‎انتقادها از حضور تنها یک زن در نشست مسکو؛ ارگ: به مشارکت فعال زنان متعهدیم‎

شماری از اعضای هیئت افغانستان در نشست مسکو

حضور کمرنگ زنان در ترکیب هیئت افغانستان در نشست مسکو انتقادهایی را برانگیخته است.

شماری نمایندگان ولسی جرگه و فعالان حقوق زنان از حضور کمرنگ زنان در ترکیب هیئت افغانستان در نشست مسکو انتقاد کرده‌اند. آنان جایگاه زنان در مذاکرات صلح را زیر سوال برده‌ا‌ند.

سیمین بارکزی یکی از نمایندگان منتقد در مجلس گفت: "حق زنان در کجای به اصطلاح صلح شما قرار دارد؟ شما که خود حق زنان را در این پروسه پامال کرده‌اید، چون همه دیدارهای شما با سیاستمدارهای فرسوده بوده است، پس چطور می‌توانید مدافع حقوق زنان باشید؟"

از سوی دیگر، شینکی کروخیل، دیگر عضو مجلس و فعال حقوق زن، می‌گوید حکومت افغانستان باید سهم فعال و مساویانه زنان را در مذاکرات صلح در نظر گیرد.

شینکی کروخیل

بانو کروخیل گفت: "دیگر نمی‌خواهیم دیگران برای ما تصمیم بگیرند و با سرنوشت زنان بازی کنند. ما باید سهم فعال و مساویانه داشته باشیم. همچنین از داکتر صاحب عبدالله می‌خواهیم که در ترکیب هئیت خود زنان را نیز جا بدهد و از آنان دعوت کند."

این انتقادها در حالی مطرح می‌شود که در فهرست ۱۲ ‌نفری هیئت حکومت افغانستان در نشست مسکو، حبیبه سرابی تنها زنی است که به نمایندگی از زنان افغانستان در این نشست اشتراک خواهد کرد.

در این میان حزب موج تحول افغانستان به رهبری فوزیه کوفی نیز در واکنش به حضور یک زن در ترکیب هیئت افغانستان برای نشست مسکو گفته است که حکومت افغانستان باید به تعهداتی که با جامعه جهانی داشته عمل کند و حضور زنان نباید در بخش‌های سیاسی تشریفاتی و سمبولیک باشد.

این حزب با پخش اعلامیه‌ای گفته است "جنگ روان" در افغانستان جنگ در برابر زنان این‌کشور است و کشورهای میزبان منطقه و جهان باید به این مسئله توجه داشته باشند.

همگانی‌شدن این فهرست واکنش‌های تند کاربران شبکه‌های اجتماعی را نیز در پی داشته است.

از سوی دیگر، جان ساپکو، بازرس ویژۀ امریکا برای بازسازی افغانستان این پرسش را مطرح کرده که آیا در مذاکرات صلح حکومت افغانستان و طالبان، دستاوردهای شکنندۀ زنان و دختران در آینده حفظ خواهند شد یا خیر؟

جان ساپکو، بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان

او دیروز سه‌شنبه (۱۶ مارچ) در کمیتۀ اصلاحات و نظارت مجلس نمایندگان امریکا گفت: "با وجود هر آنچه که ما انجام دادیم، افغانستان بدترین جا برای این است که یک زن باشید؛ به ویژه در اطراف، هرچند در شهرها پیشرفت‌هایی دیده می‌توانیم. طالبان هم نشان نداده‌اند که اگر آنان در دولت باشند، دختران و زنان را پشتیبانی می‌کنند. حتی حکومت افغانستان، حکومت کنونی افغانستان، در این راستا زیاد کار نکرده است."

دفتر ریاست جمهوری افغانستان در پاسخ به این انتقادها، تأیید کرده که حضور زنان در نشست مسکو کمرنگ است، اما گفته که بیشتر شرکت‌کنندگان این نشست به صورت شخصی دعوت‌ شده‌اند.

دواخان مینه‌پال، معاون سخنگوی ریاست جمهوری می‌گوید که دولت در هر بخش به مشارکت و سهم فعال زنان متعهد است.

مینه‌پال گفت: "دولت در هر بخش مشارکت زنان را تامین می‌کند. این‌که در نشست مسکو اشتراک زنان کمرنگ است، انتقاد مردم برحق است، اما اکثریت دعوت‌نامه‌ها در نشست مسکو شخصی مواصلت ورزیده است. حکومت متعهد است که مشارکت زنان را در هر بخش تامین کند."

دوا خان مینه‌پال، معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان

پیش از این پاتریشیا گاسمن، معاون مدیر بخش آسیایی سازمان دیدبان حقوق بشر از حکومت افغانستان خواسته بود که نقش زنان و دختران را محدود نکند.

شماری از حامیان بین‌المللی افغانستان از جمله بریتانیا و اتحادیه اروپا هم بر حفظ نقش پررنگ زنان و دستاوردهای دو دهه اخیر در زمینه حقوق زنان تأکید کرده‌اند.