افغانستان در سال ۱۳۹۹ شاهد ۳۷ درصد افزایش در کشت کوکنار بود و بالای ۲۲۳ هزار هکتار زمین کوکنار کشت شده بود، اما دولت افغانستان نتوانست میزان تولید تریاک را در این سال روشن کند.
هرچند حکومت افغانستان توانسته کمتر از یک هزار هکتار مزرعه کوکنار را تخریب کند، اما وزارت داخله میگوید، آنان در بخش مبارزه با کشت کوکنار و تولید تریاک موفق بوده اند.
فاضل وسیط معاون ملکی معینیت مبارزه با مواد مخدر میگوید، پولیس مبارزه با مواد مخدر با اجرای بیش از سه هزار عملیات، مانع دست یافتن طالبان و شبکههای قاچاق مواد مخدر به ۶۱ میلیون و ۴۸۲ هزار دالر امریکایی شده است.
آرشیف، مزرعه کوکنار در کندهار
وسیط گفت: "۳،۷۰۲ عملیات مبارزه با مواد مخدر در سال ۱۳۹۹ اجرا شده، ۴،۳۷۷ مظنون دستگیر شده، ۲۲ لابراتوار پروسس مواد مخدر، ۱۷ کارخانه تولید مشروبات الکولی و ۲۱ ذخیرگاه مواد مخدر تخریب شده است. مقدار ۵۶۵ متریک تُن مواد مخدر ضبط شده است."
آقای وسیط میگوید، سالانه تنها چهار صد میلیون دالر عواید مواد مخدر به گروههای مسلح و مافیایی مواد مخدر در داخل افغانستان میرسد و این عاید سبب دوام جنگ شده است.
به تازه گی سرمفتش امریکا از بازسازی افغانستان (SIGAR) هُشدار داده است که مواد مخدر از جمله شش تهدید جدی است که در سال ۲۰۲۱ نیز امنیت و ثبات افغانستان را تهدید خواهد کرد.
در گزارش سیگار آمده که مبارزه با کشت کوکنار و تولید انواع مواد مخدر در افغانستان موفق نبوده است، اما وزارت داخله افغانستان مبارزه با کشت کوکنار و تولید تریاک را موفق میداند و میگوید که قاچاق مواد کیمیاوی از کشورهای همسایه سبب شده تا تولید هیرویین و شیشه افزایش یابد.
وزارت صحت عامه افغانستان دسترسی آسان به مواد مخدر را سبب افزایش شمار معتادان عنوان میکند و میگوید که شمار استفاده کنندگان هیرویین، شیشه و تابلیتهای نشهآور با گذشت هر ماه افزایش مییابد.
وحید مجروح سرپرست وزارت صحت عامه میگوید، با توجه به افزایش شمار معتادان، دولت افغانستان توان مقابله با مشکل اعتیاد را ندارد.
وحید مجروح، سرپرست وزارت صحت افغانستان
مجروح گفت: "از میان حدود دو نیم صد شفاخانه که داریم، ۸۲ شفاخانه ما به معتادان موادمخدر اختصاص یافته و به اینگونه حدود ۳۰ تا ۴۰ فیصد شفاخانههای ما در بخش تداوی معتادان کار میکند و از ۲۰ هزار تخت که در این شفاخانهها است، ۴،۰۰۰ تخت آن به معتادان مواد مخدر اختصاص داده شده است. من به عنوان یک مسوول میگویم که ما قطعاً ظرفیت پاسخگویی به این مصیبت را نداریم، ما از هر صد معتاد، تنها ظرفیت بستری کردن یک معتاد را داریم. این مصیبت در شفاخانه قابل درمان نیست، بستر اساسی رسیدگی به این مصیبت جامعه و خانواده است."
این در حالی است که سازمان ملل متحد از شیوع سریع اعتیاد در میان جوانان افغان هُشدار داده و یک سروی وزارت صحت عامه در رابطه به معتادان بی سرپناه نیز نشان میدهد که تعداد معتادان مواد مخدر از سال ۲۰۱۵ میلادي تا حال چند برابر افزایش یافته است