حکومت افغانستان آرزومند است که نشست استانبول منجر به پیشرفت در پروسه صلح شود.
درحالی که امریکا و ناتو تصمیم نهایی دربارۀ حضور نیروهای خارجی در افغانستان را به پیشرفت در پروسۀ صلح مرتبط ساخته اند، حکومت افغانستان به نشست آینده در استانبول چشم امید دوخته است.
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی ابراز امیدواری کرد که این اجلاس زمینۀ پیشرفت در پروسۀ صلح را مهیا کند.
او در مصاحبۀ اختصاصی با آژانس خبررسانی انادولو که دیروز (۲۴ مارچ) نشر شد گفت دولت و طالبان در چند ماه گذشته در دوحه گفتگوهای بسیاری داشتند، پروسۀ دوحه ادامه خواهد یافت ولی امید است که در اجلاس استانبول که به سویۀ عالی برگزار میشود تلاشهای صلح پیشرفت کند.
عبدالله میگوید: "ما باید به یک پیشرفت واقعی دست یابیم. البته رسیدن به توافق نهایی زمانگیر است ولی ما باید حد اقل روی چند اصل با هم توافق کنیم. و توافق روی آتشبس بسیار، مهم خواهد بود."
هرچند تاریخ دقیق برگزاری اجلاس استانبول هنوز اعلام نشده ولی گفته میشود که این گردهمایی به پیشنهاد واشنگتن و میزبانی ملل متحد در نیمۀ ماه آینده اپریل دایر خواهد شد.
دیبرا لاینز نمایندۀ خاص ملل متحد برای افغانستان که قرار است این نشست را دایر کند روز چهارشنبه با عبدالله عبدالله ملاقات کرد.
دفتر ملل متحد در کابل در تویت خود گفت که در این ملاقات روی کاهش خشونت، پایان جنگ و اهمیت رسیدن به راه حل مسالمتآمیز تاکید شد.
هنوز معلوم نیست که چه کسانی به نمایندگی از طالبان و دیگر طرفهای ذیدخل در افغانستان در این نشست اشتراک خواهند کرد.
ولی ضمیرکابلوف نمایندۀ خاص روسیه برای افغانستان گفته که او هنوز دربارۀ اشتراک در اجلاس استانبول تصمیم نگرفته است.
مسکو هفتۀ گذشته میزبان یک نشست دربارۀ صلح افغانستان بود.
آژانس خبررسانی تاس روسیه گزارش میدهد که آقای کابلوف گفته مسکو از هر نشستی که منجر به پایان هرچه زودتر جنگ در افغانستان شود، پشتیبانی میکند.
کابلوف اما دربارۀ نشست استانبول از واشنگتن و شریکان دیگر خواسته که اسناد محتوای گردهمایی را با وی شریک کنند و بعد از مطالعۀ آن درمورد اشتراک در اجلاس تصمیم خواهد گرفت.
با این که جزئیات اجندای نشست استانبول هنوز روشن نیست ولی واشنگتن در این اواخر یک پلانی برای تسریع تلاشهای صلح به دولت افغانستان و طالبان سپرده است.
همچنین امریکا با فرستادن یک نامه از رئیس جمهور غنی خواسته که از تلاشهای واشنگتن برای صلح با قوت تمام حمایت کند.
واشنگتن ضمن این پلان خود تشکیل یک حکومت انتقالی را نیز پیشنهاد کرده که با مخالفت رئیس جمهور غنی روبرو شده است.
منابع در ارگ ریاست جمهوری گفته اند که دولت به نوبۀ خود یک طرح را برای اجلاس استانبول تهیه کرده که در آن انتخابات قبل از وقت در شش ماه آینده پیشنهاد میشود.
ازسوی دیگر طالبان که روی تطبیق کامل توافقنامه قطر اصرار میکنند، طرح گزارش شده را رد کرده و با اشاره به انتخابات میگویند در پروسههای که به گفته آنها در افغانستان ناکام بودهاند، هرگز اشتراک نمیکنند.
در این میان ناتو خروج سربازان خود از افغانستان را به پیشرفت در پروسۀ صلح مرتبط کرده است.
ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو در نشست اخیر وزیران خارجۀ این پیمان در بروکسل گفت که دربارۀ خارج کردن نیروها از افغانستان تصمیم گرفته نشد.
ازسوی دیگر انتونی بلینکن وزیرخارجۀ امریکا که وی نیز در این نشست اشتراک داشت به متحدان ناتو گفت که واشنگتن هنوز هم روی گزینههای مختلف غور میکند.
به اساس توافقنامه قطر میان امریکا و طالبان، همۀ نیروهای امریکایی باید تا اول ماه می آینده افغانستان را ترک گویند.
ولی دیده شود که آیا اجلاس استانبول به یک نتیجۀ میرسد که برای امریکا، دولت افغانستان و طالبان قناعت بخش باشد، یانه؟