دومین روز نشست روند استانبول-قلب آسیا در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان برگزار شد.
تمرکز این نشست بیشتر روی روند صلح افغانستان بود.
محمداشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان در این نشست بار دیگر به واگذاری قدرت به جانشینش از طریق انتخابات تأکید کرد، اما افزود که حاضر است که برای صلح انتخابات پیش از وقت برگزار کند: "دولت سازنده صلح باید مقید به زمان باشد تا انتخابات برگزار کند، باور به میان آورد و به فاز یا بخش سوم این روند مشروعیت ببخشد. تصمیم من این است که جای خود را به یک جانشین انتخابشده واگذار کنم و از کل روند پشتیبانی میکنم تا هرچه زود امکان دارد انجام شود و من از نهادهای ناظر جهانی میخواهم که نظارت کنند تا تعهد سپرده شود که یک انتخابات آزاد، عادلانه و سرتاسری برگزار شود."
آقای غنی روند صلح را به سه بخش محدود کرد و گفت که باید توافق صلحی به میان آید که لویه جرگه آنرا تأیید کند، آتشبسی که تمام جهان آنرا تضمین و از آن نظارت کند و با رعایت قانون اساسی افغانستان انتخابات تحت نظارت جامعه جهانی برگزار شود.
رئیس جمهور غنی همکاری منطقه و جهان را در روند صلح افغانستان مهم دانست و ابراز امیدواری کرد که اجماع کنونی در پیوند به صلح افغانستان را در رسیدن به صلح همکاری کند.
در همین حال رئیس جمهور تاجیکستان در آغاز نشست امروز سهشنبه از صلح دایمی در افغانستان اعلام حمایت کرد.
امام علی رحمان گفت که کشورش نسبت به وضعیت افغانستان بیتوجه نیست و همواره برای ثبات این کشور صدا بلند کرده است.
آقای رحمان افزود که موضوع افغانستان ابعاد منطقهای و جهانی دارد و این درگیری باید از راه سیاسی حل شود: "ما کلید حل مشکلات امروزی افغانستان را با بهرهگیری از تلاشهای سیاسی و دیپلوماتیک و با در نظرداشت راههای معاصر که زمینۀ پیشرفت اجتماعی و اقتصادی را فراهم کند، میبینیم. ما بر آنیم که در این مذاکرات باید منفعتهای تمام مردم کشور در نظر گرفته شود و آیندۀ آن را قبل از ثمر خود مردم افغانستان معین سازند."
شماری از شرکتکنندگان نهمین نشست روند استانبول ـ قلب آسیا نیز در این نشست سخنرانی کردند.
وزیران خارجۀ ترکیه، چین،ایران، هند و پاکستان از روند جاری صلح افغانستان اعلام حمایت کردند، اما ایران و چین در کنار تأکید بر خروج نیروهای خارجی از افغانستان، گفتند که این پروسه نباید قربانی منافع دیگر کشورها شود.
اما هند از آتشبس به رهبری سازمان ملل حمایت کرد و افزود که تمام طرفها برای یک راه حل سیاسی تلاش کنند.
در نشست روند استانبول ـ قلب آسیا روی اهمیت اقتصادی افغانستان نیز صحبت شد و اشتراککنندگان با تأکید بر اهمیت جایگاه افغانستان به عنوان چهارراه آسیا گفتند که این کشور میتواند در راستای رشد اقتصادی کشورهای منطقه کمک کند.