مسئولان محلی ولایت هلمند از بروز خُشکسالی در سال جاری و افزایش میزان کشت کوکنار در مناطق خارج از اداره حکومت هُشدار میدهند.
بارش کمتر برف و باران نگرانیها در رابطه به بروز خُشکسالی را به وجود آورده و این نگرانی نیز وجود دارد که هم زمان با آن، کشت کوکنار امسال در برخی زیادی ولایتهای افغانستان افزایش خواهد یافت.
عمر زواک سخنگوی والی هلمند در صحبت با رادیو آزادی میگوید، دهقانان در مناطق تحت کنترول دولت تعهد کردهاند که کوکنار کشت نکنند و با استفاده از امتیازاتی که توسط حکومت برای آنان فراهم شده، محصولات قانونی کشت خواهند کرد.
زواک گفت: "امسال بارندگی کمتر بود و امکان آن وجود دارد که دهقانان با کمبود و در برخی مناطق هم با نبود آب روبرو خواهند شد. مناطقی که در کنترول دولت قرار دارد، دهقانان در آن با تعهد کامل خواهان کشت حلال استند و میخواهند از کشت کوکنار دست بردارند. مناطقی که تحت نفوذ مخالفان مسلح قرار دارد، امکان کشت کوکنار در آن جود دارد."
موقعیت هلمند در نقشه افغانستان
اداره سرمفتش امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) در تازهترین گزارش خود گفته که برنامههای کشت بدیل سبب کاهش کشت کوکنار نشده، اما با آن هم ریاست زراعت ولایت هلمند میگوید، که آنان امسال برای ۳۴ هزار جریب زمین تُخمهای اصلاح شده توزیع کردهاند.
زلمی الکو رئیس زراعت ولایت هلمند میگوید، آنان امیدوارند که در سال جاری شاهد کاهش چشمگیر در کشت کوکنار خواهند بود.
الکو گفت: "متاسفانه امسال خُشکسالی احساس میشود، اما برای فصل بهار آب کافی وجود دارد، ولی برای فصل تابستان آب کمتر خواهد شد. امسال هم ما امیدوار استیم که در میزان کشت کوکنار شاهد کاهش باشیم که تخمیناً این کاهش از ده تا ۱۲ فیصد خواهد بود."
ریاست زراعت هلمند ادعا میکند که سال گذشته نیز کشت کوکنار در این ولایت ۲۷ درصد کاهش یافته بود، اما به اساس سروی اداره احصائيه و معلومات، ولایت هلمند در سال ۲۰۲۰ شاهد ۲۷ فیصد افزایش در کشت کوکنار بود.
عطاالله افغان رئیس شورای ولایتی هلمند میگوید، نظارت آنان از وضعیت امنیتی و زراعت نشان میدهد که کشت کوکنار در هلمند همچنان در حال افزایش است.
آرشیف
افغان گفت: "کشت کوکنار همانند گذشته در ولایت هلمند افزایش یافته است. یک علت آن این است که دشتها کلانی که در هلمند وجود داشت، مردم آن را غصب کرده، در آن چاه عمیق حفر کرده و سولرها را بالای آن نصب و در آن کوکنار کشت کردهاند. مسله دیگر این است که قاچاقبران بزرگ نیز دهقانان را تشویق میکنند. قاچاقبران به دهقانان پول میدهند تا آنان تشویق شوند و کوکنار زرع کنند."
بر اساس سروی اداره احصائيه و معلومات، در سال ۲۰۲۰ میلادی در ۲۲۳ هزار و ۶۷۴ هکتار زمین در افغانستان کوکنار کشت شده بود که از میان این کشت، ۱۱۵ هزار و ۵۷۸ هکتار آن در ولایت هلمند صورت گرفته بود.