ختم سفر ۴ روزه؛ خلیل‌زاد به دیدگاه مشترک در باره اهمیت نشست ترکیه رسید

زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان

زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان پس از دیدار با سران حکومت افغانستان، امروز دوشنبه (۲۳ حمل) این کشور را ترک کرد.

سفارت امریکا در کابل در خبرنامه‌ای نوشته که آقای خلیل‌زاد در این سفر چهار روزه در باره آمادگی‌ برای برگزاری نشست استانبول با سران حکومت، سیاستمداران و نمایندگان نهادهای حامی حقوق زنان و مدنی گفت‌وگو و مشورت کرده است.

در خبرنامه آمده که او در این دیدارها تأکید کرده که برای پایان دادن به بحران افغانستان، حضور زنان و اقلیت‌ها در گفت‌وگوهای جاری صلح ضروری است.

خبرنامه افزوده که آقای خلیل‌زاد به دیدگاه مشترک در باره اهمیت نشست استانبول در کابل رسیده است.

اما در این خبرنامه در بارۀ این که آقای خلیل‌زاد از کابل به کجا سفر کرده، توضیح داده نشده است.

این در حالی است که امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری افغانستان دیروز یکشنبه گفت که در دیدار با آقای خلیل‌زاد در باره نشست استانبول گفت‌وگو کرده و از موضوع‌های مهم این نشست آتش‌بس و ساختار نظام آیندۀ افغانستان هستند.

حکومت افغانستان تأیید کرده که نشست استانبول در هفته جاری برگزار می‌شود، اما برخی منابع تاریخ دقیق این نشست را شانزدهم اپریل بیان کرده‌اند.

این نشست با همکاری سازمان ملل برگزار می‌شود. به همین دلیل، دیبرا لاینز، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی این سازمان با مقام‌های افغانستان پیهم دیدار می‌کند.

دیداری اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان با دیبرا لاینز فرستاده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان در ارگ

او به تازگی با رئیس جمهور غنی و عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی دیدار و درباره نشست استانبول گفت‌وگو کرده است.

پس از این دیدارها یوناما در صفحۀ توییتر خود نوشت که در دیدار بانو لاینز با آقای غنی دو طرف روی رسیدن به توافق سیاسی، کاهش خشونت‌ها، و حضور گستردۀ زنان در گفت‌وگوهای صلح بحث کردند.

در همین حال شورای عالی مصالحۀ ملی می‌گوید خانم لاینز و عبدالله عبدالله در باره برگزاری نشست استانبول و طرحی که جمهوری اسلامی افغانستان در این نشست ارائه خواهد کرد، گفت‌وگو کردند.

فریدون خوزون

فریدون خوزون، سخنگوی این شورا به رادیو آزادی گفت: "از جانب ریاست جمهوری افغانستان تمام آمادگی‌ها برای نشست ترکیه گرفته شده است. هر زمانی که تاریخ مذاکرات و سطح اشتراک‌کنندگان معلوم شود، جمهوری اسلامی افغانستان در آن اشتراک خواهد کرد. انتظار ما این است که در این نشست روی توقف جنگ به شمول آتش‌بس روی برخی موضوعات مهم توافق صورت گیرد."

این در حالی است که امریکا تأکید کرده که روند به رهبری افغان‌ها به موفقیت خواهد رسید.

انتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا

آنتونی بلینکن، وزیر خارجۀ امریکا در گفت‌وگویی با شبکۀ تلویزیون ان‌بی‌سی گفته که کشورش می‌خواهد جنگ افغانستان به پایان برسد و نیرهایش را برگرداند: "من فکر نمی‌کنم هیچ کسی در افغانستان که اگر او طالبان، حکومت و یا مردم باشند، این را بخواهند که به یک جنگ داخلی دیگر برگردند. چون که ۴۰ سال است که در این کشور جنگ ادامه دارد. اگر به گونۀ مثال طالبان مشروعیت و حمایت جهانی می‌خواهند یا اگر آنها تشکیل نوعی حکومت جدید در افغانستان می‌خواهند، این اتفاق نمی‌افتد و این پشتیبانی وجود نخواهد داشت."

وزیر خارجۀ امریکا همچنین از کشورهای منطقه و جهان خواسته که در این زمینه گام‌های مشخصی بردارند و به حرکت افغانستان در مسیر مثبت کمک کنند.

آقای بلینکن همچنین در هفتۀ جاری به بروکسل می‌رود تا با دیگر اعضای ناتو در باره صلح افغانستان گفت‌وگو کند.