طالبان در واکنش به تصمیم تازه ایالات متحده امریکا درباره خروج نیروهایش از افغانستان گفتند که امریکا با اینکار توافقنامه دوحه را نقض کرده و هر نوع عواقب ناگوار نیز به دوش آن خواهد بود.
این گروه در اعلامیهای گفته که نقض توافقنامه دوحه توسط ایالات متحده، زمینه هرگونه اقدام را برای نظامیان آنان، فراهم میکند.
طالبان به تصمیم ایالات متحده و ناتو مبنی بر خروج بیقید و شرط تمام نیروهای شان از افغانستان از اول ماه می تا ۱۱ سپتمبر سال روان میلادی واکنش نشان داده اند.
اینگروه در اعلامیهای هرچند که خروج نیروهای خارجی را گام خوبی خوانده است، اما گفته که ایالات متحده با این تصمیم، توافقنامه دوحه را نقض کرده است.
در خبرنامه طالبان آمده است که آنان تا کنون به این توافقنامه عمل کردهاند، اما تصمیم جدید امریکا راه را برای هرنوع اقدام نظامیان این گروه، باز خواهد کرد.
این گروه از جامعه جهانی و سازمان ملل متحد خواسته تا ایالات متحده را به اجرای توافقنامه دوحه وادارد، و در کنار آن خواستار خروج نیروهای خارجی شدهاند.
اظهارات طالبان در حالی است که امرالله صالح معاون نخست ریاست جمهوری پس از تصمیم امریکا و تاتو درباره خروج نیروهای شان گفت که طالبان به کمک پاکستان خشونتها را افزایش دادهاند.
آقای صالح در صفحه فیسبوک خود نوشته است، در تماس تلفونی شب گذشته (چهارشنبهشب) میان رییسان جمهور امریکا و افغانستان، او به جوبایدن یادآوری کرده که افغانها میتوانند تحت هر شرایطی از حقوق اساسی و کرامت انسانی خود در برابر طالبان و همفکرانشان دفاع کنند."
آقای صالح افزود که طالبان پس از درک سیاست ایالات متحده و ناتو، به این فکر و غرور کاذب هستد که یک گروه قدرمتمند هستند و پس از این خودشان بیش از این بالا احساس خواهند کرد و به گفتۀ آقای صالح شکستاندن این فکر اکنون کار افغانان است.
معاون اول رئیس جمهور غنی در مکالمه تلفنی با جو بایدن به رابطه پاکستان و طالبان نیز اشاره کرده و نوشته است که پاکستان ۹۰ درصد سلاح و تجهیزات این گروه را تأمین میکند و این ادعا که طالبان مهمات خود را در نبرد با نیروهای امنیتی افغانستان بدست آورده، از بنیاد بیاساس است. موضوعی که طالبان آن را رد میکند.
رضوان مراد رییس دفتر مطبوعاتی معاونیت اول ریاست جمهوری در این باره به رادیوی آزادی گفت: "نیروهای امنیتی افغان با افتخار به دفاع از خاک خود ادامه میدهند. بخاطر دفاع از کشور مردم در تمام بخشها در کنار نیروهای امنیتی خود ایستاد استند. افغانان در مقابل گروه تروریستی که از سوی پاکستان حمایت میشود و یک جنگ نبابتی ایستاده اند."
رئیس جمهور امریكا شب گذشته با همتای افغان خود صحبت تیلیفونی کرد و برنامهۀ خروج نیروهایش از افغانستان را با وی در میان گذاشت. دولت افغانستان در پاسخ به این فیصلۀ امریکا گفت که به تصمیم احترام دارد به اجرای بهتر این طرح کمک میکند.
ریاست جمهوری میگوید که پس از این مرحله جدیدی از همکاری و روابط با امریکا، ناتو جامعۀ جهانی آغاز خواهد شد.
اما این مرحله چگونه خواهد بود و چگونه عملی میشود؟
آگاهان امور میگویند این موضوع به سیاست خارجی دولت بستگی دارد.
عبدالباری عارض در این باره به رادیو آزادی می گوید: "اگر ما افغانها از جمله دولت و طالبان توانایی حل مسئله افغانستان را به روش مناسب داشته باشیم و حکومتداری خوب داشته باشیم، نه تنها ایالات متحده و بقیه جهان به حمایت خود ادامه میدهند، بلكه این کمکها افزایش می یابند."
براساس فیصله امریکا، پس از این هیچ شرایطی برای باقی ماندن در افغانستان در نظر گرفتهنمیشود، فیصلهای که در داخل امریکا نیز با مخالفت روبرو است اما طرفدارانی نیز دارد.