اشرف غنی: اعلام خروج همه نظامیان خارجی از افغانستان "تغییر دهنده بازی" است

محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان

محمد اشرف غنی رئیس جمهور کشور، اعلام خروج همه نیروهای خارجی را از افغانستان تغییر بازی می‌داند.

محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان می‌گوید که اعلام خروج نیروهای خارجی از افغانستان برای او موضوع قابل محاسبه بود و از دو سال پیش، برای آن آمادگی کامل گرفته‌است.

آقای غنی در گفت‌وگویی با فرید ذکریا در سی‌ان‌ان، این فیصله را به‌نام "تغییر دهنده بازی" یاد کرد که به گفته‌ی او طالبان و دیگران فکر آن را هم نکرده بودند.

رئیس جمهور اطمینان داد که با خروج نیروهای خارجی، نظام افغانستان با هیچ خطری روبرو نمی‌شود.

نیروهای ویژه افغانستان

او افزود نیروهای افغان به‌ویژه کماندو و نیروهای هوایی حامی جمهوریت اند و می‌توانند از نظام خود حفاظت کنند.

آقای غنی بار دیگر وضعیت جاری را لحظه انتخاب به طالبان و پاکستان خواند‌.

غنی گفت: "اکنون زمان محاسبه مجدد است. برای ما این یک فرصت است، اما یک لحظه انتخاب برای طالبان و پاکستان است که می‌توانند به عنوان یک شریک قابل اعتماد جهانی یا اخلال‌گر در صلح و آتش‌بس در قلب آسیا نقش داشته باشند. بهانه طالبان برای وجود نیروهای خارجی در افغانستان تمام شده‌است، این جنگ مشروعیت دینی ندارد و نیاز به یک توافق سیاسی دارد. اکنون توپ در زمین طالبان و طرفداران آنان قرار دارد."

او در کنار تاکید به انتقال قدرت از راه انتخابات، بر حل جنگ‌ از راه سیاسی نیز تاکید کرد.

اشرف غنی افزود: "چیزی که من برای آنان دوست دارم این است که فصل تازه‌ی ارتباط ایجاد شود که آن یک سیستم ملی سیاسی را می‌سازد و راه را برای ادغام آنان در دولت، جامعه و اقتصاد باز می‌کند. ما یک حکومت صلح را برای یک زمان کوتاه تشکیل دهیم، که زمینه را برای انتخابات بعدی فراهم می‌کند. این انتخابات زیر نظارت بین‌المللی خواهد بود. ما برای حل منازعات ۴۰ سال گذشته، به ویژه ۲۰ سال اخیر، به توافق نیاز داریم و هر توافقنامه صلح باید در لویه جرگه تاریخی ما تایید شود."

طالبان و مقام‌های پاکستانی تا اکنون در مورد اظهارات تازۀ رئیس جمهور غنی تبصره نکرده‌اند.

اما شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان دیروز (۲۹ حمل) در توییتر نوشت که در تماس با همتای افغانش محمد حنیف اتمر، اطمینان داده که پاکستان از مصالحه در افغانستان و پیشرفت در پروسۀ استانبول حمایت می‌کند.

رئیس جمهور در حالی خروج‌ نیروهای امریکایی و ناتو را از افغانستان، فرصتی برای رسیدن صلح می‌داند که جک‌ سالیوان مشاور امنیت ملی رئیس جمهور امریکا در گفتگویی با شبکه خبری فاکس نیوز امریکا می‌گوید که پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، هیچ تضمینی برای آینده این کشور وجود ندارد.

اما او تاکید می‌کند ایالات متحده به آن خطرهای توجه می‌کند که منبع آن در افغانستان باشد.

سالیوان گفت: "این از دید من این یک تفاوت بزرگ است، ما می‌توانیم سناریویی را ایجاد کنیم که به وسیله آن بتوانیم از این کشور حفاظت کنیم، بدون این‌که برای دهه سوم درگیر جنگ در این کشور باشیم."

مشاور امنیت ملی رئیس جمهور امریکا در مصاحبه‌ی با فاکس نیوز نیز گفته رئیس جمهور بایدن قصد ندارد نیروهای خود را به افغانستان بازگرداند.

جک سالیوان، مشاور امنیت ملی امریکا

انتظار می‌رود که امریکا و ناتو همه نیروهای‌شان را از آغاز ماه می تا یازدهم سپتمبر سال روان میلادی از افغانستان برون کنند.

آن‌چه که طالبان آن را سرپیچی از توافق‌نامه دوحه می‌دانند.

بربنیاد توافق‌نامه دوحه که در دهم حوت ۱۳۹۹ میان امریکا و طالبان امضا شد، همه نیروهای خارجی باید در ماه می افغانستان را ترک کنند.