کمبود معلمان در مکتبهای افغانستان شاگردان مکاتب را با مشکل جدی روبهرو کرده است.
شماری از شاگردان مکتبها در کابل و ولایتها میگویند که همه روزه یک یا چند ساعت درسی آنها به دلیل نبود معلم هدر میرود.
یکیاز شاگردان میگوید: "کمبود معلمان در مکتبهای افغانستان یکی از جدیترین چالشها در بخش معارف این کشور بوده که هنوز پابرچاست."
شاگردان مکتبها در کابل و ولایتها شکایت میکنند که همه روزه یک یا چند ساعت درسی آنها بدون درس خواندن سپری میشود.
رخسار شاگرد لیسه نسوان رحمان مینه به رادیو آزادی گفت که شاگردان این مکتب از آغاز سال تعلیمی تا حالا با مشکل کمبود معلم رو به رو هستند.
او گفت: "یک ماه میشود که درس شروع شده، اما معلم انگلیسی نداریم. تمام صنفهای نهم مکتب ما معلم انگلیسی ندارند. خواست ما این است که معلم انگلیسی بیاید و ما را درس بدهد."
جواد شاگرد یکی از مکاتب ولایت کندز مشکلات دیگری را هم مطرح میکند.
او گفت: "ما در اینجا چوکی نداریم و زیر خیمه مینشینیم. در مکتب آب نیست و هرگاه تشنه میشویم، به فاصله دورتر برای نوشیدن آب میرویم."
وزارت معارف افغانستان گفته که در حال حاضر در ۱۸ هزار مکتب دولتی ۲۲۰ هزار آموزگار رسمی و هزاران معلم حقالزحمهای مشغول تدریس هستند.
اما در شماری از مکاتب آموزگاران قراردادی به دلیل پرداخت نشدن معاشات خود، از درس دادن دست کشیدهاند.
عصمتالله مشعل، معلم بالمقطع در لیسه فیضمحمد کاتب در ناحیه سیزدهم شهر کابل است که بیشتر از ۹ هزار شاگرد دارد. او به رادیو آزادی گفت:
"یک ماه درس دادیم، اما سرنوشت ما مشخص نشد. تصمیم گرفتیم که معلمان خارج تشکیل که تعدادشان به ۱۸۶ نفر میرسد، همه مکتب را ترک کردیم. حالا تنها ۱۶ معلم رسمی در آنجا باقی ماندهاند."
در این حال نجیبه آرین، سخنگوی وزارت معارف افغانستان مشکل کمبود در مکتبهای این کشور را تائید میکند و میگوید که به دلیل تاخیر در تائید بودجه سال ۱۴۰۰ این مشکل به وجود آمده است.
او اما گفت که بهزودی در مشوره با وزارت مالیه هزاران آموزگار بالمقطع در مکتبهای شهر کابل و لایتها استخدام خواهند شد.
او افزود: "همکاران ما با وزارت مالیه در حال بحث در مورد جذب معلمان حقالزحمهای هستند. به زودی روند جذب آموزگاران بالمقطع آغاز شده و به مشکل کمبود معلم در تمام مکتبهای افغانستان رسیدگی میشود."
در همین حال، فهیم رسا مسئول روابط عامه کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی گفته که به تازگی کار استخدام ۱۱ هزار آموزگار به دستور محمداشرف غنی، رئیس جمهوری آغاز شده که ۳۰ درصد آنها زن خواهند بود.
به گفته او، در سه سال گذشته نیز در ۵۱ هزار آموزگاران از طریق رقابت آزاد استخدام شدهاند.
در حال حاضر نزدیک به ۱۰ میلیون شاگرد پسر و دختر در مکاتبهای افغانستان مشغول آموزش هستند.