بیش از ۲۰۰ اثر تاریخی در ولایت غور در خطر نابودی قرار دارند.
مسئولان در ریاست اطلاعات و فرهنگ غور از احتمال نابودی دهها اثر تاریخی در این ولایت نگرانی دارند.
فخرالدین آریاپور رئیس اطلاعات و فر غور میگوید که ۲۳۵ آبده تاریخی در این ریاست ثبت شده.
آریاپور دلایل بهخطر افتادن این آثار را اینگونه برشمرد: "نا امنی و جنگ به مناطقی که ما رفته نمیتوانیم. با مردم صحبت کنیم و از طرف دیگر هزینهای که ما باید سفر کنیم به ولسوالیها و مناطق دور دست، این امکانات در دسترس ما قرار ندارد، متأسفانه."
غور در قدیم پایتخت امپراتوری غوریان بود و محلهای تاریخی در آن زیاد است. منار جام یکی از آنهاست است که ۹۰۰ سال قدمت دارد.
منارجام در سال ۲۰۰۲ از سوی یونسکو یا سازمان آموزشی،علمی و فرهنگی ملل متحد، در فهرست میراثهای فرهنگی جهان ثبت شد.
سفارت فرانسه در افغانستان نیز در ۱۶ فیبروری ۲۰۲۱ گفت علایم دیده میشود که منار تاریخی جام غور مانند برج پیزا در ایتالیا در حال خم شدن است.
این سفارت هشدار داده بود که این منار با خطر فرسایش روبرو است.
اکنون مسئولان در غورمی گویند که هیئتی برای آسیب شناسی منار جام به زودی گماشته خواهد شد.
عبدالحد عباسی رئیس ادارۀ حفظ و ترمیم بناهای تاریخی وزارت اطلاعات و فرهنگ به رادیو آزادی میگوید:"برنامه گرفتیم امیدوار هستیم که آنها(ادارمحلی غور) تمام هماهنگی و شرایط را فراهم کنند تا هیئت ما میرود آنجا تا منار را آسیب شناسی کند برایش برنامه بگیرد درقسمت پول آن مشکل نداریم صرف تنها در تامین امنیت مشکل داریم."
در حالی که به گفته رئیس اطلاعات فرهنگ غور بیشتر مناطق که آثار فرهنگی در آن موجود است بهشمول مناطق جنوب منار جام غور طالبان حاکمیت دارند.
اما عبدالظاهر فیضزاده والی غور از امنیت اطمینان میدهد:"انجینرصاحب هاییکه از وزرات اطلاعات و فرهنگ بیایند ما تامین امنیت کرده میتوانیم و در خدمت آنان قرار داریم."
دفتر مطبوعاتی مقام ولایت غور نیز با پخش خبرنامه گفته، والی غور روز( پنجشنبه، ۲ ثور) در تماس تلفنی با وزیر اطلاعات و فرهنگ،نماینده یونسکو و نماینده شورای امنیت نگرانیهایش را از تخریب منارجام شریک ساخته.
به نقل از خبرنامه والی غور در این تماس تلفنی به آنان نیز از تامین امنیت ساحه اطمینان داده است.
گلالرحمن فراز از فرهنگیان غور انتقاد میکند:" بدبختانه سران دولت مرکزی در قسمت حفظ آثار باستانی و تاریخی این ولایت نهتنها که توجه قابل ملاحظه ننموده اند بلکه در قبال حراستشان غفلت وظیفوی و بیتوجهی غیرقابل بخشش نموده اند."
فخرالدین آریاپور رئیس اطلاعات و فرهنگ غور میگوید این ۲۳۵ اثر فرهنگی در ولسوالیهای تیوره، شهرک، ساغر، چهارسده، دولتیار، دولینه، لعل وسرجنگل و برخی مناطق فیروزکوه موجود است.
آریاپور قلعه ضحاک و پنبه کار در فیروزکوه و کشک بهار در ولسوالی دولتیار را از ساحات و مشهورتاریخی در این ولایت نام برد.
رئیس اطلاعات و فرهنگ غور میگوید ۱۵ سال پیش از امروز سالانه دهها هزار افغانی از طریق بازدید کنندهگان داخلی و خارجی از ساحات مختلف توریستی بخصوص منارجام به عاید دولت اضافه گردیده است.
به گفته او هم اکنون نیز اگر امنیت تامین شود از یکطرف زمینه بازسازی این آبادههای تاریخی فراهم میگردد، از طرف دیگر سالانه عاید خوبی را به دولت و از لحاظ اقتصادی به مردم غور فراهم خواهد کرد.