وزارت معارف افغانستان اعلام کرده که برای جبران کمبود معلم، طرح ادغام مضمونهای مکتب را روی دست گرفته است.
پس از آنکه دانشآموزان از کمبود آموزگاران در مکتبها اعتراض کردند، وزارت معارف از طرحی خبر داد که هدف آن جبران کمبود آموزگار در مکتبها است.
نجیبه آرین، سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت که این طرح در مرحلۀ اولیه است، ولی با اجرای این طرح مشکل کمبود آموزگاران حل خواهد شد.
او افزود: "ما مفاهیم یا محتوا و مضامینی داریم که در چندین مضمون تکرار شده؛ مثلاً ما مضمون وطندوستی، تعلیمات مدنی و اجتماعیات داریم که مفاهیم تکراری در این مضامین گنجانیده شده است. براساس طرحی که ارائه شده، مضامین ادغام میشوند. مضامینی که از لحاظ محتوا و مفهوم باهم یکسان هستند، یکجا میشوند و محتوا و مفهوم همان قبلی میباشد، ولی زیر یک چتر واحد میآیند."
نجیبه آرین، سخنگوی این وزارت معارف
به گفته بانو آرین، این طرح نخست بهگونه نمونه در شماری از مکتبها عملی خواهد شد و پس از دریافت نتیجه مثبت، در سراسر کشور اجرا میشود.
او افزود که این طرح جلو استخدام آموزگاران حقالزحمه را نمیگیرد و پس از حل مسائل بودجهای آنان جذب خواهند شد.
از سویی هم فضلاحمد فضل، رئیس شورای منتخب معلمان افغانستان گفته که چنین طرحی به بهبودی وضعیت معارف کمک نمیکند.
او میگوید: "به هیچ صورت این طرح موثر نیست، بهخاطر اینکه هر مضمون یک محتوا دارد و مطابق همان نصاب جور شده و اگر خواسته باشیم دو سه مضمون مشابه را با هم یکجا کنیم و آن را تدریس کنیم، در حالت فعلی میبینیم که وضعیت معارف خوب نیست و از این هم بدتر میشود."
یک مکتب در ولایت هرات
در همینحال، برخی از دانشآموزان نیز این طرح وزارت معارف را پاسخگوی نیازمندیشان نمیدانند.
نادره حسینی دانشآموز صنف یازدهم در مکتب سید الشهدای شهر کابل میگوید: "فکر نکنم این برای ما زیاد تاثیر داشته باشد، چونکه وقتی یک شخص میرود دارالمعلمین میخواند مثلا رشته تاریخ میخواند، او در همان رشته تاریخ شاید خیلی مسلط باشد، اما نمیتواند ریاضی، پشتو و همه چیز را درس بدهد."
در همینحال، اما برخی دیگر از دانشآموزان چنین طرحی را گام خوبی برای حل مشکلشان میدانند.
اسدالله دانشآموز صنف دهم لیسه عالی غازی شهر کابل میگوید: "صد فیصد این یک طرح خوب است. بهخاطری که از کمبود استادها جلوگیری میکند و شاگردها میتواند درس خوب یاد بگیرد، مثلا استاد ریاضی است، کیمیا و فیزیک را خوب بلد است، میتواند هر سه رشته را در یک زمان خوب درس دهد."
آرشیف، یک صنف درسی در کابل
وزارت معارف در حالی اقدام تهیه چنین طرحی کرده که پیش از این شمار زیادی از دانشآموزان از نبود آموزگار در مکتبهایشان شکایت داشتند.
چندی پیش دانشآموزان مکتبهای ناحیه سیزدهم شهر کابل به دلیل این مشکل دست به اعتراض زدند.
آنان گفتند با این که بیش از یک ماه پیش درسهای مکتبها شدهاست، اما نبود آموزگار باعث شده تا از درس باز بمانند و در صنفهایشان حضور نیابند.