همزمان با تأیید سقوط ولسوالی برکه ولایت بغلان در شمال افغانستان به دست طالبان، مقامهای امنیتی از عقبزدن نزدیک به ۹۰ حمله اینگروه در ولایت جنوبی هلمند خبر دادهاند.
بهدنبال خروج نیروهای خارجی از افغانستان، تحولات نظامی در این کشور سرعت یافته است.
مقامهای محلی ولایت بغلان تایید کردهاند که ولسوالی برکه به دست طالبان سقوط کرده است.
محمد شیرزاد ولسوال برکه به رادیو آزادی گفت که نیروهای امنیتی به دلیل کمبود تجهزات، روز چهارشنبه(۱۴ ثور) عقبنشینی کردند.
آقای شیرزاد گفت: "شورای نظامی، مدیر امنیت و قوماندان امنیه برکه قوماندانهای خیزش مردمی جلسه دایر کردیم. مقاومت کرده نمیتوانستیم. حملات زیاد بود. محبور شدیم رها کنیم. مدت سه روز است که نانواییها بسته شدهاند. ما مجبور شدیم."
به گفته آقای شیرزاد، به نیروهای امنیتی تلفاتی وارد نشده و آنها به محلات اطراف برکه عقبنشینی کردهاند.
آرشیف، نیروهای امنیتی افغان در حال اجرای یک عملیات نظامی در بغلان
از سوی دیگر، مقامها گفتهاند که در پی شش ساعت درگیری میان نیروهای امنیتی افغان و طالبان، یک مرکز اردو ملی افغانستان در شاهراه بغلان-کندز به دست طالبان افتاد.
در همین حال، جنرال سمیع سادات، فرمانده قول اردوی میوند گفته که نیروهای اردو دیشب ۸۹ حمله طالبان را در هلمند عقب زدند و تلفات سنگینی به طالبان وارد کردند. او از تلفات احتمالی نیروهای امنیتی چیزی نگفت.
در روزهای اخیر گزارشهایی از افزایش خشونت در ارزگان، زابل، فاریاب، کاپیسا، خوست، بغلان، غزنی، فراه، هلمند و برخی ولایات دیگر پخش شده است.
فواد امان معاون سخنگوی وزارت دفاع به رادیو آزادی گفت: "اگر خشونتها افزایش پیدا کرده، در مقابل نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان در حالت آمادگی کامل بهسر میبرند و به هرنوع تحرک دشمن و فعالیتهای تروریستی دشمن پاسخ سخت میدهند."
فواد امان (چپ) معاون سخنگوی وزارت دفاع
آقای امان افزود که دیشب درگیری شدیدی در ولایتهای غزنی، لوگر، زابل، هرات، فراه، هلمند و بغلان صورت گرفته و تلفات سنگینی به طالبان وارد شده استادعایی که طالبان درباره آن اظهار نظر نکردهاند.
این در حالی است که ولسی جرگه برای توضیح افزایش خشونتها احمدضیا سراج، رئیس عمومی امنیت ملی و یاسین ضیا سرپرست وزارت دفاع را فراخواند.
نشست عمومی مجلس به درخواست این مقامها سری شد و جزئیات مذاکرات آنها مشخص نیست.
در همین حالی شماری از تحلیلگران نظامی گفتهاند که طالبان با افزایش خشونت بهدنبال قدرتنمایی هستند. دولت وزیری، سخنگوی پیشین وزارت دفاع گفته که طالبان میخواهند نشان دهند که با خروج نیروهای خارجی میتوانند مناطق بیشتری را تصرف کنند. همچنین عمر ساپی، کارشناس نظامی باور دارد که هدف طالبان گرفتن امتیاز بیشتر در میز مذاکره است.
از سوی هم دولت وزیری سخنگوی پیشین وزارت دفاع و یک تن از تحلیل٬گران نظامی میگوید طالبان میخواهند با شدت بخشیدن به جنگ این را ثابت سازند که بدون نیروهای خارجی با دولت جنگ کرده و ولسوالیها را سقوط میدهند.
دولت وزیری سخنگوی پیشین وزارت دفاع
بخاطر اینکه حالا نیروهای خارجی با نیروهای افغان همکاری نمیکنند طالبان میخواهند ولسوالیها سقوط کنند طالبان بدین باور اند که قوت خود را نشان دهند زور آزمایی کنند و حکومت افغانستان را به آن خواستهای خود وادار سازند که بنام امارات اسلامی یک حکومت را ایجاد کند و هرچیز را که میخواهند انجام دهند اما جنگ و زور راه حل نیست.
عمر ساپی یکتن از تحلیلگران سیاسی دیگر میگوید هدف از شدت جنگ تنها بدست آوردن امتیاز بیشتر درمیز مذاکرات صلح است.
اما سخنگوی طالبان گفته که جنگجویان این گروه حملات خود را افزایش ندادهاند.
ذبیحالله مجاهد به رادیو آزادی گفت این گروه به حملات نیروهای دولتی پاسخ میدهند.
این در حالی است که یوزپ بوریل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و جی شنکر، وزیر خارجه هند در پی گفتگویی درباره افغانستان، در اعلامیه مشترکی حملات طالبان به نیروهای افغان و تلفات غیرنظامیان را محکوم کردند و خواستار برقراری آتشبس شدند.
این تحولات به دنبال آغاز خروج نیروهای خارجی در اول ماه می از افغانستان اتفاق افتاده است.
از سوی دیگر، فرماندهی مرکزی ارتش امریکا (سنتکام) در اعلامیهای نوشته که دو تا شش درصد نیروها و ۶۰ طیاره سی-۱۷ امریکایی در این مدت از افغانستان بیرون شدهاند.
براساس این اعلامیه بخشی از تجهیزات نظامی امریکایی برای تخریب در اختیار وزارت دفاع امریکا قرار گرفته است.
روند خروج نیروهای خارجی از افغانستان در یازدهم سپتمبر به پایان میرسد.