نشست استانبول برای صلح افغانستان؛ طالبان برای اشتراک 'شرط' گذاشتند

آرشیف٬ شماری از اعضای طالبان در نشست مسکو

طالبان برای شرکت در نشست استانبول 'سه ‌شرط' گذاشته‌اند.

شرط‌های این گروه این است که مدت کنفرانس کوتاه باشد، قطعنامه‌ای در پایان آن منتشر نشود و چگونگی برگزاری نشست از قبل میان دو طرف گفت‌وگو شریک شود.

شماری از منابع آگاه طالبان که بخاطر حساسیت موضوع نمی‌خواهند نام‌شان گرفته شود به رادیو آزادی تأیید کردند که این گروه شرایطی برای اشتراک در نشست استانبول دارد.

اما محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر در پیامی به رادیو آزادی می‌گوید که تا کنون جزئیاتی در مورد نشست استانبول با آن‌ها شریک نشده و اطلاعی هم در این مورد ندارند.

در همین حال منابع نزدیک به طالبان می‌گویند، این گروه نمی‌خواهد که نتایج نشست بن در نشست استانبول تکرار شود.

سید اکبرآغا، از مقام‌های پیشین طالبان به رادیوی آزادی گفت که طالبان می‌خواهند٬ سرنوشت گفت‌وگوهای صلح تنها در دوحه معلوم شود.

سید اکبر آغا

او افزود: "طالبان می‌گویند که این نشست فیصله‌کننده نباشد و به مثابۀ نشست بن نباشد. طالبان به این فکر هستند که آجندایی را که امریکا برای این نشست تهیه کرده، باید از بین برده شود و خود حکومت افغانستان و طالبان در بین خود آجندا و نشست دیگری را عملی کنند."

نشست استانبول به درخواست امریکا و میزبانی سازمان ملل‌متحد برگزار خواهد شد که برای تعیین سرنوشت گفت‌وگوهای صلح افغانستان و پایان جنگ این کشور مهم خوانده می‌شود.

طرح چگونگی نظام آیندۀ افغانستان برای این نشست نیز آماده شده بود و شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان نیز از تهیه طرحی برای ارائه در این نشست خبر داده بود، طرحی‌که از میان ۳۰ طرح مختلف تهیه شده‌است.

همچنین فهرست هیئت حکومت افغانستان که در نشست استانبول اشتراک خواهد کرد، نهایی شده، اما به گونۀ رسمی اعلام نشده‌است.

اما ریاست جمهوری طالبان را به استفاده‌جویی از هر فرصت صلح متهم می‌کند و می‌گوید که این گروه برای مذاکرات تأثیرگذار و معنی‌دار بهانه‌جویی می‌کند.

محمد امیری، معاون سخنگوی ریاست جمهوری گفت: "طالبان همیشه از فرصت‌های ایجاد شده برای صلح استفاده‌جویی می‌کند. این گروه برای مذاکرات مؤثر و عملی که نتایجی را به همراه داشته باشد، دلایل مختلف ارائه می‌کند و از گفت‌وگوی سازنده سرباز زده اند."

پیش از این رئیس جمهور غنی گفته بود که اگر رهبران طالبان در نشست استانبول اشتراک کنند، یک هیئت بلندپایه از آدرس افغانستان در این نشست اشتراک خواهد کرد.

محمد اشرف غنی٬ رئیس جمهور افغانستان

اما اگر در این نشست روی مسایل مهم از جمله پایان جنگ و سرنوشت آیندۀ گفت‌وگوهای صلح بحث نشود، سود این نشست برای افغانستان چه خواهد بود؟

پرسشی که در بارۀ پاسخ به آن از قبل نگرانی نشان داده شده و اکنون گفته شده که اگر نتایج نشست استانبول برخلاف توقعی‌که از آن می‌رفت باشد، به نگرانی‌ها در بارۀ آیندۀ نامعلوم افغانستان افزوده خواهد شد.

انتظار می‌رفت که نشست استانبول در ماه حوت گذشته برگزار شود، اما به دلیل حاضر نشدن طالبان به تعویق افتاد و هنوز هم تاریخ برگزاری آن مشخص نشده است.

پیش از این طالبان دلیل‌ عدم حضور خود در این نشست را معلوم نبودن چگونگی این نشست خوانده و گفته بودند که با رهبران خود در این باره مشوره می‌کنند.

طالبان برای آماده شدن به این نشست با مقام‌های ترکیه، امریکا و قطر نشست‌های برگزار کردند، اما از صحبت‌های افراد این گروه بر می‌آید که نتایج این نشست خلاف توقع امریکا، سازمان ملل و قطر خواهد بود.