عبدالوحید قتالی، والی هرات میگوید که طالبان حد اوسط هر شب بالای بیش از هفت ولسوالی حمله میکنند، اما شکست میخورند. او میگوید که طالبان بیشتربا انفجار موتر بمبها و دوربینهای شببین بالای مواضع نیروهای دولتی حمله میکنند.
رانندگان موترهای مسافربری در ایستگاه موترهای ولسوالی اوبه در شرق شهر هرات برای پیداکردن مسافر تلاش میکنند.
اما حالا کمتر کسی به این ولسوالی سفر میکند به علت افزایش ناامنی.
عبدالواسع ۴۵ ساله یکی از هزاران ساکن ولسوالی اوبه هرات است. او شدت جنگ را چنین روایت میکند: "ما در ولسوالی اوبه در وضعیت بدی زندگی میکنیم. نه کار است و نه هم بهخاطر جنگ میتوانیم، دکانهای خود را باز کنیم. دکانهای ما در جنگ خراب شده و هم چنین موترهای ما مرمی خورده. از ساعت چهار به بعد ما را نمیگذارند که به بازار برویم. از این وضعیت بدتر چی میتواند باشد؟"
در کنار اوبه، ولسوالیهای پشتونزرغون، فرسی، گلران، کهسان، کشککهنه و کشک رباط سنگی هم به تازگی شاهد درگیریهای شدید میان نیروهای امنیتی افغان و طالبان مسلح بوده.
آشفتگی اوضاع امنیتی محمد عبدالله ۷۰ ساله را به دروازه دفتر والی هرات کشانده.
او میگوید که فرزندانش عضو نیروهای افغان هستند و پنج عضو دیگر خانوادهاش نیز در جنگ با طالبان طی سال جاری کشته شدهاند.
محمد عبدالله پدری در ولایت هرات که فرزندانش عضو نیروهای افغان هستند
او میافزاید: "بیامدم به دروازه مقام ولایت که دادخواهی کنیم، تا حکومت به کمک فرزندان من که در محاصره هستند، اقدام کند. نیروی کمکی باید به فرسی روان کند، تا فرزندان من بتوانند که در مقابل طالبان دفاع کنند. اگر بهزودترین فرصت وقت به نیروهای دولتی در محاصره طالبان کمک نشود، نیروهای امنیتی از بین میروند و همگی در محاصره طالبان هستند."
مقامهای محلی هرات میگویند که گروه طالبان در سال جاری بیشتر به انفجار موتر بمبها، کارگذاری ماینهای کنارجادهای و حملات بالای ولسوالیهای هرات متمرکز شدهاند.
کامران علیزایی، رییس شورای ولایتی هرات تیرگی اوضاع امنیتی را این گونه بیان میکند: "در بیشتر ولسوالیهای طالبان حاکمیت خود را دارند و حاکمیت طالبان نسبت به مرکز، در اطراف ولسوالیها هرات بیشتر حاکمیت دارند. حملات طالبان روز به روز ذهن مردم را خراب میکند و مردم را بیشتر نگران و ناامید میکند."
کامران علیزایی، رییس شورای ولایتی هرات
عبدالوحید قتالی والی هرات میگوید که طی هفت ماه گذشته طالبان ۸۷۰ مرتبه در نقاط مختلف هرات حمله کردهاند، اما به گفتهی او، بیشتر این حملات بیدست آورد برای گروه طالبان بوده است.
او میافزاید: "گروههای طالبان از شب استفاده میکند و بعضی امکانات مانند دوربینهای شب و موتر بمب مزدورها پیدا کردند و بالای مواضع دولت انداخت میکند و پیروزی نصیب طالبان نشده است. میانگین در شب بیشتر از شش الی هفت ولسوالی جنگ با طالبان جریان دارد."
موجودیت بندرهای اسلامقلعه و تورغندی و صدها فابریکه صنعتی و حضور گسترده صنعتگران و تاجران، هرات را به قطب اقتصادی افغانستان مبدل کرده است.
واین موضوع به گفته والی هرات یکی ازمهمترین دلایل افزایش حملات طالبان به این ولایت غربی افغانستان است.
ناامنیهای فزاینده، مردم عادی را ترسانده.
بسیاریشان بهشمول عبدالواسع می خواهند که آرامش به هرات برگردد.
اما از دید برخی دیگر چشمانداز امید بخشی برای برقراری آتشبس میان حکومت افغانستان و طالبان به این زودیها متصور نیست، چرا که طالبان شرکت در نشست صلح استانبول پس از عید فطر را نپذیرفتهاند و جنگ نیز شدت گرفته است.