بیش از ۱۸ هزار ترجمان و کارمند افغان نیروهای امریکایی در انتظار ویزه ایالات متحده قرار دارند.
درخواستها از قصرسفید ادامه دارد تا از مصونیت همکاران افغان نیروهای امریکایی که در افغانستان بسر میبرند، اطمینان حاصل شود.
الیزابت نیومان معاون پیشین مبارزه با تروریزم و جلوگیری از تهدیدها در وزارت امنیت داخلی امریکا میگوید، شش تا هشت هفته به خروج مکمل نیروها باقی مانده و اکنون زمان اقدام عملی است.
نیومان با شمار دیگر از مقامهای پیشین امنیتی امریکا، یک روز پیشتر از این در چهارشنبه (۵ جوزا) نامه ای را به قصر سفید فرستاده بود تا در آستانه خروج مکمل نیروهای ایالات متحده، ترجمانها و همکارهای افغان نظامیان کشورش، با خانوادههایشان از افغانستان بیرون شوند.
آنها میخواهند تا ترجمانهای افغان نیروهای امریکایی، تا هنگام بررسی قضیههای شان، به یک کشور مصون منتقل شوند.
مارک میلی رئیس کمیته لوی درستیزهای امریکا گفته برنامه خروج هزاران ترجمان افغان نیروهای امریکایی به صورت تدریجی ادامه مییابد.
مارک میلی رئیس کمیته لوی درستیزهای امریکا
به گفتۀ او، حمایت از کسانی که برای بیش از دو دهه با اردوی امریکا کار کرده اند، خیلی مهم است و در صورت عدم رسیده گی، آنها شاید با خطر روبرو شوند.
بر اساس معیارهای اردوی امریکا، ترجمانهای که با نیروهای اینکشور کار میکنند، بر اساس برنامه ویژه برای ویزه مهاجرت ایالات متحده در خواست کرده میتوانند.
خبرگزاری دی پیای جرمنی گزارش میدهد که این روند تا اکنون خیلی به کندی پیش رفته و تا هنوز بیش از ۱۸ هزار تن در فهرست منتظرین قرار دارند.
ایاز الدین هلال یکی از آنهاست که درخواستش بارها از سوی امریکا رد شده. او که با نظامیان امریکایی برای سالها کار کرده، نگرانیاش را با خبرگزاری اسوشیتید پریس در این مورد شریک ساخته.
او میگوید"برای چهار مرتبه از طریق ویژه برنامه گرفتن ویزه درخواست کردم اما هر چهار مرتبه درخواستم رد شد. با آنکه درخواست استیناف و بازنگری کردم، حتی این درخواست هم رد شد."
برای محمد شعیب ولیزاده از ترجمانهای دیگر که با نیروهای امریکایی کار کرده، تهدیدها بزرگ و غیرقابل پذیرش است.
او هم در حال حاضر در فهرست منتظرین گرفتن ویزه امریکا قرار دارد.
او میگوید: "من مجبورم به هر منطقه بروم چون نمیتوانم اینجا بمانم. در یک محل برای یک ماه می مانم و در محل دیگری برای دو یا سه ماه. طالبان مرا پیدا میکنند و میکشند."
قانون امریکا ایجاب میکند که درخواست برای ویزه اینکشور در جریان ۹ ماه نهایی شود اما برخی از ترجمانها برای سالها منتظر مانده اند.
اعضای مجلس نمایندهگان امریکا برای هفتهها از این لحاظ ابراز نگرانی کرده اند.
سه شنبه که گذشت، ۳۳ تن از نمایندههای مجلس قانونی را دوباره معرفی کردند که در نتیجه برای ۴۰۰۰ هزار تن از افغانهای که تازه شامل برنامه ویژه شده اند، ویزه اینکشور داده شود.
آنها از وزارت خارجه امریکا خواسته اند تا برنامه اجرای ویزه را سرعت بخشد.
در گزارش این هم آمده که برخی از ترجمانها شاید نتوانسته اند معیارها برای گرفتن ویزه را پوره کنند و بنابر این ممکن مستحق شناخته نشوند.
اوزی نیلسن رئیس شورای امنیت ملی امریکا در اداره جورج دبلیو بوش رئیس جمهور پیشین اینکشور گفته است، عدم حمایت از کسانی که برای ۲۰ سال با ایالات متحده کار کرده اند، میتواند توانایی امریکا را در تطبیق ستراتیژی ملیاش تحت پرسش قرار دهد.