گردهمایی عالمان دین افغانستان و پاکستان در مکه؛ کابل دو خواست دارد

آرشیف، کنفرانس شماری از عالمان دینی درباره صلح افغانستان در عربستان سعودی

عالمان دینی افغانستان و پاکستان امروز (۲۰ جوزا) در مکه گردهم می‌آیند و دربارۀ صلح در افغانستان گفتگو می‌کنند.

این گردهمایی آنلاین برگزار می‌شود ولی برخی اشتراک کنندگان در آن سهم حضوری خواهند گرفت.

وزارت ارشاد، حج و اوقاف افغانستان می‌گوید بعد از تلاش‌های که دو سال را دربر گرفت توانستند که امروز یک گردهمایی وسیع عالمان دینی افغانستان و پاکستان را به میزبانی عربستان سعودی در مکه مکرمه دایر کنند.

این اجلاس با همکاری سازمان رابطۀ جهان اسلام برگزار می‌شود. اما طالبان از این گردهمایی اظهار بی اطلاعی می‌کنند.

محمد قاسم حلیمی وزیرحج و اوقاف افغانستان به رادیو آزادی گفت که از این گردهمایی دو تقاضا دارند: "این کنفرانسی را که ما امروز دایر می‌کنیم در آن دو خواستۀ ما که از ۲۰ سال به این‌سو داریم بسیار واضح است. این که جنگ و نزاع میان مسلمانان ناروا است، قتل مسلمان ناروا است، بیایید که مشکلات خود را از طریق گفتگو حل کنیم. این درخواست ما از تمام مسلمانان است و از علمای پاکستان."

محمد قاسم حلیمی، وزیر ارشاد، حج و اوقاف افغانستان

شماری از عالمان دینی فلسطین، اردن، ترکیه، عراق و لبنان در نشست مجازی چهارم جوزا جنگ طالبان در افغانستان را حرام دانستند.

در اجلاس سال گذشته سازمان همکاری اسلامی نیز این جنگ ناروا خوانده شد و شیخ عکرمه صبری، امام مسجد بیت‌المقدس، امامان حرمین مکه و مدینه و همچنین امامان بنگلادیش و شماری دیگر از کشورهای اسلامی در برابر جنگ افغانستان مخالفت نشان داده‌اند.

ولی قرار است عالمان دینی پاکستان در ارتباط به جنگ افغانستان برای اولین بار نظر خود را در چنین اجلاس اعلام کنند. عالمان دینی در پاکستان تاکنون در برابر جنگ افغانستان به گونۀ آشکار اعلام مخالفت نکرده‌اند.

مولوی محمد قاسم حلیمی وزیر حج و اوقاف افغانستان می‌گوید، در گذشته برخی عالمان پاکستانی حضور نیروهای خارجی در افغانستان را بهانه می‌گرفتند.

آرشیف، شماری از نیروهای امریکایی در افغانستان

حلیمی افزود: "یک ونیم سال قبل ما نشستی با علمای پاکستان در اسلام آباد داشتیم. آن‌ها به ما می‌گفتند که حضور نیروهای خارجی یک مشکل است و درصورتی که آن‌ها نباشند کدام بهانۀ دیگر باقی نمی‌ماند. امروز روزی است که این بهانه ازبین رفته است و هیچ نوع مانع وجود ندارد. پس ما از آن‌ها توقع داریم که آن‌ها بالای طالبانی که شاگردان ایشان اند یا زیر تاثیر و نفوذ ایشان قرار دارند بالای آن‌ها فشار وارد کنند و آن‌ها را به راه اسلام، شگوفایی و صلح بیاورند."

وزیر حج و اوقاف افغانستان آرزومند است که در این نشست تصمیم‌های موثر اتخاذ شود ولی سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر نظر خود را دربارۀ این نشست به رادیو آزادی چنین ابراز داشت: "در این رابطه ما معلومات نداریم و نه خبر داریم که این‌ها چه کسانی اند، چه می‌گویند و چه می‌کنند."

طالبان حکومت افغانستان را دست نشانده می‌خوانند و با آغاز خروج نیروهای بین‌المللی از افغانستان بتاریخ اول می جنگ را شدت بخشیده‌اند.