ویسا: گسترش ناامنی سبب فرار سرمایه گذاران می‌شود

آرشیف، شماری از روزنامه های جهان

روزنامه‌های چاپ امروز شنبه کابل بیشتر به بررسی افزایش ناامنی و عقب‌نشینی تاکتیکی نیروهای امنیتی از مناطق بیشتر پرداخته‌اند.

روزنامه ویسا با اشاره به افزایش ناامنی‌ در کابل نوشته که از چند روز بدین‌سو دکان‎‌داران در محلات قوای مرکز و میرویس میدان به دلیل افزایش باج‌گیری‌، دکان‌های خود را بسته‌اند. به نوشته روزنامه، دکان‌داران ادعا می‌کنند که افراد مسلح غیرمسئول، اراذل و اوباش به ارزش هزاران دالر باج‌خواهی کرده‌اند.

سرمقاله‌نویس ویسا مدعی شده که از مدت‌ها پیش بی‌قانونی، باج‌گیری و کشتار افراد بی‌گناه در پایتخت بیداد می‌کند. نویسنده افزوده که محلات پغمان، کمپنی و شمالی مدت‌هاست که ناامن شده و اخیراً پایه‌های برق در این محلات تخریب شده است.

به باور ویسا، دامنه ناامنی و بی‌قانونی به گونه روزافزونی در سراسر کشور در حال گسترش است. روزنامه با اظهار نگرانی از این موضوع، هشدار داده که اگر این وضعیت ادامه یابد، بعید نیست که سرمایه‌گذاران بیشتری از افغانستان خارج شوند.

به نظر سرمقاله‌نویس ویسا، افزایش بیکاری میزان جرایم جنایی را در کشور بالا برده و جوانان بسیاری به تبهکاری روی آورده‌اند.

روزنامه اطلاعات روز به بررسی نشست اخیر علمای افغانستان و پاکستان در عربستان سعودی در باره صلح افغانستان به عنوان "پاسخ دیرهنگام" پرداخته است. به نوشته روزنامه، در اعلامیه مشترک این نشست بر حمایت از روند صلح افغانستان و آتش‌بس تأکید شده است.

روزنامه افزوده که اگرچه این موضع‌گیری خوبی در برابر جنگ افغانستان است، اما خیلی دیر است. به باور سرمقاله‌نویس، علمای پاکستانی برای بیان موضع خود در مورد مشروعیت جنگ افغانستان خیلی دیر اقدام کردند. به نظر روزنامه، این موضع‌گیری باید سال‌ها پیش اتفاق می‌افتاد، زیرا طالبان از دو دهه گذشته با مسلمانان افغانستان می‌جنگند و این جنگ را جهاد می‌نامند.

به نظر سرمقاله‌نویس اطلاعات روز، در ۱۱ سال گذشته ۳۱ هزار غیرنظامی از جمله زنان و کودکان در جنگ افغانستان کشته شده‌اند که این شمار ممکن بیشتر نیز باشد. روزنامه از علمای دین در سراسر جهان خواسته که جنگ روان طالبان را غیرقانونی و جنگی برای كشتن مسلمانان بدانند و برای آتش‌بس و صلح تلاش کنند.

روزنامه هشت صبح با اشاره به سقوط چند ولسوالی‌ به دست گروه طالبان، این پرسش را مطرح کرده است که "عقب‌نشینی تاکتیکی تا کجا؟" روزنامه افزوده که در دو ماه گذشته، نیروهای حکومتی از ساختمان‌های ۲۰ ولسوالی عقب‌نشینی کرده و طالبان ادعا کرده‌اند که این ولسوالی‌ها را تصرف کرده‌اند.

اگرچه حکومت گفته که نیروهای دولتی از این مناطق "عقب‌نشینی تاکتیکی" کرده اند، اما به باور سرمقاله‌نویس هشت صبح، ممکن است تصور شود که مناطق تحت کنترل طالبان افزایش خواهد یافت.

روزنامه افزوده که عقب‌نشینی تاکتیکی حکومت ممکن است در طولانی‌مدت سودمند باشد، اما اکنون نگرانی‌های مردم را افزایش داده است.

پیش از این ادعا شده بود که در برخی موارد کمک به موقع به نیروهای خط اول در جنگ نمی‌رسد و این امر منجر به سقوط مناطق بیشتر به دست طالبان می‌شود. نویسنده هشت صبح این وضعیت را ناشی از «ضعف نهادهای امنیتی» دانسته است.

نویسنده تأکید کرده است که دولت افغانستان وظیفه دارد پس از خروج نیروهای خارجی، از خاک و مردم خود محافظت کند و به جهانیان ثابت کند که به تنهایی توانایی جنگیدن با طالبان را دارد. روزنامه افزوده زمانی‌که روند صلح افغانستان از خط جنگ عبور کند، هر گروهی که در جنگ پیروز شود، در مذاکرات صلح نیز دست بالاتر خواهد داشت.