با وجود همهگیری کرونا و ناامنی در افغانستان، در شش ماه گذشته نزدیک نیم میلیون مهاجر افغان بهکشور باز گشتهاند.
امروز ۲۰ جون برابر است با روز بینالمللی مهاجرت. مهاجرت در هرشرایطی دشوار است، اما با همهگیری کرونا دشوارتر. افغانستان یکی از کشورهایی است که بیشترین شمار مهاجران را دارند. مهاجران افغان در دنیای مهاجرت چگونه زندگی میکنند و آیا به واکسین کرونا دسترسی دارند؟
صالح مهاجر افغان در ترکیه میگوید ویروس کرونا در ترکیه زندگی افغانهای مهاجر را با مشکلات زیادی روبهرو کرده است.
وی به رادیو آزادی گفت افغانهایی که مجوز اقامت ندارند و به ویروس کرونا مبتلا شدهاند، به واکسین کرونا دسترسی نداشتهاند.
واکسین کوید ۱۹
او افزود: "من خودم بیمار شدم. در شفاخانه ترکیه آزمایش کردم. آزمایش من مثبت بود. بعداً در خانه قرنطین شدم. کسانی که اقامت ندارند به حیث پناهجو زندگی میکنند. به شفاخانه مراجعه کرده نمیتوانند و با مشکلات زیادی روبهرو هستند."
وی پنج سال میشود که درترکیه زندگی میکند.
اما برای افغانهای مهاجر در پاکستان روند تطبیق واکسین کرونا آغاز شده است.
جریان تطبیق واکسین در پاکستان
در ایالت بلوچستان منطقه پشین پاکستان از یک هفته به این طرف در یکی از کمپهای مهاجرین افغان تطبیق واکسین آغاز شده است.
طاهر پشتون، مهاجر افغان در پشین در رادیو مشعل، یکی از شبکههای رادیو آزادی، گفته که واکسین را دریافت کرده است.
او افزود: "در این روزها در صفحات اجتماعی تبلیغات منفی در مورد واکسین منتشر میشود. من به نمایندگی از افغانها آمده و واکسین دریافت کردم تا این پیام را به دیگر افغانها برسانم که بیایند واکسین کنند مشکل وجود ندارد و باید واکسین بگیرند."
اما اینجا دفتر کمیساری عالی سازمان ملل متحد در بخش مهاجرین میگوید که این سازمان با حکومت افغانستان تلاش دارد تا به تمام افغانهای مهاجر خارج از افغانستان واکسین ضد کرونا تطبیق شود.
نادر فرهاد سخنگوی این نهاد در افغانستان به رادیو آزادی گفت: "کمیساری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در ایران و پاکستان-جایی که افغانها در آن مستقر هستند و کارت دارند، برای تطبیق واکسین کرونا به آنان صدا بلند کرده است. این ادامه خواهد داشت. پس به همین خاطر افغانهای مهاجر در ایران و پاکستان توانستهاند که واکسین دریافت کنند و برخی هم مستفید شدهاند."
ویال های واکسین کوید ۱۹ ساخت ایران
وزارت مهاجرین و عودتکنندگان با توجه به وضعیت جاری از تمام کشورهای میزبان مهاجران افغانها خواهان همکاری شده است.
عبدالباسط انصاری، سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت که برای مهاجران افغان در کشورهای ایران و پاکستان واکسین ضد کرونا آغاز شده است.
به گفته آقای انصاری، با آنکه از لحاظ امنیتی و ویروس کرونا در وضعیت بدی قرار دارد، اما با آن هم از آغاز سال جاری میلادی صدها هزار افغان دوباره به کشور عودت کردهاند.
او افزود: ما در حال حاضر حدود ۶.۵ میلیون مهاجر و پناهجو داریم که در هفتاد کشور زندگی میکنند. از آغاز سال ۲۰۲۱ میلادی تا حال حدود پنجصد و ۳۰ هزار آنان دوباره به کشور برگشتهاند. تعداد زیاد آنها از ایران، پاکستان و کشورهای اروپایی به کشور عودت کردهاند."
آقای انصاری گفت که ناامنی، مشکلات اقتصادی و اخیرا بالا رفتن میزان قتلهای هدفمند د رکشور سبب شده است که بیشتر افغانها کشور را ترک گویند.
وی همچنین گفت که به این دلیل و بهویژه ناامنی تنها در سه ماه نخست سال جاری ۱۸۴۰۰ تن از آواره شدهاند.
سخنگوی وزارت مهاجرین وعودتکنندگان همچنین گفت که در سال گذشته ۹۲۰۰۰خانواده به دلیل ناامنی آواره شدند.
در همین حال، سازمان ملل متحد در پیوند به ۲۰ جون، روز جهانی مهاجرت در اعلامیهای گفته است که اداره مهاجرین ملل متحد در گزارش سال ۲۰۲۰ خود نوشته که سال گذشته به دلیل جنگ، ناامن، افراطگرایی، نقض حقوق بشر، بیش از ۸۲ میلیون تن در سراسر جهان بیخانمان شدهاند. این آمار در مقایسه با آمار سال ۲۰۱۹ میلادی ۴ درصد افزایش را نشان میدهد. براساس این گزارش، شمار مهاجران به سرعت در حال افزایش است.