تشدید جنگ همزمان با فصل جمعآوری حاصلات زراعتی دهقانان را زیانمند کرده است.
شماری از دهقانان میگویند که بهدلیل ادامۀ جنگ در زمینهای زراعتیشان نمیتوانند که به جمعآوری حاصلاتشان بپردازند و این موضوع برای آنان زیانهای مالی را در پی خواهد داشت.
همزمان با تشدید شعلههای جنگ میان نیروهای امنیتی و گروه طالبان در نقاط مختلف افغانستان، فصل جمعآوری محصولات زراعتی دهقانان نیز فرا رسیده است.
با آن که باید این روزها تمام دهقانان در پی جمعآوری محصولات زراعتی خود باشند، اما در برخی نقاط دهقانان بخاطر تداوم جنگ نمیتوانند که به کارهایشان رسیدگی کنند.
صفیالله، باشندۀ منطقۀ شورابک شهر فیضآباد ولایت بدخشان که پیشهاش دهقانی است، میگوید که به دلیل جنگ حاصل چند ماه زحمتاش به روی زمین مانده و نمیتواند که آن را جمعآوری کند.
او که چند متر دورتر از ساحۀ جنگ در حال انتظار است، میگوید که جنگ در دور و بر زمینهایش ادامه دارد و نیروهای امنیتی برایش اجازه نمیدهد تا به ساحه برود.
او میگوید: "برای ما بسیار مشکل خلق کرده، ما در اینجا زمین و باغ داریم و هر سال کوچ کرده به اینجا میآیم، حال که جنگ شده خانواده ره کوچ دادیم و فرستادیم به شورابک. گندم ما ناکوبیده مانده است. اینجا میان دولت و طالبان جنگ و به ساحه رفته نمیشود."
عبدالله احدی، یکی دیگر از دهقانان در منطقۀ برهخانه در غرب شهر فیروز کوه، مرکز ولایت غور میگوید که ساحات مربوط به زمینهای زراعتیاش و همچنان مسیر راه از سوی مخالفان مسلح دولت ماین فرش شده و همچنین به دلیل حضور مخالفان دولت در ساحه، نمیتواند که حاصلات زمینهایش را جمعآوری کند.
او میگوید: "من در منطقۀ خود زمین دارم و گندم و عدس کشت کرده ام، کاملا سوخته است. از یک سو بیآبی و از سوی دیگر طالبان در مسیر راه ماین فرش کرده اند و از خودشان هم ترس دارم و رفته نمیتوانم. حیران مانده ام که چه کار کنم."
این دهقانان از طرفهای درگیر میخواهند که اگر برای چند روز محدود هم باشد برای شان اجازه داده شود تا حاصلات شان را بردارند تا زحمات شان هدر نرود.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری نیز تأیید میکند که تداوم جنگ در فصل جمعآوری حاصلات زراعتی، دهقانان با مشکل زیادی مواجه میکند.
اکبر رستمی، سخنگوی این وزارت به رادیوی آزادی گفت که جنگ سبب میشود که از یک سو دهقانان نتوانند به جمعآوری حاصلات شان بپردازند و از سوی دیگر حاصلاتشان را به بازار عرضه کنند.
او میگوید: "بدون شک جنگ تاثیرگذار است روی عرضۀ محصولات زراعتی و میوههای تازه به بازار و این که به موقع عرضه میشود یا نمیشود، این تاثیر خود را دارد."
به گفتۀ آقای رستمی، یک ماه پیش نیز به دلیل جنگ در چند ولسوالی ننگرهار، دهقانان این ولسوالیها نتوانستند که حاصلات میوهشان را به بازار عرضه کنند و به همین دلیل از لحاظ مالی زیانمند شدند.
از سوی دیگر ریاست زراعت پکتیا میگوید که در نتیجۀ جنگ در روستای ابراهیمخیل مربوط به مرکز این ولایت، ۸ جریب زمین مروبط به دو دهقان که در آن گندم کشت شده بود، آتش گرفته و سوخته است.
افغانستان یک کشور زراعتی است و بیشتر مردمش با استفاده از حاصلات زراعتی مخارج خانوادهشان را تأمین میکنند.
اما امسال در کنار تشدید جنگ در فصل جمعآوری محصولات زراعتی، خشکسالی نیز محصولات زراعتی را کاهش داده است.
بر اساس آمار رسمی، حاصل گندم در افغانستان امسال حدود ۲.۵ میلیون تن کاهش خواهد یافت.
حکومت افغانستان با نگرانی از این وضعیت و نیز خشکسالی موجود، کمیسیونی را به منظور بررسی نیازمندی مردم ایجاد کرده تا با شناسایی متضرران به آنان کمک صورت گیرد.