با گذشت ۲۰ روز از ورود ۷۰۰ هزار دوز واکسین چینی به افغانستان، نیمی از این مقدار واکسین مصرف نشده است.
در حالی که آمار مرگومیر ناشی از شیوع ویروس کرونا در افغانستان روزبهروز افزایش مییابد، مقداری از واکسین کمکی چین مصرف نشدهاست.
دلیل این امر، بیمیلی مردم به تزریق واکسین است. این بیمیلی ریشه در پخش شایعات و اطلاعات نادرست در میان مردم است.
حلیمه باشنده پایتخت در این مورد میگوید: "اکثرا مردم ما از شایعه میترسند که گویا با تزریق واکسین کرونا، خون ما لخته میشود و باعث مرگ زودهنگام میشود. خودم شاهد این بودم. شنیدم که میگفتند به کسانی که سنشان بزرگتر است، این واکسین را میدهند و بعد از دو سال باعث این میشود که آنها بمیرند."
منصور دیگر باشنده کابل چنین میگوید: "حالا شایعاتی هم در این باره زیاد نشر شده که ممکن این واکسین مردم را بکشد و به بعضی عوارض جانبی دیگر مردم را مبتلا کند. به این خاطر واکسین را تطبیق نکردهام و نه به فامیل اجازه دادهام."
با اینحال، وزارت صحت میگوید که تزریق واکسین هیچ خطری ندارد، زیرا از سوی سازمان صحی جهان تایید شدهاست.
بربنیاد معلومات سازمان صحی جهان، واکسین سینوفارم چینی ۷۹ درصد معافیت در برابر کرونا ایجاد میکند.
میرویس علیزی معاون سخنگوی وزارت صحت: "واکسین کرونا در بعضی اشخاص، یک جسم اجنبی است. به عضوی که داخل شود، حتما عضو در مقابل آن یک عکسالعمل نشان میدهد که آن سطحی میباشد. خصوصا دلبدی، تب خفیف، جاندردی، کسالت، بیاشتهایی یا عضله که زخم میشود، سرخی و پندیدهگی در آن پیدا میشود یا درد آنجا پیدا شود که این اعراض و علایم قابل تشويش نیست، بلکه یک خبر خوش برای شخص است که واکسین گرفته."
براساس آمارهای رسمی از جمعیت بیش از ۳۳ میلیونی افغانستان، تا اکنون بیش از ۹۰۰ هزار تن واکسین دريافتهاند.
وزارت صحت میگوید که از ۷۰۰ هزار دوز واکسین کمکی چین ۵۰ درصد آن تزریق شده و حدود ۳۵۰ هزار دوز واکسین دیگر باقی ماندهاست.
با اینحال نگرانیها از تزریق واکسین ضد ویروس کرونا تنها دامنگیر افغانستان نیست، در شماری از کشورهای دیگر نیز بگومگوهایی از عوارض جانبی آن وجود داشتهاست.
از سوی دیگر، واکسینهایی تزریق شده در افغانستان از جمله سینوفارم ساخت چین و استرازنکا تولید هند پیش از تزریق آن، مجوز سازمان صحی جهان را دريافتهاند.
این نگرانیها در حالی مطرح شده که افزون بر ویروس کرونا، دستکم سه مورد ابتلا به بیماری قارچسیاه در افغانستان ثبت شده است.
به گفته مقامهای صحی افغانستان، این سه مورد در ولایتهای کابل، سمنگان و بغلان ثبت شدهاست و هر سه بیمار پیشینه ابتلا به ویروس کرونا داشتهاند.
اگرچه تا اکنون مورد دیگری از آن بهگونه رسمی شناسایی نشده، اما پیش از این وحید مجروح سرپرست وزارت صحت گفته بود که موارد ابتلا به قارچسیاه در میان بيماران کووید-۱۹ در حال افزایش است.
به تازگی در یکشبانه روز گذشته یکهزار ۲۴۳ تن به ویروس کرونا مبتلا شده و ۸۴ در نتیجه ابتلا به این ویروس جانشان را از دست دادهاند.
آمارهای رسمی نشان میدهد که در کل بیش از ۱۲۵ هزار ۹۰۰ تن در افغانستان به ویروس کرونا مبتلا شدهاند هرچند به باور آگاهان آمارهای غیر رسمی به مراتب بیشتر از این است.