'دورنمای پایان کار پروژه انتقال برق از دوشی به بامیان هنوز روشن نیست'

آرشیف

کار اعمار خط انتقال ۲۲۰ کیلوولت از دوشی به بامیان که ظرفیت ۳۰۰ میگاوات برق را دارد در سال ۱۳۹۷ آغاز شد و قرار بود پارسال تکمیل شود.

با آنکه یک سال از مهلت تعیین شده برای تکمیل کار این پروژه می‌گذرد، ولی تاهنوز دورنمای پایان کار این پروژه برق چندان روشن نیست.

مسئولان تکمیل نشدن این پروژه را ناامنی و گسترش ویروس کرونا عنوان می‌کنند.

تاخیر در پایان کار پروژه برق ۲۲۰ کیلوولت در حالی صورت می‌گیرد که بی‌برقی از چالش‌های عمده مردم بامیان است.

بی‌برقی گذشته از آنکه بسیاری‌ها را در بامیان در روشنای خانه‌های‌شان به مشکل مواجه ساخته، تا هنوز دراین ولایت روی ایجاد کارخانه‌های تولیدی و صنعتی هم سرمایه‌گذاری صورت نگرفته است.

جای خالی تندیس بودا در بامیان در شب

ذبیح‌الله نوروزیان که نخستین کارخانه تولیدی مواد شوینده را در بامیان ایجاد کرده به رادیو آزادی می گوید به دلیل نبود برق بسیاری اوقات فعالیت‌های این کارخانه متوقف می شود.

او گفت: "اگرچند که ما سیستم برق سولری ساختیم، اما مشکلات مارا مرفوع نمی‌کند در خیلی از روزها به خصوص روزهای ابری که اصلا ما کار نمی‌توانیم چون برق نداریم".

در حال حاضر دربامیان ۱،۵ میگاوات برقی آفتابی تولید می‌شود که تنها ۴۴۵۰ مشترک برق به شمول منازل، اداره‌های دولتی و مکان‌ها تجارتی از آن در شهر بامیان استفاده می‌کنند.

پارک تفریحی در بامیان


هر کیلووات برقی آفتابی در بامیان از ۱۶ تا ۴۵ افغانی فروخته می‌شود که به گفته باشندگان این ولایت بالاترین قیمت در سطح کشور است.

از سویی هم برخی از باشندگان بامیان مسئولان محلی را به کم کاری و بی‌توجهی در قبال مشکلات مردم و پیشرفت کار پروژه‌های توسعه‌ای متهم می‌کنند.

امیر کوثری از باشندگان بامیان به رادیو آزادی گفت: "شهرک‌هایی که تازه ایجاد شده و دورتر از از خود بازار موقعیت دارد و محلات غیرپلانی در بامیان برق ندارد، فقط ساحات اطراف ولایت برق دارد. آنچه که واقعیت است نبود مدیریت سالم در اداره محلی بامیان است که فشار لازم را بالای شرکت‌هایی که پروژه برق را کار می‌کنند بیاورند ناکار خود را به موقع انجام دهند".

کوثری خواستار تسریع کار پروژه برق ۲۲۰ کیلو ولت شده.
این پروژه در سه بخش تحت کار است که شامل یک ایستگاه ۳۲ میگاولت امپیر، انتقال لین ۲۲۰ کیلوولت از دوشی تا بامیان و شبکه‌سازی به منظور توزیع برق به ۲۰ هزرا خانوار می‌شود که به گفته مسئولان تا هنوز ۷۷درصد آن تکمیل شده است.

مرتضی سرمد رئیس شرکت برشنا در بامیان، شیوع ویروس کرونا، مشکلات اجتماعی و ناامنی را ازعوامل عمده تاخیر این پروژه می‌خواند.

او افزود: "فعلاً سه شرکت قرار دادی روی این پروژه کار می‌کنند. اینها وقت اضافه در نظر گفته اگر کدام مشکل جدی بازهم پیش نیاید این پروژه امسال تکمیل می‌شود".
رئیس برشنا می‌گوید که با تکمیل شدن این پروژه مرکز، ولسوالی‌های سیغان، کهمرد و یکه ولنگ بامیان از از برق مستفید خواهند شد.

اما در حال حاضر ولسوالی‌های کهمرد و سیغان به دست طالبان است و در برخی دیگر ساحات بامیان میان نیروهای دولتی و گروه طالبان جنگ جریان دارد.

این امر بر پیشرفت کار پروژه‌های توسعه‌ای به ویژه پروژه برق ۲۲۰ کیلوولت بامیان سایه انداخته.

بسیاری از باشندگان بامیان به شمول امیر کوثری از حکومت می خواهند که از گسترش بیشتر ناامنی در بامیان جلوگیری کند تا آنها هم به آرامش و هم به روشنایی برسند.