همزمان با فرارسیدن عید سعید اضحی، خشونتها در افغانستان افزایش یافتهاست.
این نبردها افزون به تلفات جانی و خسارات مالی، شماری زیادیها را نیز آواره کردهاست.
در فضای که مردم در ترس و وحشت بهسر میبرند، عید برای آنان چه معنیمیدهد؟
جان آغا ۳۲ سال دارد، با خانم و ۶ فرزندش در محلی زندگی که در دست طالبان افتادهاست.
لوگر ولایتی در ۶۵ کیلومری پایتخت و هممرز با آن.
نابسامیهای زندگی بزرگداشت از عید را از یادش برده، میگوید زمانی عید است که در کشور صلح و امن باشد نه باران هاوان با دود و آتش...
بیشتر در این باره: قول اردوی ۲۰۹ شاهین: نزدیک به ۱۵۰ طالب مسلح در زون شمال کشته شده اندجان آغا میگوید: "در همین قریه ما میبینیم یکی شهیدها شده هر روز یکی و دو (هاوان) در سرک میخورد در کُردها میخورد. اینجا که ما میبینیم نه عید است یک نماز عید را مردم میخواند قربانی خود را میکند دیگر عید نیست مردم از گشنهگی مرد. حال بسیار خراب است شبانه هیچکسی خواب ندارد از دست جنگ،کل شب شیشته میباشیم که حالی هاوان در خانه میخورد- حالی میخورد."
جان آغا تنها شخصی نیست که درگیر چنین روزگاریست، نبردها و افزایش خشونتها آرامش شماری زیادی از مردم را از آنان گرفتهاست- شاید در این میان زنان بیش از ديگران آسیب ببینند.
سمیه ۲۳ ساله نیز از جمله دخترانیست که خشونتهای جاری، آسایش زندگیاش را از او گرفتهاست.
سمیه با خانواده ۱۲ نفرهاش در ولسوالی کشم ولایت بدخشان زندگی میکند، ولایتی که به گفته منابع محلی از میان ۲۷ ولسوالی، ۲۶ آن به دست طالبان سقوط کردهاست.
او افزود: "این عید با عیدهای دیگر خیلی فرق میکند. مثلا در عیدهای دیگر زنان در شهر مصروف برای خرید لباس و مواد خوراکه آمادهگی میگرفتن در این عید مردم ولسوالی کشم آنقدر آمادهگی نگرفتن."
همانند جان آغا و سمیه بیشتر شهروندان افغانستان در آرزوی برقراری صلح هستند، خواستی که با گذشت چندسال تاهنوز به آن دست نیافتهاند.
رزما و سهیل باشندگان کابل میگویند: "خودم هم چندان آمادهگی نگرفتیم. وقتیکه جوانان ما در سنگرهای داغ جنگ میکنند ولی من از عید تجلیل کنم و خوشحال باشم اصلا فکر نکنم وجدان هیچ هموطن ما آرام بگیرد."
او میگوید: "ما عید را تجلیل میکنیم، اما این در حالی است که جنگ در نقاط مختلف کشور جریان دارد و یقینا این سه روز عید هم بهبسیار نگرانی سپری خواهد شد. خواست ما از گروه طالبان این است که آتشبس همیشهگی اعلام کنند."
در همینحال طالبان میگویند که آنها طرفدار ایجاد "فضای قابل اطمینان" به مردم هستند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی این گروه در پیام صوتی به رادیو آزادی، ادعا کرد که اکنون شمار ولسوالیهای تحت اداره آنان به بیش ۱۹۰ ولسوالی میرسد و مردم بهگونهی عادی در آنجا زندگی میکنند.
از سوییهم حکومت این ادعا را رد میکند، حامد روشن معاون سخنگوی وزارت امور داخله گفت که این ولسوالیها سقوط نکرده، بل در آنجاها نیروهای افغان با طالبان در حال درگیری هستند.
نیروهای امنیتی افغان در ولایت تخار
او میگوید: "در یک تعداد ولسوالیها جنگ جریان دارد. نیروهای امنیتی ما در آنجا مستقر است و قهرمانانه از خاک و مردم خود دفاع میکند. در این جنگ به مردم خسارات جانی و مالی رخ داده و ما از طالبان میخواهیم تا این جنگ را توقف داده و آتشبس نمایند تا مردم بتواند در فضای آرام زندگی خود را بهپیش ببرند."
این در حالیست که کمیسیون مستقل حقوق بشر در اعلامیه تازهاش از گروه طالبان و حکومت افغانستان خواسته که به احترام عید سعید اضحی اعلام آتشبس کنند و خشونتها را توقف دهند.
مردم در چند عید گذشته با برقراری آتشبس سه روزه توانستند در فضای نسبتا امن زندگی کنند، اما آنچه شهروندان و حکومت فغانستان، کشورهای خارجی و سازمانهای بینالمللی هرازگاهی خواستار آن شدهاند "آتشبس پایدار و بشر دوستانه" بوده - خواستی که تاهنوز پاسخ مثبتی دریافت نکردهاست.