کنترل گروه طالبان بر شش گذرگاه بزرگ و کوچک مرزی، دست وزارت مالیه افغانستان را از این گذرگاهها کوتاه کرده است.
رفیع تابع سخنگوی این وزارت روز شنبه (۹ اسد) به رادیو آزادی گفت که توقف فعالیت این وزارت در گذرگاهها، باعث شده که درآمد گمرکی آن در ماه سرطان ۲.۷ میلیارد افغانی کمتر از ماه جوزا باشد: "مشکلات موجود تاثیرات منفی برعواید گمرکی کشور گذاشته است. وزارت مالیه در ماه جوزا ۷.۳ میلیارد افغانی عواید گمرکی جمعآوری کرده بود. در حالی که در ماه سرطان مبلغ ۴.۶ میلیارد افغانی عواید گمرکی جمعآوری شده است."
براساس گزارشها، گذرگاههای مرزی شیرخان در کندز، آی خانم در تخار، تورغندی و اسلام قلعه در هرات، ابونصر فراهی در فراه و دند پتان در پکتیا در حال حاضر به دست طالبان هستند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان به رادیو آزادی گفت که درآمد این گمرکها براساس تعرفه طالبان جمعآوری شده و به گفته او "به جیبهای شخصی نه، بلکه به بیتالمال سپرده میشود."
همچنین شهرک مرزی سپین بولدک در ولایت قندهار نیز از حدود دو هفته به اینسو شاهد درگیریهای شدید بوده و طالبان ادعا کردهاند که این شهرک را گرفتهاند.
در عین حال محمدیونس مومند، معاون اول اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان گفته که با افزایش درگیریها و افتادن برخی گمرکهای مرزی به دست طالبان، دادوستد تجاری با کشورهای همسایه و منطقه به شدت آسیب دیده است.
آقای مومند افزود که تاجران و سرمایهگذاران نگران این وضعیت هستند و شماری از آنها فعالیتهای خود را در افغانستان متوقف کرده و سرمایههای خود را به بیرون از کشور انتقال دادهاند: "جنگ بدبختی بزرگی را در افغانستان به بار آورده است. وضعیت فعلی برای سکتور خصوصی و فعالیتهای تجاری و سرمایهگذاری مناسب نیست. مشکلات بیحد زیاد است. تمام تاجران و سرمایهگذاران در این فکر هستند که چگونه خود و سرمایههای خود را به بیرون انتقال دهند."
در همین حال، عبدالحکیم، تاجر افغان گفت که با افزایش درگیری و فعالیتهای تجاری محدود شده و بهای مواد اولیه در شهر کابل و دیگر ولایتهای افغانستان افزایش یافته است.
او گفته که بهای یک بوری آرد از ۱۵۰۰ به ۱۷۰۰ افغانی، قیمت یک گیلوگاز مایع از ۵۰ به ۶۰ افغانی و بهای یک لیتر پترول از ۳۳ به ۵۴ افغانی افزایش یافته است. به گفته او، کار ساختوساز و خرید و فروش خانه و زمین نیز کمرنگ شده است.
در همین حال، حاجی زلمی عثمانی صراف سرای شهزاده کابل به رادیو آزادی گفت که با آغاز روند بیرون شدن نیروهای خارجی و تشدید جنگ در افغانستان، ارزش افغانی در برابر ارز خارجی کاهش یافته و ادامه این وضعیت و شدت جنگ روی آن تاثیرات منفی بیشتر خواهد داشت.