دیدبان حقوق بشر: حکومت افغانستان در رسیدگی به خشونت علیه زنان کوتاه آمده است

آرشیف، شماری از زنان افغان

دیدبان حقوق بشر (هیومن رایتس واچ) در گزارش تازه‌اش سیستم عدلی افغانستان را مورد انتقاد قرار داده و گفته که حکومت این‌کشور در زمینه رسیدگی به موارد خشونت علیه زنان و تامین حقوق آنها کوتاه آمده است.

همزمان با گسترش درگیری در افغانستان، دیدبان حقوق بشر گفته که کوتاه آمدن حکومت این کشور در زمینه جلوگیری از موارد خشونت علیه زنان و دختران، موضوع حقوق بشری زنان را با تهدید رو به رو کرده است.

این سازمان با پخش گزارش تازه‌ای روز پنجشنبه گفته که با بیرون شدن تمام نیروهای خارجی از افغانستان و پیشرفت طالبان در بخشهای این کشور، زنان افغان با سرنوشت نا معلومی مواجه شده اند.

پتریشیا گاسمن مسئول بخش آسیای دیدبان حقوق بشر روز پنجشبه در این مورد به رادیو آزادی گفت که جامعه جهانی باید فعالیت‌های خود را برای حفاظت از دست آورد‌ها و حقوق زنانی که با شرایط مبهم رو به رو اند، افزایش دهد.

پتریشیا گاسمن مسئول بخش آسیای دیدبان حقوق بشر

خانم گاسمن افزود: "کمک کنندگان جهانی باید فعالیت‌های خود را برای حفظ زنانی که به دلیل بی‌تفاوتی حکومت و پیشرفت طالبان در مناطق گوناگون گیر مانده اند افزایش دهند. حکومت‌های که در دراز مدت از حقوق زنان افغان دفاع می‌کردند باید از قانون منع خشونت علیه زنان دفاع کنند. با آنکه عملی کردن این قانون آهسته است اما تغییرات قابل توجه را به میان آورده بود".

گزارش ۳۱ صفحه‌ای دیدبان حقوق بشر براساس مصاحبه با ۶۱ زن و دختر که در بخش جرمی، سارنوالی، قضا، کمک‌های حقوقی و غیره فعالیت دارند، تهیه شده است.

در این گزارش به تجربه‌های زنانی تمرکز شده که در برابر خشونت‌ها از سوی خانواده‌های خود و موارد دیگر خشونت‌ها دادخواهی کرده اما عدالت در برابر‌شان تامین نشده است.

یافته‌های دیدبان حقوق بشر نشان می‌دهد که قانون منع خشونت علیه زنان در افغانستان به گونه محدود عملی شده و در برابر عدالت خواهی زنان و دختران مانع ایجاد شده است.

در این گزارش آمده است، در حالی که طالبان در بخشهای افغانستان پیشرفت می‌کنند، در محل‌های زیر کنترول این گروه حقوق اساسی زنان با تهدید رو به رو است.

در همین حال، شماری از فعالان زن نیز وضعیت جاری افغانستان و خطر از دست رفتن دست آورد‌های دو دهه اخیر را نگران کننده می‌دانند.

هیله مجتبی یکی از این فعالان به رادیو آزادی گفت که در مناطق تحت کنترول طالبان، از زیر پا شدن حقوق زنان سخت نگارن هستند.

او افزود: "نگرانی اساسی زنان افغان این است که حقوق آنها و ارزشهای ملی حفاظت شوند. ما خواهان آزادی در چوکات قانون هستیم و باید به این خواست ما احترام شود".

در همین حال، رویا دادرس سخنگوی وزارت امور زنان افغانستان کوتاه آمدن حکومت این کشور در بخش تامین حقوق زنان را رد می‌کند.

رویا دادرس سخنگوی وزارت امور زنان افغانستان

خانم رویا گفته که مشکلات وجود دارد اما حکومت همواره به موضوعات حقوق بشری زنان رسیدگی کرده است.

بانو دادرس گفت: "ما می‌پذیریم که مشکلات وجود دارد بخاطری که وضعیت جنگی است. اما گفته می‌توانم که حکومت به حقوق زنان رسیدگی کرده است. زنان نیز برای تامین حقوق خود موضع جدی دارند و از حقوق خود دفاع می‌کنند".

دیدبان حقوق بشر تاکید کرده که افغانستان هنوز نیز از جایگاه مهمی در میان متحدان جهانی‌اش برخوردار بوده و جهانیان باید در موضوع حقوق بشری و اصلاحات لازم در این زمینه به کمک‌های مالی و سیاسی خود ادامه دهند.

به گفته او، ادامه کمک‌های جهانی می‌تواند زنان و دختران افغان را از خشونت‌های خانوادگی و اجتماعی نجات دهد.