یافتههای وزارت صحت نشان میدهد که حدود ۳۶.۶درصد کودکان در افغانستان به سوء تغذیه مزمن مبتلا هستند.
این وزارت میگوید ۵درصد کودکان سوء تغذیه شدید دارند و مرگومیر ناشی از این معضل را نگران کننده میخواند.
مسکا مادر فرزند شش ماهه است، میگوید برای آنکه مصطفی را تغذیه درست کند روزانه، مینوی از میوهها و غذاهای قوی تهیه کرده است.
این مادر روزانه حداقل بیش از ده تا پانزده بار برای کودک خود شیر میدهد.
آرشیف، یک زن با کودک مبتلا به سوء تغذیه
خانم مسکا میگوید: "من یک طفل شش ماهه دارم هرلحظه کوشش میکنم طفلم را شیر بدهم، روزانه پیش از آنکه طفل خود را شیر بدهم خودم را تغذیه میکنم، زیرا باید شیر تولید شود."
مسکا میگوید یک مادر نیاز دارد روزانه افزون به میوه و آب، غذاهای مایع که شیر را بیشتر میسازد استفاده کند.
او میگوید: "من از میوههای گونهگون، حداقل ده گیلاس آب، شیر، ماست و غذاهای که شیر تولید میکنند استفاده میکنم. شبانه شش بار و روزانه حداقل پانزده بار طفلم را شیر میدهم."
سازمان صحی جهان روزهای نخست تا هفتم اگست را هفته جهانی تغذیه با شیر مادر نامگذاری کرده است.
در افغانستان که میلیونها تن از فقر رنج میبرند، هستند مادرانی که به علت فقر تغذیه درست ندارند و کودکان آنها به سوء تغذیه گرفتارند.
وزارت صحت نیز از مرگومیر ناشی از سوء تغذیه کودکان و مادران نگرانی میکند، اما آمار دقیقی از این مرگومیر در دست ندارد.
به گفته این وزارت در حال حاضر حدود ۳۶.۶درصد کودکان در افغانستان به سوء تغذیه مزمن مبتلا هستند.
مرسل مناتی، رئیس بخش تغذی وزارت صحت عامه به رادیو آزادی گفت که این وزارت برنامههای آگاهیدهی برای مادران دارد تا چگونه بتواند کودکان خود را با شیرخود شان تغذیه کنند.
یک شفاخانه درمان کودکان مبتلا به سوء تغذیه در کندهار
خانم مناتی گفت: "ما برنامههای متفاوت برای آگاهیدهی مادران داشتهایم که مادران را بخاطر جلوگیری از سوء تغذی اطفال مشورت میدهند و اینکه مادران کودک صحتمند داشته باشد باید شیردهی کامل به اطفال داشته باشند، مادر باید تغذیه درست شود درغیر آن طفل سوء تغذیه میشود. متاسفانه ۵ درصد کودکان سوء تغذی شدید دارند و این رقم در حال افزایش است."
به گفته بانو مناتی، شیردهی کامل برای کودکان تا دو سال نه تنها کودکان را از بیماریهای قلبی، گوارشی و حساسیتهای فصلی به دور نگهمیدارد و مقاومت بدن آنان را در برابر هرگونه بیماری بالا میبرد، بلکه خود مادران را نیز از بیماریهای گونهگون به ویژه سرطانهای رحمی و ثدیه حفاظت میکند.
صندوق حمایت از اطفال سازمان مللمتحد "یونیسف"، به مناسبت این هفته در صفحه توییتر خود نوشته است که "شیردهی به عنوان اولین واکسین نوزاد عمل میکند و از بیماریها و مرگ کودکان را محافظت میکند."
سازمان صحی جهان نیز در صفحه توییتر خود مادران شیرده را به شیردادن منظم نوزادان یک ساعت پس از تولد نوزاد تا دوسالگی کودکان فراخوانده است.
رولا غنی بانوی اول افغانستان در نوار تصویری به مناسبت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر گفته است: "بهترین غذا برای نوزاد شیر مادر است که یک ساعت پس از تولد تا دوسال به کود داده شود به ویژه همان فله که به حیث واکسین عمل میکند و نوزاد را در مقابل بیماریها و باکتریا ها محافظت میکند، حتی در سوره بقره نیز روی تغذیه با شیر مادر تاکید شده است زیر شیر مادر کمک میکند طفل استخوان قوی داشته باشد."
پیشتر صندوق حمایت از اطفال سازمان مللمتحد یونیسف در گزارشی نوشته بود که دو میلیون کودک زیر پنج سال و ۴۸۵ هزار زن حامله و شیرده در ۲۲ ولایت اینکشور به سوءتغذیه مبتلا استند، آماری که به گفته وزارت صحت باید با آن مبارزه مداوم کرد و آن را کاهش داد.