وزارت تحصیلات عالی طالبان از سلگی، دختری که اول نمره کانکور شده، تقدیر کرد.
این در حالی است که ۲۰ سال پیش طالبان مخالف تحصیل دختران و کار زنان بودند، اما این گروه تاکنون راهبرد روشنی برای ادامۀ تحصیل و کار زنان ارائه نکرده اند.
با این حال، امروز با آغاز درسها در موسسات عالی تفکیک جنسیتی اجرا شد و میان دختران و پسران در صنفهای پرده کشیده شد.
امسال یک دختر اول نمره کانکور عمومی افغانستان شد. سلگی از ولایت کابل توانست که با کسب بیش از ۳۵۲ نمره به دست آورد.
مقامهای طالبان در وزارت تحصیلات عالی روز دوشنبه با دو هفته پس از اعلام نتایج کانکور از او و ۹ شاگرد برتر کانکور تقدیر کردند.
آنها با برگزاری مراسم تقدیر از او به نحوی نشان دادند که از آموزش دختران حمایت میکنند.
شیخ عبدالباقی حقانی سرپرست وزارت تحصیلات عالی در این مراسم بدون اشاره به جنسیت جوانان تأکید کرد که آنها باید آموزش ببینند.
او افزود: "ما در تحصیلات عالی عقب ماندهایم. اگر جوانان ما خوب تربیه شوند و تحصیلات عالی ما قوی شود، ما میتوانیم به خودکفایی برسیم و با کشورهای جهان هم سطح خواهیم شد."
این در حالی است که طالبان بیست سال در زمان حاکمیت خود دختران از آموزش منع کرده بودند و به هیچ مرکز آموزشی اجازه ندادند که زمینه آموزش دختران را فراهم کنند.
از سوی دیگر، عثمان بابری رئیس پوهنتون کابل در این همایش که در سالهای گذشته کانکور با چالشهای جدی مواجه بود، اما پس از تلاشهای فروان امروز این پروسه شفاف شده است.
او افزود: "کانکور چهارچوب قانونی نداشت. چهل سال از عمرش گذشته بود، اما یک سند تقنینی نداشت. کانکور اداره نداشت. کانکور سیستم نداشت. از تکنالوژی میگفتیم، اما هیچ خبری در کانکور نبود. به فضل خداوند متعال همین سه کار صورت گرفت و هم چهارجوب تعیین شد، هم ریاست امتحانات تعیین شد و از همه مهمتر این که سیستم که منعطف با خصوصیات افغانستان بود ایجاد شد."
سلگی، اول نمره عمومی کانکور به رادیو آزادی گفت که آرزو دارد به اهداف تحصیلی خود برسد.
بانو سلگی افزود: "هیچ کار ناممکن نیست. اگر هدف بلند داشته باشیم و کسی که هدف بلند دارد و برای رسیدن به آن کوشش میکند و زحمت میکشد، حتما به هدفش خواهد رسید."
با این حال، آموزش حضوری در موسسات تحصیلات عالی هم آغاز شد، اما طالبان از مسئولان این موسسات خواستهاند که دختران و پسران را در صنف طوری از هم جدا کنند که همدیگر را نبینند. در عکسهایی که از صنوف درسی پخش شده نشان میدهد که میان دختران و پسران پرده کشیده شده است.
شفیقه سادات، محصل رشته حقوق یکی از پوهنتونها در کابل تجزیه صنفها را برای دختران مشکلساز میداند.
او میگوید: "آغاز درسها عاری از شرایط نبوده. بیشتر این شرایط مربوط خانمها میشود. اول باید حجاب را کلاً رعایت نمایند. دیگر این که صنفها باید تجزیه شوند. برای خانمها اساتیدی که سنشان بالا باشد تدریس کنند. این تجزیه صنفها با تغییر وقت برای خانمها مشکلاتی ایجاد کرده."
سال گذشته نیز شمسیه از ولایت غزنی با کسب ۳۵۳ نمره اول نمره عمومی کانکور شد و اکنون در پوهنتون طب جراح پاشا ترکیه تحصیلاتش را به پیش میبرد.