شماری از زنان افغان در نشست مقر سازمان ملل خواهان اعاده حقوق شان شدند

مقر سازمان ملل متحد در شهر نیویارک

شماری از زنان افغان در نشستی که در مقر سازمان ملل متحد در نیویارک برگزار شده است خواهان اعاده حقوق زنان و دختران افغان از سوی طالبان در افغانستان شدند.

پس ازحاکمیت طالبان و ادامه دادخواهی زنان درافغانستان برای کار و آموزش زنان و دختران افغان، شماری از زنان افغان از نقاط مختلف جهان ناوقت پنج‌شنبه در مقر سازمان ملل متحد در نیویارک گردهم آمده خواهان اعاده حقوق زنان و دختران از سوی طالبان شدند.

این فعالان زن از نقاط مختلف جهان به نمایندگی از زنان افغان از سوی بخش زنان ملل متحد دعوت شده و با مقام‌های ملل متحد، نماینده‌گان نهادهای کمک کننده و سفیران شماری از کشورها در نیویارک گفتگو کردند.

فوزیه کوفی، ناهید فرید، انیسه شهید، مریم صافی و اصیلا وردک از کسانی هستند که دراین نشست دعوت شده و تاکید کردند درحالی که حکومت طالبان اجازه کار و آموزش را به زنان و دختران افغان نمی‌دهند نباید به رسمیت شناخته شود.

فوزیه کوفی عضو پیشین هیئت گفتگوکنندهٔ حکومت پیشین افغانستاننحوه به رادیو آزادی درمورد بحث های شان دراین نشست گفت: "زنان افغان دراین نشست روی موضوع مشکلات زنان، فقر و بیکاری و رساندن کمک های بشردوستانه به مردم نیازمند صحبت کردند."

فوزیه کوفی عضو پیشین هیئت گفتگوکنندهٔ حکومت پیشین افغانستان

در این نشست خواسته شد تا جهان از نفوذی که بر طالبان دارد استفاده کند تا طالبان را به رعایت حقوق بشر وادارد.

انیسه شهید خبرنگار و فعال حقوق زنان به رادیو آزادی گفت که از اشتراک کننده‌گان این نشست خواسته شد که برای تغییر وضعیت فعلی افغانستان کار کنند.

بانو شهید افزود: "از سازمان ملل متحد، جامعه جهانی و امریکا خواسته شد تا دربرابر وضعیت سیاسی افغانستان بی تفاوت نباشند و برای تغییر وضعیت کار کنند."

انیسه شهید خبرنگار و فعال حقوق زنان

با این حال اصیلا وردک یکی از فعالان حقوق زن که در این نشست حضور داشت به رادیو آزادی گفت که برای رفع چالش های موجود از ملل متحد تقاضا کردند تا زمینه یک گفتمان میان فعالان زن و طالبان را فراهم سازد.

بانو وردک افزود: "خواست ما از طالبان اینست وعده ای را که در قطر کرده بودند حالا وقت عملی شدن آن وعده ها رسیده است و باید به زنان افغان اجازه دهند که کارکنند و دختران برای آموزش به مکتب بروند."

آنان می‌گویند که نماینده‌گان ملل متحد از تلاش های شان برای حل این مشکلات و گفتگو با طالبان به آنان اطمینان دادند.

این نشست همزمان با نشست تحت نام (زنان، صلح و امنیت) ازسوی سازمان ملل متحد برگزارشده است.

اما به گفته انیسه شهید دراین نشست نماینده‌ای از افغانستان حضور نداشت تا مشکلات مردم افغانستان را به گوش جهانیان برساند.

شماری از فعالان زن در داخل افغانستان از خواست های این زنان افغان درنیویارک حمایت کردند.

سحر سهیل یکی از این زنان می گوید: "من تقدیر می‌کنم از خانم هایی که حاضرشدن در نشست بین المللی بنشینند و از حقوق زنان افغانستان دفاع کنند و باید همه ما زیر یک چتر قرار گرفته و با طالبان گفتگو کنیم به هدف بررسی با طالبان و این امرحتمی است که دختران مکتب بروند و خانم ها کارکنند."

این درحالیست که روز گذشته نیز شماری از زنان به جاده‌های کابل برآمده و یکبار دیگر با شعار «کار، نان و آموزش» دست به راهپیمایی زدند.

این معترضان با تجمع در مقابل وزارت امر به معروف و نهی از منکرِ حکومت طالبان در پیوند با وضعیت ناگوار اقتصادی، حذف دختران از فضای آموزشی و عدم اجازۀ کار زنان اعتراض کردند.


در هفته‌های پس از تصرف قدرت توسط طالبان، گروه‌هایی از زنان در کابل و شهرهای دیگر در اعتراض به این محدودیت‌ها و در دفاع از حق تحصیل و اشتغال تظاهرات کرده‌اند.

این اعتراضات با واکنش طالبان روبرو شده و در برخی موارد اين اجتماعات با تیراندازی هوایی و تهدید مسلحانه متفرق شده‌اند.

دراین حال ذبیح الله مجاهد معین وزارت اطلاعات وفرهنگ و سخنگوی حکومت طالبان در پاسخ به خواست زنان افغان در سازمان ملل متحد به رادیوآزادی گفت این خواست شان بجاست و تاکید کرد که در تلاش فراهم کردن زمینه کاری مصئون برای زنان هستند.

وی گفت که بارها تاکید کرده اند که به کار زنان و تعلیم دختران رسیدگی می‌کنند.

پیش از این نیز طالبان گفته بودند برای بازگشایی مکاتب دخترانه دستورالعمل خاصی روی دست دارند که تا یک یا دو ماه آینده عملی خواهد شد.

این درحالیست که درحال حاضر شماری محدود خانم ها در برخی ادارات به شمول بخش صحت و آموزش به کارهای شان ادامه میدهند اما برای دیگر زنان تا حال اجازه کار داده نشده است.