نامه سناتوران امریکایی زن به بایدن: برای تامین حقوق زنان بر طالبان فشار وارد شود

آرشیف، شماری از افراد وابسته به طالبان و یک زن در شهر کابل

تمامی سناتورهای امریکایی زن از جو بایدن، رئیس جمهور این کشور خواسته اند تا بر طالبان برای تامین حقوق زنان در افغانستان فشار وارد کند.

پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان این نخستین دادخواهی گروهی سناتوران زن در امریکا است که برای رسیدگی به وضعیت زنان در افغانستان شده است.

۲۴ سناتور زن از هر دو حزب در کانگرس امریکا در نامۀ مشترک از جوبایدن، رئیس‌جمهور امریکا خواستند تا طرحی را برای رسیدگی به مشکل‌های زنان و دختران افغان ارائه کند تا به این مشکل ها رسیدگی شود.

این گروه که رهبری آن را سناتوران شیلی کمپیتو و دایان فنستین دارد، ناوقت پنجشنبه در این نامه به رئیس جمهور بایدن ابراز نگرانی کردند و گفته اند که دستاوردهای زنان افغان از سوی طالبان با تهدید نابودی همراه اند و باید برای حفاظت از آن‌ها یک برنامه میان سازمانی ساخته شود.

یک دختر محصلی که در خانه درس می خواند

در بخشی از این نامه آمده است که: "با نبود یک نظام مشروع و نبود حضور نیروهای نظامی برای حفاظت از زنان و دختران افغان، زنان و دختران در حال حاضر از سوی رژیم طالبان در معرض خشونت، وحشت و برکناری از وظایف شان، با انکار از زندگی و آزادی قرار دارند. رهبران طالبان وعده داده بودند که درچارچوپ حکومت شان با زنان رفتار خوب کنند. اما در حکومت جدید به وعده‌های خود عمل نمی‌کنند و زنان قربانی خشونت و قتل‌های هدفمند شده اند و از بیرون شدن از خانه بدون سرپرست مرد منع شده اند."

در این نامه همچنین تاکید به پایان محرومیت دختران و زنان افغان از آموزش و کار شده است.

شماری از فعالان حقوق زنان افغانستان در سراسر جهان به ویژه ایالات متحده امریکا از چنین گام‌ها استقبال کرده و می گویند که اکنون دختران و زنان افغان بیش از هر زمان دیگری به حمایت و عدالت نیاز دارند.

زرمینه کاکر، فعال حقوق زنان و جامعه مدنی به رادیو آزادی گفت: "مشکل همه زنان افغان درحال حاضر بیشتر شده است. اکثر زنان افغان اکنون نگران آینده خود هستند و به سمت آیندۀ نامعلوم حرکت می‌کنند. من فکر می‌کنم این حرکت سناتورهای آمریکایی کمک خواهد کرد. این خبر خوبی برای زنان افغان است و من آن را یک خبر خوب و گام مثبت می دانم."

زرمینه کاکر، فعال حقوق زنان و جامعه مدنی

این ۲۴ سناتور امریکایی در این نامه گفته اند که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان دست آوردهای زنان در حال نابود اند.

آنان نوشته اند: "سال گذشته براساس برآورد حدود ۳/۵ میلیون دختر در مکتب بودند و ۱۰۰۰۰۰ دانش آموز دختر در پوهنتون‌های دولتی و خصوصی ثبت نام کردند. "زنان در تجارت و دولت مشارکت داشتند. سال گذشته اتاق تجارت و صنایع زنان افغانستان گزارش داد که بیش از ۱۰۰۰زن کارآفرین وجود دارد و زنان در کرسی‌های ارشد در حکومت افغانستان گماشته شده اند."

سناتورهای آمریکایی درحالی به این نگرانی‌ها پرداخته اند که گزارش‌های زیادی در روزهای اخیر از تهدید، قتل و شکنجه شدن زنان نشر شدند و در آن‌ها بیشتر طالبان مسوول دانسته شده اند_ هرچند طالبان همواره آن ادعاها را رد کرده اند.

محروم شدن زنان و دختران از کار و آموزش عامل دیگری است که سبب انتقادهای گسترده از طالبان در داخل و بیرون از افغانستان شده است.

بااین حال، طالبان وجود هرگونه تهدید را در برابر زنان و دختران افغان رد می کند.

شماری از زنان در یک راهپیمایی اعتراض آمیز در کابل

بلال کریمی، معاون سخنگوی طالبان به رادیو آزادی گفت که آنان بربنیاد منافع ملی و قوانین اسلامی، به تمام حقوق زنان پابند هستند.

اما کریمی می‌گوید که جامعه جهانی و مقام‌های آمریکایی باید برای حل مشکلات احتمالی با آنان گفتگوهای رسمی و مستقیم داشته باشند و این نیازمندِ به رسمیت شناختن حکومت آنها است.

آقای کریمی می‌افزاید: "در این زمینه باید بگویم به جای امتحان هایی که در ۲۰ سال گذشته نتیجه نداده و نسخه‌های ناموفق بوده است، باید به سمت گفتگو، تفاهم با امارت اسلامی و به رسمیت شناختن امارت اسلامی برویم. تا امارت اسلامی به عنوان یک طرف مسئول با کشورهایی که از آنان خواست‌هایی دارند گفتگوهای رسمی و مستقیم داشته باشد تا از مشکلات و سختی‌های احتمالی پیشگیری و در نهایت رفع شود." ​

این درحالی است که پیشین از این چندین بار زنان در افغانستان برای تامین حقوق و آزادی زنان دست به اعتراض‌ها و تظاهرات زدند، اما این دادخواهی‌ها در بیشتر موارد با خشونت‌های طالبان روبرو شدند و نیز تا کنون نتیجه ملموسی به دنبال نداشته اند.