نگرانی ها در پیوند به پخش 'ویدیوی شكنجه جوانان پناهجوی افغان در ایران'

شماری از جوانان افغان که به گونه قاچاقی به ایران سفر کرده اند

پخش ویدیوی شكنجه جوانان پناهجوی افغانستان در شبکه‌های اجتماعی سبب نگرانی فعالان حقوق بشر و رسانه‌ها شده است.

تازه‌ترین ویدیوی منتشر شده در تویتر نشان می‌دهد که شش جوان در یک خانه زندانی اند و توسط یک فرد با چوب لت و کوب شده و شوک برقی داده می‌شوند.

تصویربردار این ویدیو سپس اتاق خالی را معرفی می‌کند- جایی که باج‌گیران همیشه جوانان را می آورند، شکنجه می کنند و از خانواده‌هایشان پول می‌خواهند.

اما این که باج‌گیرنده چه کسی است جزئیات آن تا به حال روشن نشده است.

فردی که در این ویدیو جوانان را شکنجه می‌کند، پتلون کوبای بر تن دارد و با دستمالی سر و صورتش را بسته است.

اتاق تاریک است و بیشتر چهره‌ها هم شناسایی نمی‌شوند، این‌گونه به نظر می‌رسد که ویدیو به شکل پنهانی گرفته شده است.

ویدیو گیرنده با زبان فارسی و گویش ایرانی صحبت می‌کند.

رسانه‌ای به نام آماج نیوز در مورد این ویدیو گفته است که این جوانان افغان اند که در مرز بین ایران و ترکیه شکنجه می‌شوند.

ناله و فریاد‌های این جوانان به اندازهٔ آزار دهنده است که نگرانی شمار زیادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی را برانگیخته است.

رادیو آزادی تلاش کرد در این باره با افغانان مهاجری که در مرز ایران و ترکیه هستند و همین طور با مسئولان سفارت ایران در کابل صحبت کند، اما آنها دستیاب نشدند.

این در حالی است که در گذشته نیز در مرز ایران و داخل این کشور در مورد شکنجه مهاجرین به ویژه جوانان و حتی شلیک بالای آنان گزارش‌هایی به نشر رسیده است.

جوانان افغان در مرز میان افغانستان و ایران

چند روز پیش نیز عکس‌هایی از جوانان در رسانه‌های اجتماعی به نشر رسیده بود و در متن‌های مربوط به این عکس‌ها با اشاره به آثار لت و کوب نوشته شده که این‌ها جوانان افغان اند که پس از بازداشت از سوی پولیس ایران شکنجه شده اند.

فعالان حقوق بشر با ابراز نگرانی شدید از این موضوع این کار را نقض آشکار حقوق بشری عنوان می‌کنند.

ماهر مومند، عضو رهبری دیدبان حقوق بشر در صحبت با رادیو آزادی از این کار ابراز نگرانی کرده و از افغانان می‌خواهد که از مهاجرت غیرقانونی دست بردارند.

آقای مومند می‌گوید: "در کشور‌های که آنها مهاجر هستند باید به دفاتر یو‌ ان ایچ سی آر و آی او ام مراجعه بکنند، و آنجا خانواده‌های خود را به گونه قانونی راجستر کنند، زمانی که نوبت‌شان برسد امکان دارد به کشور‌های دیگر فرستاده شوند، در غیر آن کسی که غیرقانونی مهاجرت می‌کند با این مشکلات مواجه می‌شود که قابل نگرانی بوده نقض آشکار از حقوق بشر است."

ماهر مومند، عضو رهبری دیدبان حقوق بشر

آقای مومند از کشورهایی میزبان مهاجران افغانستان می‌خواهد که برای آن‌ها زندگی امن و مرفه فراهم کنند. زیرا به گفته او، تحولات سیاسی اخیر سبب مهاجرت بیشتر افغان‌ها شده است.

بعد از حاکمیت طالبان بر افغانستان، هزاران شهروند این کشور به کشورهای گونه‌گون مهاجر شده اند.

بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت طالبان در مورد نشر این ویدیو به پرسش‌های رادیو آزادی جواب نداد.

اما پیش از این ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان به رادیو آزادی گفته بود که خواهان روابط نیک با کشور‌های همسایه به ویژه در زمینه رفت و آمد شهروندان افغانستان هستند.

وی این را نیز گفته بود که پاکستان، ایران و دیگر کشورهای همسایه مشکلات مرزی را حل خواهند کرد و گفت‌وگو به منظور صدور ویزا به شهروندان افغانستان از سوی این کشورها ادامه دارد.