اتحادیه ملی ژورنالیستان از سوء استفادهها در روند خروج خبرنگاران ابراز نگرانی کرده است.
این اتحادیه میگوید که برخی افراد و نهادهای رسانهیی تحت نام خبرنگار، اعضای خانواده و بستهگانشان را از افغانستان خارج کرده اند.
حسیبالله یوسفی، کارمند پیشین تلویزیون خورشید اکنون کسب جدیدی پیش گرفته است.
در گوشهیی از شهر کابل، بساط فروش کیله راه انداخته تا خانوادهاش را از گرسنگی نجات دهد.
او پیش از حاکمیت طالبان برای ۱۵ سال در رسانههای متعدد چون تلویزیون خصوصی خورشید فیلمبردار و تهیهکننده برنامه بود اما سقوط حکومت پیشین، مانند دهها خبرنگار دیگر بیکارش کرد.
یوسفی در صحبت با رادیو آزادی میگوید، بیکاری مجبورش کرد همراه با برادرش که او نیز کارمند رسانهیی بود، بساط کیله فروشی پهن کند: "دو ماه بیکار بودیم، یعد تصمیم گرفتیم کراچی کیله بگیریم در سرک دوم تایمنی. روز و شب تیر میشود، بیکاری است به تمام خبرنگاران، بخصوص از ما و شما، کسانیکه نه خود را جایی کشیده توانستیم و نه هم جایی رفته توانستیم."
پس از حاکمیت طالبان فعالیتهای رسانههای زیادی در سراسر کشور متوقف شدند و صدها خبرنگار و کارمند رسانهیی وظایفشان را از دست دادند.
چندی پیش اتحادیه ملی ژورنالیستان اعلام کرد که فعالیت هفتاد درصد رسانههای ملی و محلی افغانستان متوقف شده و نزدیک به ۷۰ درصد خبرنگاران نیز کارهایشان را از دست داده اند.
بیکاری تنها معضل خبرنگاران در افغانستان نیست.
پس از سقوط دولت پیشین و آغاز روند خروج گروههای تحت خطر از جمله خبرنگاران از افغانستان، انتقال افراد عادی بهنام خبرنگار نگرانیهایی را میان خبرنگاران ایجاد کرده است.
اتحادیه ملی ژورنالیستان سهشنبه در یک نشست خبری نگرانیاش را مطرح کرد و با اینکه از افراد و یا نهاد مشخصی نام نبرد اما گفت که برخی با استفاده از نام خبرنگار سودجویی کرده و اعضای خانواده خود را به خارج انتقال داده اند.
مسرور لطفی سخنگوی این اتحادیه به رادیو آزادی میگوید: "ما از این وضعیت نگران استیم و برنامه پیشنهادی ما این است که در تفاهم با ما در یک میکانیزم مشخص از خبرنگاران حمایت کنند و کمکهایی که میکنند در برنامه مشخص تشخیص خبرنگاران منجسمتر این کار را بکنند و ما در قسمت تسهیل این روند همکار این نهادها خواهیم بود."
برخی خبرنگاران دیگر نیز که با وجود تلاشهای زیاد نتوانستند تا کنون از افغانستان بیرون شوند، از روند خروج خبرنگاران انتقاد میکنند.
حسیبالله مستنصر قبلاً با یکی از رسانههای بینالمللی کار میکرد اما اکنون بیکار شده میگوید، در سه ماه پسین به دهها مرجع ایمیل کرده اما تاکنون جوابی مثبتی مبنی بر خروح از افغانستان دریافت نکرده است: "من میبینم که خبرنگاران زیادی مانند من که در رسانههای ملی و بینالمللی کار کردند تهدیدات علیهشان هر روز بیشتر میشود اما تا حال هیچ جواب مثبتی از ایمیلهای که روان کردیم دریافت نکردیم و در افغانستان ماندیم."
در حالی نگرانیها از تخلف در خروج خبرنگاران مطرح میشود که چندی پیش گزارشهایی از شرکت هوایی کامایر منتشر شد که ۱۵۵ مسافر دیگر را به جای خبرنگاران در ۳۰ اگست به ابوظبی انتقال داده بود، مسافران ناخواندهیی که کارمندان شرکت کامایر و خانوادههای آنان بودند.
در کنار آن ساخت کارت خبرنگاری در بازار سیاه در بدل پول نیز از نگرانیهای دیگر خبرنگاران است.