وزارت صحت عامه حکومت طالبان میگوید، ۳۷ مرکز درمان بیماران کووید نزده از اول نومبر در سراسر کشور بسته شده اند.
به گفته این وزارت، بانک جهانی که قبلاً این مراکز را تمویل مالی میکرد، دستور توقف فعالیتهای آنان را داده و از کارمندان خواسته به وظایفشان بازنگردند.
احمدشاه رحمانی باشنده هرات از پسر کاکایش میگوید که به تازهگی به ویروس کرونا مبتلا شده است.
به روایت او کرونا به مانند گذشته جدی گرفته نمیشود.
آرشیف، کارمندان صحی و مردم در کندهار
احمدشاه میگوید، از یک سو بیماران کووید نزده خودشان را قرنطین نمیکنند و از سوی دیگر در صورت بدترشدن وضعیت در شفاخانههای کووید نزده به مانند گذشته رسیدگی نمیشود.
او می افزاید: "بچه کاکای من مبتلا به ویروس کرونا شده، در شفاخانه تجهیزات کافی نیست که درست درمان شود، ما از حکومت امارت اسلامی میخواهیم که در این قسمت توجه کنند."
با سرد شدن هوا نگرانیها از شیوع موج چهارم ویروس کرونا افزایش یافته است.
از سوی دیگر وزارت صحت عامه حکومت طالبان میگوید، ۳۷ مرکز تداوی بیماران کووید نزده در سراسر کشور بسته شده اند.
عبدالباری عمر معین عرضه خدمات این وزارت به رادیو آزادی میگوید، این مراکز به دستور بانک جهانی که قبلا تمویل کننده مالی آنان بود، بسته شده است.
آرشیف، یک شفاخانه ویژه بیماران ویروس کرونا در هرات
آقای عمر از بانک جهانی و نهادهای بینالمللی میخواهد که بخش صحت افغانستان را درگیری مسایل سیاسی نکنند.
او می گوید: "نزدیک به چهار ماه میشود شفاخانهها اکمال مالی نشده اند. از اول نومبر ۳۷ شفاخانه از طرف بانک جهانی مسدود شده و به کارمندان گفته شده به کار خود حاضر نشوید که این ممکن یک فاجعه انسانی را به بار بیاورد."
این درحالی است که به گفته آقای عمر و بر اساس تعهدات بانک جهانی، تا سال ۲۰۲۴ میلادی، این بانک بخش صحت افغانستان را تمویل مالی میکرد، اما تحولات سیاسی، فعالیتهای این بانک در افغانستان متوقف شد.
پیش از این دیوید مالپس رئيس این بانک روز دوشنبه هفدهم ماه عقرب در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی گفت، فکر نمیکند که پس از هم پاشیدن کامل اقتصاد افغانستان ماموریت بانک جهانی در این کشور از سرگرفته شود.
هرچند آقای مالپس به ادامه کمکهای این نهاد به افغانان از طریق نهادهای خیریه صلیب سرخ بینالمللی و ملل متحد اطمینان میدهد اما با اقتصاد رو به سقوط افغانستان این هم یک خبر خیلی خوب نیست.
بانک جهانی در کنار پشتیبانی مالی از بسیار پروژهها در افغانستان از حمایت کنندگان بزرگ اقتصادی نظامی صحی افغانستان بود که نزدیک به ۸۰ درصد بودجه آن را پرداخت میکرد.
نشان بانک جهانی
شفاخانه افغانجاپان، یکی از بزرگترین مراکز درمان بیماران کووید نزده در کابل نیز که از سوی بانک جهانی تمویل میشد، که اکنون در وضعیت خوبی بهسر نمیبرد.
از سه روز بدینسو کارمندان این شفاخانه از آنچه پرداخت نشدن حقوقشان و کمبود تجهیزات میگویند، دست به اعتصاب کاری زدند.
طارق احمد اکبری سرطبیب این شفاخانه به رادیو آزادی میگوید، اگر به خواستههای آنان توجه نشود، اعتصاب کاریشان گستردهتر خواهد شد.
آقای اکبری گفت: "از خاطر معاشان و کمبود تجهیزات و روز به روز ویروس کرونا هم واقعاتاش زیادتر میشود، اعتصاب کاری ما هم جریان دارد، فعلا تنها (اوپیدی) و لابراتوار ما که سمپلگیری است، اعتصاب کردند، امروز یک بخش دیگر ممکن به اعتصاب کاری بپیوندند و تا روز شنبه اعتصاب عمومی میکنیم."
این درحالی است که با وجود وعدههای حکومت طالبان، روند تطبیق واکسین ضد کرونا نیز تاکنون از سرگرفته نشده است.
پیش از این سازمان بهداشت جهان از احتمال خراب شدن این واکسینها هشدار داده بود.
بر اساس آماری که در صفحه رسمی این سازمان منتشر شده، از سوم جنوری ۲۰۲۰ میلادی تا ۱۰ دسامبر ۲۰۲۱، ۱۵۶ هزار و ۳۶۵ رویداد مثبت کویید نزده در افغانستان به ثبت رسیده است که از این میان، ۷۲۹۰ تن جان باختند.