یوناما: ازهر ۱۰زن در افغانستان ۹تن‌شان گونه‌‌ای از خشونت را تجربه می‌کنند

آرشیف، یک زن و یک تن از نیروهای گروه طالبان در شهر کابل

نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان می‌گوید که افغانستان یکی از بلندترین آمار خشونت در برابر زنان را در جهان دارد.

این سازمان با پخش اعلامیه‌ ای در پیوند به ۲۵ نومبر، روز جهانی مبارزه با خشونت در برابر زنان گفته است که از هر ۱۰ زن در افغانستان ۹ تن‌شان گونه‌ای از خشونت را تجربه می‌کند.

نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما می‌گوید که به دلیل ایجاد محدودیت بر حق کار زنان و گشت و گذار آزاد آنان، خشونت در برابر آنان در این کشور افزایش یافته است.

در یک اعلامیۀ یوناما آمده است، در حالی که نیاز به عرضۀ خدمات بیشتر شده، دسترسی قربانیان خشونت‌ها به خدمات ضروری محدود شده است.

اعلامیه افزوده که خشونت‌ها در برابر زنان در افغانستان افزایش یافته و از هر ۱۰ زن ۹ تن‌شان گونه‌ای از خشونت‌ را از سوی نزدیکان خود تجربه می‌کنند.

دیبورا لاینز، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان گفته است که باید از خشونت جلوگیری شود و آنان باید نگرش‌هایی را که سبب شرمسازی بازماندگان خشونت‌ها و حمایت از این پدیده می‌شوند، تغییر دهند.

دیبورا لاینز، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان

بانو لاینز همچنین خواستار حمایت از خدمات برای بازماندگان خشونت‌ها شده است.

یوناما از جامعۀ جهانی خواسته که باید به صداها و تجربیات زنان و دختران افغان گوش دهد و فوراً به نیازهای آنان، به ویژه بازماندگان خشونت و کسانی که با اشکال گوناگون و مرتبط تبعیض روبرو هستند، پاسخ دهد.

طالبان واکنشی به این اعلامیه نداده، اما پیش از این بارها گفته که حقوق زنان را مطابق به اصول اسلامی در نظر خواهند گرفت و زمینۀ کار و تحصیل را برای آنان فراهم خواهد کرد.

امروز ۲۵ نومبر، روز جهانی مبارزه با خشونت در برابر زنان است.

از سوی دیگر سازمان عفو بین الملل با راه اندازی کارزاری از جامعۀ جهانی خواسته که از حقوق زنان در افغانستان حمایت کند.

این سازمان در اعلامیه‌ ای گفته است که این کارزار شامل روشنی انداختن بر کارهای ۱۶ زن افغان است که در ۲۰ سال گذشته دست‌‌آورد داشته اند، اما این سازمان گفته است که پیش از آغاز این کارزار جامعۀ جهانی باید به تعهدات درازمدتش مبنی بر تأمین حقوق زنان افغانستان عمل کند.

مسؤولان این سازمان به رادیو آزادی گفتند که این ۱۶ زن در بخش‌های مختلف از جمله سیاست، رسانه، آموزش و قانون کار کرده اند و در مورد زندگی و کار خود، بازگشت طالبان، امیدها و ترس‌ها و پیشنهادها به جامعه جهانی برای آینده گپ می‌زنند.

سمیرا حمیدی، یکی از مسوولان راه اندازی این کارزار در سازمان عفو بین الملل به رادیو آزادی گفت که پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان، زنان از مشارکت در بخش‌های مختلف به شمول کار و تحصیل محروم شده اند.

سمیرا حمیدی، یکی از مسوولان راه اندازی این کارزار "حمایت جامعه جهانی از زنان"

بانو حمیدی افزود: "پس از آنکه طالبان در افغاننستان به قدرت رسیدند، متاسفانه وضعیت زنان در این کشور خوب نیست. زنان هیچ گونه آزادی از قبیل مشارکت و وظایفی که داشتند، اکنون ندارند. آنان قبلاً فعالیت‌های گونه‌گون اجتماعی می‌کردند، اکنون دروازه‌ها به رویشان بسته شده است."

او گفته است، در حالی که افغانستان با بحران اقتصادی و بشری روبرو است، زنان فعال افغان و هزاران زن دیگر از اصل‌های زندگی عادی منع شده اند.

اما حکومت طالبان این گزارش را بی‌اساس می‌داند.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگو معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت: "اول خو ما این گزارش و این ادعا را رد ‌می‌کنیم که از سوی ما برای زنان مشکلات ایجاد شده است، ما به حقوق زنان احترام داریم و حقوقی را که اسلام برایشان داده ما از آن دفاع می‌کنیم. مشکلات زنان در بخش آموزش تا ۷۰ درصد حل شده است و موضوعی هم برای کار آنان است و در دیگر بخش‌ها مطابق به شریعت اسلامی به مشکلات‌شان رسیدگی می‌شود."

سازمان عفو بین الملل گفته است که ممانعت برای کار زنان مشکلات اقتصادی افغانستان را بیشتر خواهد کرد و خشونت در برابر زنان رو به افزایش است و به آنان اجازه داده نمی‌شود که صدای خود را بلند کنند.

در اعلامیۀ این سازمان آمده که از سال ۲۰۰۱ به این سو هزاران در بخش‌های مختلف در افغانستان کار می‌کردند که با مشارکت‌شان در کار در بخش‌های چون سیاسی، اقتصادی و اجتماعی سهم فعال می‌گرفتند.

همچنین ۳.۳ میلیون دختر مصروف آموزش در افغانستان بودند که در حال حاضر دانش آموزان دختر از صنف شش به بالا از آموزش و پرورش محروم هستند.