پس از به قدرت رسیدن طالبان شاگردان دوره آماده گی کانکور در ولایت هرات، به گفته مسئولان مرکزهای آموزشی خصوصی در شهر هرات پنجاه درصد کاهش یافته اند. بسیاری از فارغان صنف دوازدهم به خصوص دختران به علت آینده ناروشن و ناامیدی ترک تحصیل کرده اند.
شماری از پسران و دختران فارغ از صنف دوازدهم که در صنف های دوره آماده گی کانکور شرکت کرده اند میگویند، برخی از دختران به ادامه تحصیل و پیدا کردن وظیفه در سایه حاکمیت طالبان ناامید استند.
پس از به قدرت رسیدن طالبان در کنار پوهنتون های دولتی، مکتب های دخترانه به روی دختران صنف های هفتم تا دوازدهم در اکثر ولایت ها از سوی طالبان مسدود شده است.
فتانه یوسفی در صنف آماده گی کانکور در یک مرکز آموزشی خصوصی در شهر هرات انگلیسی می آموزد.
او هجده سال دارد و سال گذشته از مکتب مهری هروی شهر هرات فارغ شده و برای کانکور پیش رو آماده گی می گیرد.
فتانه به تحصیل و کار زنان زیر سایه حاکمیت طالبان ناامید است و می گوید به آینده ناروشنی فکر می کند که به جای کار، خانه نشین خواهد شد.
او می گوید: "فعلاً آینده ما نامعلوم است، پوهنتون باز نیست و آینده همه نامعلوم مانده است. بازهم امید داریم که در آینده پوهنتون باز شود و به درس های خود آغاز کنیم. چند وقت است که طالبان آمده است وضعیت نامعلوم نیست. همه زنان که وظیفه داشتند بی سرنوشت و خانه نشین شده اند. وقتی این وضعیت را می بینم امید ندارم که فردا بتوانم به تحصیل خود ادامه بدهم و وظیفه بگیرم."
مکتب های دخترانه به روی دختران صنف های هفتم تا دوازدهم در بیشتر ولایت های افغانستان مسدود شده و در برخی ولایت ها مانند هرات تنها مکتب های شهر بدون موافقت طالبان به روی دختران باز شده است.
مرسل یگانه هم صنفی فتانه که باهم آماده گی کانکور می گیرند نسبت به آینده زنان و دختران در حکومت طالبان ناامید است.
او می گوید: "یک سال می شود که آماده گی کانگور می گیرم و مشکلات زیادی را تحمل کرده ام و اکنون هیچ آینده من معلوم نیست. نمی دانم که می توانم به پوهنتون بروم و به خود وظیفه بگیرم یا خیر. طالبان آمده اند و همه کارها را به افراد خودشان سپرده اند. پسران تحصیل کرده در حکومت طالبان نمی توانند که وظیفه بگیرند ما دختران خو هرگز نمی توانیم."
مسئولان مرکزهای آموزشی خصوصی در شهر هرات می گویند که پس از آمدن طالبان در قدرت، بیش از پنجاه درصد شاگردان دوره آماده گی کانکور را از دست داده اند.
جلیل احمد محسنی مسئول مرکز آموزشی خصوصی عطایی در شهر هرات می گوید که شاگردان این مرکز نسبت به گذشته انگیزه کمتری به درس خواندن دارند و به آینده شان ناامید استند.
اشتراک شاگردان دوره آمادهگی کانکور در هرات، ۵۰ درصد کاهش یافته اند
آقای محسنی می گوید :" نسبت به سال گذشته پنجاه درصد کاهش در تعداد شاگران خود داریم که این موضوع هم برای ما و هم برای مردم اثرات منفی دارد. بازهم مشکلات زیادی فرا روی شاگردان ما وجود دارد مخصوصا در بخش اناث که هنوز مراکز تحصیلی به روی شان باز نشده است و آنان هنوزهم بی سرنوشت استند."
پس از به قدرت رسیدن طالبان، زنان از کار کردن در اکثر ادارات دولتی محروم شده اند.
اکنون فتانه یوسفی نگران است که پس از فراغت از پوهنتون همانند هزاران زن تحصیل کرده افغان که از سوی طالبان خانه نشین شده اند، او هم نتواند در بیرون از خانه کار کند.
طالبان گفته اند که وزارت تحصیلات عالی روی طرحی کار میکند که به اساس آن محصلان که سمسترهایشان نیمه تمام است آنرا تکمیل کرده و یک سال ارتقا کنند اما به گفته این وزارت هنوز این طرح نهایی نشده و در صورت نهایی شدن عملی خواهد شد.
دیده شود که طالبان پیش شرط های جامعه جهانی را برای رعایت حقوق زنان و دختران افغان خواهند پذیرفت و یا به برخورد سخت گیرانه شان در برابر زنان ادامه خواهند داد.