تأکید امریکا بر ادامه کمک‌ها به افغانستان و عدم تغییر در تحریم‌‌ بر طالبان

آرشیف شماری از نیروهای طالبان در کابل

مقامات امریکایی بر ادامه کمک‌های بشردوستانه به افغانستان تأکید می‌کنند، اما می‌گویند که هیچ تغییری در تحریم‌های اعمال شده بر طالبان نیامده است.

در حالی که میزان فقر و تنگ‌دستی افزایش یافته و بحران اقتصادی در افغانستان با نگرانی‌ها و شکایات زیادی همراه شده، مقام‌های بلندپایۀ امریکا اطمینان می‌دهند که کمک‌های بشردوستانه‌شان به این کشور را ادامه خواهند داد.

ماری صمدی، تنها نان‌آور خانواده و مادر چهار فرزند است که کوچک‌ترین‌شان هفت سال دارد.

بانو صمدی که با نقاشی و فروش تابلوهایش مصارف خانه و مکتب فرزندانش را تأمین می‌کرد، می‌گوید که پس از شیوع ویروس کرونا و آمدن طالبان مشکلات اقتصادی بر او غالب شده است.

او می‌گوید:‌ "این‌ها همه حرف هستند که می‌گویند به افغانستان کمک می‌آید، من خو نه دیده ام، اگر به افغانستان کمک می‌آید چرا به هنرمندان کمک نمی‌کنند، مه شاگرد از کجا بیارم نقاشی‌های خود را کجا بفروشم، چی کار باید بکنیم، کجا باید برویم، به افغانستان از جای و هیچ ارگانی با هنرمندان کمک نشده است."

آرشیف، یک نمایشگاه نقاشی زنان در هرات

این خانم هنرمند اکنون نگران آیندۀ فرزندانش است که به دلیل مشکلات اقتصادی از مکتب رفتن باز مانده اند.

به اساس گزارش‌های سازمان‌های جهانی، در حال حاضر نزدیک به ۲۳ میلیون افغان با مشکلات اقتصادی مواجه اند.

مقام‌های حکومت امریکا و بانک جهانی تازه بر ادامۀ کمک‌های بشردوستانه به هدف جلوگیری از بحران اقتصادی در افغانستان تاکید کرده اند.

جین ساکی سخن‌گوی کاخ سفید دیروز در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت که این کشور کمک‌های بشری‌اش به فغانستان را ادامه خواهد داد، اما به گفتۀ وی، در پالیسی آن‌ها بر وضع تحریم‌ها بالای حکومت طالبان کدام تغییری به میان نیامده است.

جین ساکی سخن‌گوی کاخ سفید

او گفت: "ایالات متحده امریکا در تمام جهان به عنوان بزرگترین فراهم کنندهٔ کمک‌های بشری برای افغان‌ها کار‌اش را به پیش می‌برد، ما با کشور‌های همسایه و دیگران برای رساندن بهتر کمک به افغان‌ها صحبت می‌کنیم، بحث‌ها جریان دارد، ما در گذشته و حال نیز در این مورد متحد هستیم."

خانم ساکی در زمینه رساندن کمک‌ها به مشکلات لوژستکی نیز اشاره کرد، و گفت، این یک مشکل عمده در قسمت رسانیدن کمک‌ها است که به زودی حل خواهد شد.

بیشتر مناطق دور افتاده افغانستان دشوارگذر اند و به ویژه در زمستان رفت آمد به اکثریت مناطق کوهی امکان پذیر نیست.

در همین حال یک سخنگوی بانک جهانی به خبرگزاری رویترزی گفته است، کشورهای کمک‌کنندۀ افغانستان تا دهم دسمبر سال روان در قسمت واریز کردن کمک‌های مالی‌شان به صندوق وجهی احیای مجدد افغانستان تصمیم خواهند گرفت.

رویترز نوشته است که سخنگوی این بانک جزئیات بیشتری در این مورد ارائه نکرده، اما گفته که تمویل کنندگان صندوق احیای مجدد افغانستان در این مورد در نشست روز جمعه‌شان موافقت کردند.

پیش از این سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و سایر اداره‌های جهانی که در بخش کمک‌های بشری در هفغانستان کار می‌‌کنند از وضعیت بد اقتصادی در این کشور ابراز نگرانی کرده اند.

با این حال صندوق وجهی حمایت از کودکان سازمان ملل(یونیسف) گفته که اگر به افغانستان کمک صورت نگیرد، باعث ایجاد بحران خواهد شد که بیشتر قربانیان آن کودکان خواهند بود.

از سوی دیگر ویندی آر شرمین معاون وزارت خارجهٔ امریکا و ستیفانو سانینو سکرتر جنرال امور خارجی اتحادیۀ اروپا دیروز جمعه در نشست مشورتی هند ـ پاسفیک در واشنگتن در مورد وضعیت افغانستان گفت‌وگو کرده اند.

آنان از آمادگی‌ها برای کمک‌های بشردوستانه به افغانستان و حمایت از خدمات اجتماعی و بنیادی برای مردم اطمینان دادند و بر تأمین حقوق بشری به ویژه حقو زنان، دختران و اقلیت‌ها اشاره کردند.

آنان همچنین بر مبارزه با تروریزم و ایجاد حکومت همه شمول برای تأمین صلح و ثبات در افغانستان تأکید کردند.

با این همه فقر و محروم شدن زنان از حق کار شماری زیادی از دختران و زنان را با چالش مواجه کرده است.

شبنم نورزی که آموزگار و فعال حقوق بشر در کندهار بود، در حال حاضر بی‌کار و خانه نشین است.

او به رادیو آزادی گفت که بیشتر دختران قربانی فقر هستند.

او گفت: "در حال حاضر بیکاری افزایش یافته، مردم با مشکلات زیاد اقتصادی مواجه اند، بعضی خانواده‌ها در بدل طویانه زیاد دختران‌شان را با ریش سفیدان ازادواج می‌کنند، و به افرادی که چند زن دارند می‌دهند."

شماری از شهروندان کابل در مقابل یک نانوایی این شهر

این ادعای است که بعضی از رسانه‌های داخلی نیز در مورد آن گزارش‌هایی را به نشر رساندند.

از سوی دیگر طالبان از تصمیم جامعۀ جهانی برای رسانیدن کمک‌های بشردوستانه به افغانستان استقبال می‌کنند، اما می گویند، امریکا و جهانیان به جای ادامۀ تحریم‌ها و فشار بالای آن‌ها از طریق گفت‌و‌گو تعامل کنند.

ذبیح الله مجاهد، سخنگو و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت: "اگر آنها (ایالات متحده امریکا) هنوز از تحریم‌ها و فشارها صحبت می کنند، این گفتگوها ۲۰ سال است که جواب نداده است. افغان‌ها از آن دسته مردمی نیستند که تسلیم فشار شوند. البته بسیاری از مشکلات را می توان با گفتگوهای منطقی و تفاهم حل کرد، بیست سال جنگ، بمباران، با همه تلاش‌ها مشکلات حل نشده است، مذاکرات چند ماهه هم به مشکلات ما و هم امریکایی‌ها منجر شده است، بنابراین ما همچنان می گوییم که به جای فشار و تحریم، باید به افغان‌ها کمک کرد."

گروه‌های بین المللی پس از ۱۵ آگست و حاکمیت طالبان بر افغانستان، ۲۸۰ میلیون دالر پول کمکی به این کشور را منجمد کرد.

اکنون بیشتر شهروندان افغانستان بیکار هستند و برای سپری کردن زندگی با مشکل مواجه هستند.