سه کشور غربی که در مذاکرات احیای توافقنامه اتومی ایران سهم دارند، روی عجله و شتاببخشی این گفتگوها تأکید میکنند.
دیپلوماتان سه کشور غربی که در مذاکرات احیای توافقنامه اتومی سال ۲۰۱۵ با ایران مستقیماً سهم دارند روی عجله در گفتگوتاکید میکنند.
دور هشتم مذاکرات برای احیای توافقنامۀ ایران و قدرتهای جهان که واشنگتن درسال ۲۰۱۸ از آن خارج شده است دو روز پیش در ویانا آغاز شد.
ایران که ادعا دارد برنامه اتومی این کشور اهداف مسالمتآمیز را دنبال میکند در واکنش به خارج شدن امریکا از توافقنامه فعالیتهای اتومی خود را به تدریج افزایش داد و به غنیسازی یورانیوم بالاتر از سطح مجاز در توافقنامه رو آورد.
مذاکره کنندگان فرانسه، بریتانیا و جرمنی در اعلامیه مشترک خود گفتند که مذاکرات عاجل است و آنها بهگونه واضح به یک مرحلۀ نزدیک میشوند که افزایش فعالیتهای اتومی ایران توافقنامه اتومی مسمی به برجام را کاملاً از بین خواهد برد.
این سه دیپلومات میافزایند که آنها برای رسیدن به توافق نه چند ماه، بلکه چند هفته وقت دارند.
برعلاوۀ نمایندگان این سه کشور، دیپلوماتهای دوکشور دیگر چین و روسیه که آنها هم برجام را امضا کرده اند نیز در مذاکرات احیای این توافقنامه مستقیماً سهم دارند.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه روز چهارشنبه در تویت خود نوشت که او با همتای امریکایی خود رابرت مالی در ویانا ملاقات کرد.
آقای اولیانوف درتویت خود افزود که مشورها و هماهنگی نزدیک میان امریکا و روسیه درجریان این مذاکرات در ویانا یک نیاز مبرم برای پیشرفت به سوی احیای برجام میباشد.
باید گفته شود که هیئت امریکا نیز در و یانا حضور دارد، ولی در مذکرات مستقیماً سهم نمیگیرد.
دور هفتم مذاکرات برای احیای برجام که نخستین چنین گفتگوها درزمامداری رئیس جمهور تندرو ابراهیم رئیسی تلقی میشود بتاریخ هفدهم دسمبر پایان یافت.
تهران دراین گفتگوها خواستههای جدید را بهشمول رفع تحریمهای امریکا درمتن مسودۀ توافق مطرح کرد.
ایران میخواهد که برگشت امریکا به برجام باید تضمین شود.
وزیر خارجه امیرعبداللهیان، درآستانۀ ازسرگیری مذاکرات دراین هفته گفت که مهمترین مسئله برای ما این است که به یک مرحلۀ برسیم که اولتر ازهمه ایران بتواند نفت خود را به آسانی و بدون کدام مانع فروخته بتواند.
ازسوی دیگر نفتالی بینیت صدراعظم اسرائیل که از امکانات اتومی ایران نگران است روز سهشنبه گفت که این کشور با توافقنامه اتومی خوب میان ایران و قدرتهای جهان مخالف نیست، ولی شک دارد که در نتیجه گفتگو به چنین یک توافق دست یافته شود.