مسئولان شرکت برشنا میگویند، در ماههای اخیر ۴ قرارداد واردات برق را با کشورهای ازبیکستان، تاجیکستان، ایران و ترکمنستان امضا کردند.
حکمتالله میوندی، سخنگوی شرکت برشنا به رادیو آزادی گفت، ارزش مجموعی برقهای وارداتی از این کشورها ۲۶۰میلیون دالر است: "شرکت برشنا با آن کشورهایی که برق وارد میکند تا پایان سال ۲۰۲۲ قراردادهایی را امضا کرد که شامل کشورهای ازبیکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ایران است شرکت برشنا در گذشته نیز از این کشورها برق وارد میکند و قراردادهای واردات برق با این کشورها باز هم امضا شده."
آقای میوندی میگوید که بر اساس این قراردادها دو میلیارد کیلووات برق در ساعت از ازبیکستان، ۱.۵ میلیارد کیلووات در ساعت از تاجیکستان، ۸۰۰ میلیون کیلووات در ساعت از ایران و ۱.۳ میلیون کیلووات در ساعت از ترکمنستان خریداری شده است.
مسئولان شرکت برشنا میگویند، این مقدار برق وارداتی که به اساس این قراردادها به افغانستان میرسد، به مشترکین برق در ۲۶ ولایت توزیع خواهد شد.
با این همه مردم همواره از کمبود انرژی برق و افزایش پرچاویها شکایت دارند.
شماری از باشندگان کابل میگویند، نبود برق منظم روند کارهای روزمره و ضروری آنانرا مختل میکند و حکومت باید با ساخت بندهای آب، تولید برق داخلی را افزایش دهد.
یک پایه برق وارداتی
منصور که در کابل زندگی میکند میگوید که برق یکی از نیازمندی های اساسی است: "در تمام بخشها برق نقش اساسی دارد اگر در دفاتر باشد یا در خانهها باشد یا همچنان در فابریکهها و جاهای دیگر برق یکی از نیازمندیهای اساسی انسانها است و مردم افغانستان به برق بسیار کم دسترسی دارند."
نازگل باشنده دیگر شهر کابل در صحبت با رادیو آزادی خودکفا شدن افغانستان در بخش تولید انرژی برق را راه حل دایمی این مشکل خواند: "دولت افغانستان باید روی توسعه برق تمرکز کند برای درازمدت خوب باید خودشان بندهای آب را بسازند که افغانستان خودکفا شود و خود افغانستان برق داشته باشد و نیاز به برقهای کشورهای همسایه نداشته باشد بخاطریکه کشورهای همسایه هم کوتاه مدت است دلشان شد به ما برق میدهند که نشد برق را به روی ما قطع میکنند و ما هیچ چیزی هم گفته نمیتوانیم."
این در حالی است که گفته میشود قرضداری شرکت برشنا از کشورهای صادر کنندۀ برق به افغانستان هر از گاهی سبب ایجاد مشکلات در برقرسانی میشود.
مسئولان شرکت برشنا میگویند، اخیراً به دلیل بروز مشکل در سیستم بانکداری، پول قرضههای خود را به گونۀ منظم پرداخت کرده نتوانستند، اما تلاش میکنند که از راههای دیگر قرضشان را بپردازند.
به گفته آنان، شرکت برشنا حدود ۱۰۰ میلیون دالر به کشورهای صادر کننده برق بدهکار است و در حال حاضر مشترکین این شرکت حدود ۲۵۰ میلیون دالر به این شرکت بدهکار هستند.