در یک هفته اخیر دو محموله بزرگ مواد مخدر در آنسوی خط دیورند و دو محموله دیگر شامل هزاران کیلوگرام مواد مخدر کیمیاوی در هند ضبط شد که اول از افغانستان و بعداً از طریق بندر تجارتی کراچی پاکستان به هند قاچاق شده بود.
رئیس اداره کنترل مواد مخدر دولت هند به رسانه های این کشور گفته است، پس از میانمار، در ماه های اخیر افغانستان به دومین منبع صادر کننده مواد مخدر به هند مبدل شده است.
مقامهای حکومت طالبان هرچند از استراتژی و میکانیزم خاصی برای مبارزه با مواد مخدر نام نمیبرند، اما تاکید میکنند که به نیروهای خود دستور داده اند تا با قاچاق مواد مخدر مبارزه کنند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در صحبت با رادیو آزادی تاکید میکند که حکومت آنان در مبارزه با مواد مخدر جدی عمل میکند: "ما در برابر تجارت و قاچاق مواد مخدر اقدام میکنیم، در هیچ جای به قاچاق آن اجازه داده نمیشود. البته برخی راه های وجود دارند که اگر کسی مواد مخدر را از طریق راه های صعب العبور انتقال میدهد، طبعاً چنین راه های قاچاقی زیاد و یک موضوع جداگانه است، اما ما تمامی نیروهای خود را موظف ساخته ایم که مانع تجارت مواد مخدر شوند."
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
هرچند حکومت طالبان تشکیلات معینیت مبارزه با مواد مخدر در چارچوب وزارت داخله را فعال ساخته اند و مدیران مبارزه با مواد مخدر برای ۳۴ ولایت تعیین شده اند، اما تا هنوز قانون و استراتژی خاصی برای مبارزه با مواد مخدر از سوی این حکومت اعلان نشده است.
در تازه ترین مورد پولیس پاکستان یک صد کیلوگرام هیرویین را هنگامی در بندر تورخم ضبط کرد که توسط یک لاری پاکستانی از افغانستان به این کشور قاچاق میشد.
اما اداره کنترل مواد مخدر هند ادعا میکند که گروههای مشخص مافیایی در پاکستان در قاچاق مواد مخدر از افغانستان به هند دست دارند.
سخنگوی حکومت طالبان در اوایل روی کار آمدن این حکومت در یک کنفرانس خبری تعهد سپرد که آنان به مبارزه با مواد مخدر متعهد اند، اما از آن زمان تا حال هیچ اعلان رسمی مبنی بر منع کشت کوکنار در افغانستان صورت نگرفته است.
داکتر ظفر معین پیشین پالیسی وزارت مبارزه با مواد مخدر میگوید، حکومت طالبان اگر بخواهد میتواند در مبارزه با مواد مخدر موفق شود: "بعضی مسایل طوری است که نشان میدهد آنگونه که باید با مواد مخدر مبارزه صورت گیرد، صورت نمیگیرد. اگر امارت اسلامی بخواهد با استفاده از تجربه سال ۲۰۰۱ میلادی میتواند در تمام افغانستان مانع کشت کوکنار شود، اما این تصمیم به آنها وابسته است که چگونه عمل میکنند. "
در گزارشهای سه ماهه مرکز عدلی و قضایی مبارزه با مواد مخدر که پیش از سقوط حکومت قبلی نشر میشد، ننگرهار در شرق افغانستان پس از کابل دومین ولایتی بود که بیشتر میزان مواد مخدر در آن ضبط میشد، اما در چهار ماه اخیر گزارشی از ضبط مقدار قابل ملاحظه مواد مخدر از این ولایت در دست نیست.
گزارش: مرسلین ارسلا