جو بایدن، رئیس جمهور امریکا میگوید، اگر طالبان میخواهند در بارۀ آرزوی به رسمیت شناختنشان غور صورت گیرد، باید مارک فریریکس را آزاد کنند.
مارک یک انجنیر نظامی متقاعد است که دو سال پيش در ۳۱م فبروری سال ۲۰۲۰، هنگامی در ولایت خوست ربوده شد که سرگرم کار بود.
قصر سفید در بیانیهای به نقل از بایدن گفته است، در بحث آزادسازی مارک هیچ معامله و مذاکرهیی قابل بحث نیست.
در اعلامیه همچنان آمده است: "مارک هیچ کار اشتباهی نکرده، اما باز هم دو سال است در بند طالبان است. تهدید امنیت امریکاییها یا هر غیر نظامی بیگناه غیر قابل قبول است و گروگانگیر ظالم و بزدل است."
وزارت خارجۀ امریکا نیز در اعلامیهیی خطاب به طالبان واضح نوشته است، تا زمانیکه یک شهروند امریکایی در اسارت طالبان است، مشروعیتی که آنها میخواهند ممکن نیست.
طالبان در بارۀ درخواست ایالات متحده از آنان به سؤالات رادیو آزادی پاسخ ندادند.
این نخستین بار است که امریکا با جدیت تمام خواستار آزادسازی شهروندان خود از سوی طالبان است و آنرا وابسته به مشروعیت نظام آنان میداند.
اما آیا آزادسازی مارک فریریکس زمینۀ به رسمیت شناختن حکومت طالبان را فراهم خواهد کرد؟
شفیق همدم، مشاور پیشین ناتو در افغانستان و آگاه مسایل سیاسی میگوید: "این بدان معنی نیست که با آزادسازی مارک، طالبان به رسمیت شناخته میشوند، این یک گام برای دوستی و همکاری ایالات متحده است. این نمیتواند یک مرحله جدیدی از روابط میان امریکا و طالبان را ایجاد کند."
گزارشها میرسانند، حکومت امریکا و خانوادۀ مارک به این نظر اند که او از سوی شبکۀ حقانی ربوده شدهاست.
شفیق همدم میگوید، گزارشهایی وجود دارد که شبکۀ حقانی در بدل آزادسازی مارک خواستار رهایی بشیر نورزی شدهاست.
بشیر نورزی به اتهام قاچاق مواد مخدر و ارتباط با شبکههای مافیایی در امریکا محکوم و زندانی شدهاست.
هرچند شبکۀ حقانی و حکومت امریکا این موضوع را تأیید نکردهاند، اما رئیس جمهور بایدن در بیانیۀ خود به مذاکره و معامله برای آزادی آقای مارک اشاره کرده و گفته که چنین اتفاقی نخواهد افتاد.