وضعیت بد اقتصادی؛ دهقانان: از روی مجبوریت کوکنار کشت می‌کنیم

آرشیف- کشت کوکنار در ولایت قندهار

گل محمد ۳۸ ساله خشخاش کشت می‌کند. او باشنده ولسوالی "کامه" ننگرهار است.

او می‌گوید که در ۱۲ جریب زمین کوکنار کشت کرده و امیدوار است طالبان مانع کارش نشوند.

او می‌افزاید که امسال در بسیاری از ولسوالی‌های ننگرهار به‌شمول "کامه" کوکنار کشت شده است.

او دلیل این کار را وضعیت بد اقتصادی و ممانعت نکردن طالبان می‌داند: "مجبور هستیم که کوکنار کشت کنم. در ۲۰ سال وضعیت اقتصادی خوب بود، اما حالا اوضاع بد است. حالا ما نگاه می‌کنیم که طالبان چه کار می‌کنند. اگر طالبان کار به مردم فراهم سازند، چرا ما کوکنار کشت کنیم."

مقام‌های محلی ننگرهار در مورد کشت کوکنار چیزی نمی‌گویند، اما باشندگان ولسوالی‌های مختلف ننگرهار می‌گویند که امسال به مقدار زیاد کوکنار در زمین‌های‌شان کشت کرده‌اند.

افزایش کشت کوکنار در شماری دیگر از ولایات گرمسیر افغانستان نیز گزارش شده است.

نور محمد باشنده قندهار به رادیو آزادی می‌گوید که هم اکنون فصل کشت کوکنار در بخش‌های مختلف این ولایت به پایان رسیده است: "اگر ما تریاک کشت نکنیم، چه کار کنیم؟ طالبان اگر خواسته باشند، می‌توانند که جلو کشت کوکنار را بگیرند. ما نسبت به گندم، جواری و دیگر محصولات از کشت کوکنار بیشتر سود می‌بریم و باید کوکنار بفروشیم."

کشت گسترده کوکنار در هلمند در همسایگی با قندهار نیز زیاد گزارش شده است.

کشت کوکنار در ولایت قندهار

هلمند ولایتی است که به گفته‌ دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل ملل متحد در هشت سال گذشته ۸۰ درصد تریاک کل افغانستان از این ولایت به دست آمده است.

کشت کوکنار پدیده جدید در افغانستان نیست. اما طالبان در دور نخست حاکمیت‌شان آن را ممنوع کرده بودند_کاری که این‌بار نشده است.

شاید برای بسیاری‌ها تازگی داشته باشد که طالبان در دوران نخست حاکمیت‌شان در دهه ۹۰ میلادی، کشت کوکنار را به گونه کامل منع کردند.

اما اکنون کشاورزان در ولایت‌های مختلف می‌گویند که طالبان در مورد توقف کشت کوکنار چیزی نگفته‌اند.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان احتمال بلند رفتن کشت کوکنار را رد می‌کند. اما او به رادیو آزادی می‌گوید که کوکنار به‌دلیل وضعیت بد اقتصادی مردم کشت می‌شود. او می‌افزاید که جامعه جهانی باید برای از بین بردن کشت کوکنار همکاری کند: "هرگونه ادعایی مبنی بر افزایش کشت کوکنار در ولایت‌های گرمسیر را تکذیب می‌کنم. البته شاید کوکنار زودتر کشت شده باشد، ما در این مورد تا حالا هیچ گامی به‌دلیل مجبوریت مردم برنداشتیم. مردم نیازمند هستند و با مشکلات زیادی مواجه هستند و ما هم برای‌شان کشت بدیل نداریم. اما اگر اقدامات مشترکی در راستای کاهش و منع کوکنار برداشته شود، امارت اسلامی در این زمینه جدی است."

در عین حال برخی از کارشناسان زراعتی می‌گویند برای جلوگیری از کشت کوکنار باید راه‌های جایگزین برای دهقانان شناسایی شود.

میرویس خوگیانی به رادیو آزادی گفت: "دولت‌ها باید با دهقانان همکاری کنند، تا کشت کوکنار متوقف شود. این کار مشکلات اجتماعی را کاهش می‌دهد و کشاورزان می‌توانند روزی حلال کسب کنند. در کنار آن باعث کاهش واردات می‌شود، اگر اجازه کشت مواد اساسی را بدهیم، به همان اندازه جلو واردات از دیگر کشورهای گرفته می‌شود و ما به خودکفایی خواهیم رسید."

سروی مشترک حکومت افغانستان و دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل در سال ۲۰۲۰ میلادی نشان داد که آن سال در ۲۲ ولایت افغانستان کوکنار کشت شده بود.

اما اکنون که سال ۲۰۲۱ میلادی هم به پایان رسیده، آمار رسمی در مورد میزان تولید تریاک در افغانستان و سطح کشت کوکنار منتشر نشده است.