دیبرا لاینز در نشست ملل متحد از وضعیت حقوق بشر در افغانستان ابراز نگرانی کرد

دیبرا لاینز، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان

وضعیت حقوق بشر در افغانستان، دیبرا لاینز، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان را نگران کرده.

او در نشست شورای امنیت این سازمان در بارۀ افغانستان در این باره بیشتر گفت: "ما یقیناً که بخاطر وضع محدودیت‌ها بر حقوق بنیادی زنان و دختران نگران استیم. قتل‌های فراقضایی، ناپدید شدن‌های اجباری، بازداشت‌های خودسرانه، بی‌احترامی به اقلیت‌ها و آزادی تجمع و بیان. ما ماه گذشته بسیار انتقاد کردیم تا زنان معترض ناپدید شده و اعضای خانواده‌های آنها آزاد شوند و آن‌ها رها شدند. اما گروه دیگر زنان به گونۀ خودسرانه بازداشت شدند. هرچند من باید گزارش دهم که پیش از ورود به اتاق جلسه خبری از کابل دریافتم که این گروه همچنان آزاد شد."

حکومت طالبان تا کنون در بارۀ این سخنان خانم لاینز تبصره نکرده.

اما پیش از این ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان ادعا‌ها در مورد قتل‌های فراقضایی و امثال آن را رد کرده.

او به تازگی گفت که زنان بدون محرم شرعی به بیرون از افغانستان سفر کرده نمی‌توانند، تبصرۀ که با واکنش‌های گسترده به همراه شده.

مریم صافی، پژوهشگر و فعال امور صلح است.

او در نشست دیشب شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که این شورا باید به وضعیت زنان و دختران به گونۀ جدی توجه کند: "طوری که شورا خوب آگاه است، از زمان به قدرت رسیدن طالبان، وضعیت حقوق زنان به گونۀ شدید خراب شده. شما از چندین زن افغان و یوناما در مورد محدودیت‌های وضع شده بر گشت و گذار زنان، لباس، آموزش و کار آنان شنیده اید. در حالی که طالبان از رفع برخی از این محدودیت‌ها خبر داده اند اما هنوز دیده نشده که آنان این تعهدات را عملی کرده باشند."

پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، نهاد‌های مختلف حامی حقوق بشر بخاطر وضعیت زنان و دختران در این کشور ابراز نگرانی کرده اند.

رعایت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان، از شرط‌های اساسی برای به رسمیت شناخته شدن حکومت طالبان از سوی جامعۀ جهانی دانسته می‌شود.