پنج روز از آغاز سال تعلیمی ۱۴۰۱ در افغانستان میگذرد اما بدون حضور دختران دانشآموز در مکتبهای دوره متوسطه و لیسه در شماری از ولایتها.
با اینکه طالبان وعده داده بودند دروازههای مکاتب را به روی تمام دختران باز کنند، اما در روز بازگشایی مکاتب، به دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به صنفهایشان داده نشد.
طالبان علت این تصمیم را کار روی طرحی برای اسلامی ساختن پوشش دختران و آموزگاران زن گفتند.
مریم دانشآموز صنف دوازدهم در یکی از مکاتب دخترانه ولایت هرات که با قدرت گرفتن طالبان از آموزش و رفتن به مکتب محروم شده میگوید، لباس مکتبشان هیچگاه غیر اسلامی نبوده است.
او گفت: "قبل از شروع شدن این دولت، ما دختران وقتی مکتب میرفتیم مانتوهای ما بلند بود، شال سفید سرما بود و ما دختران هرات چادر نماز سر میکردیم، هیچ دلیل برای محروم کردن ما از تحصیل وجود ندارد."
اما آیا پوشش دختران دانشآموز در دوره گذشته خلاف آموزههای اسلامی بوده است؟
محمد محق نویسنده و پژوهشگر حوزه دینی با تاکید بر اینکه یونیفرم مشخصی برای زنان مسلمان در قرآن کریم ذکر نشده، میگوید، این اقدام طالبان ریشه دینی نداشته و نوعی باجگیری سیاسی از کشورهای جهان است.
آقای محق در صحبت با رادیو آزادی میگوید، در احادیث نبوی، تعریف حجاب در اسلام شامل پوشیدن روی، دستها تا آرنج و پای تا بند پا نیست: "بهترین مثالی که تا امروز از صدر اسلام مانده که کسی نتوانسته آنرا عوض کند، حضور زنان در کنار مردان در مراسم حج است که دوشادوش هم طواف میکنند و دیگر مراسم دینی را انجام میدهند، در تمام اینها روی زنان لوچ است و از مردان هم فاصله ندارند، اینها بهانه گیریهای سیاسی است که بتوانند از کشورهای جهان باج بگیرند."
آقای محق همچنان تاکید میکند که هیچ کشور اسلامی آموزش را بر زنان منع نکرده است.
نظر طالبان را در مورد اظهارات آقا محق جویا شدیم، اما سخنگوی آنان پاسخی نداد.
طالبان وعده داده بود روز چهارشنبه هفته گذشته مکاتب را در سراسر افغانستان باز کنند، اما به تعهد خود عمل نکردند.
وزارت معارف طالبان در بیانیهای گفته است که هرگاه لباسهای دختران دانش آموز مطابق با شریعت، سنت و فرهنگ افغانستان طراحی شود، مطابق با فرمان «امارت اسلامی» مکاتب بازگشایی میشوند.