در یک مزرعۀ بزرگ کوکنار در ولسوالی نادعلی در هلمند ده ها کارگر شیره کوکنار را جمع آوری میکنند. این منطقه زمانی خط مقدم جنگ بین نیروهای افغان تحت حمایت ناتو و طالبان بود.
گرچه کشاورزان سخت تلاش میکنند تا کوکنار کشت کرده و آن را به ثمر برسانند، اما میگویند مزایای آن نصیب دیگران میشود.
سحر گل که شیره کوکنار را جمع آوری میکند به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است: "فایده آن نصیب افراد دیگر میشود، به ما نمیرسد ما صرف کشت میکنیم، یک چهارم آن از ماست، حاصل ما همه مصرف پرداخت قرض میشود."
جمع آوری حاصلات کوکنار حدود دو هفته طول میکشد و هر کارگر روزانه ۵۰۰ افغانی دستمزد میگیرد و هر کیلو تریاک نظر به کیفیت آن از ۶ هزار تا ۱۰ هزار افغانی به فروش میرسد.
در یک اتاق بزرگ نزدیک مزرعه کوکنار در ولسوالی نادعلی، دهقانان با هم نشسته و شیره کوکنار را در خریطه ها میریزند.
سورگل که شیره کوکنار را وزن میکند، میگوید که حکومت فعلی با آنها کار ندارد: "در گذشته حکومت تریاک ما را از بین میبرد و چیزی برای ما نمیرسید، مردم خسته شده بودند. اما حالا حکومت جلو کشت کوکنار کسی را نگرفته و کسی را تکلیف نداده."
محب الله یکی از دهقانان ولایت هلمند است. او میگوید، معتادان به مواد مخدر از سایر ولایات، حتی از پاکستان، به هلمند می آیند: "در هلمند کوکنار بیشتر از همۀ ولایات کشت میشود. مردم حتی از پاکستان و سایر ولایات به هلمند میآیند تا لقمه نانی پیدا کنند. فقر همه جا را فرا گرفته است. وضعیت افغانستان هر روز بدتر میشود."
بر اساس گزارش ادارۀ مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، افغانستان در سال گذشته بزرگترین تولید کننده تریاک در جهان بود، محصولات کشت کوکنار ۱۱ درصد از اقتصاد این کشور را تشکیل میداد.
بر اساس گزارشها، در جریان سالهای جنگ، منبع اصلی تمویل جنگ طالبان کشت کوکنار بوده است.
آرش همایون