بسیاری از رانندهگانی که در شاهراههای افغانستان رفت و آمد دارند٬ می گویند سرکها به دلیل گشت و گذار موترهای باربری با تناژ بلند تخریب گردیده و باعث ایجاد مشکلات زیادی گردیده است.
آنان میگویند اگر حکومت طالبان تناژ موترهای باربری را درست مدیریت نکند این جادها بهگونه کامل تخریب خواهد شد.
جمشید یک تن از باشندهگان کابل است که سالها در شاهراه کابل - کندهار مسافر بری کرده است.
این راننده کار کشته میگوید مدتی است به دلیل تخریب بیش از اندزۀ این شاهراه مجبور به تغییر مسیر کارش شده است.
او که اکنون در شاهراه کابل- بلخ رانندهگی میکند میگوید موترهای با تناژ بلند٬ سبب تخریب زود هنگام جاده های قیر ریزی شده می گردند. جمشید به رادیو آزادی گفت:
" به این دلیل من وظیفه خود را ترک کردم و مسیر خود را تغییر دادم که همان سرکهای که به سمت کابل و قندهار است بسیار خراب شده دلیل خراب شدنش این است که موترهای که در این مسیر کار میکرد از هرات و قندهار باربری میکرد اینها بارهایشان خیلی زباد بود و معیاری که دولت برایشان تعیین کرده را مرعات نمی کردند به این خاطر سرک ها خیلی خراب شده، وزن زیادی را در این موتر ها بار میکردند".
جمشید راننده همچنان میگوید شاهراه کابل-مزار شریف نیز اکنون با سرنوشت مشابه روبرو شده است.
به گفته او بیشتر موترهایی که به پاکستان بار انتقال میدهند٬ بار اضافی حمل میکنند.
جمشید نگران است که کار بازسازی این شاهراه ها به دلیل تخریب بیش از حد از توان حکومت فعلی خارج شود.
چالش رفت و آمد موترها با تناژ بلند در شاهراهها و تخریب جادهها از دیرزمان تا کنون مطرح است.
حکومت پیشین اما برای باز سازی جادهها و شاهراه ها کمک های جهانی را با خود داشت.
حمید الله مصباح سخنگوی وزارت فواید عامه حکومت طالبان میگوید کار بازسازی و جغل اندازی برخی شاهراه ها جریان دارد و برخی دیگر به داوطلبی سپرده شده است.
او همچنان گفت به هیچ کسی اجازه انتقال اضافه بار در موترهای باربری داده نمی شود.
هرچند او در مورد چگونگی تهیه هزینههای هنگفت جادهسازی و بازسازی شاهراه ها و نیز حد معمول وزن تعیین شده به موترهای باربری جزئیات نداد اما گفت:
" ما در کشور ۳۸ترازو فعال داریم پرسونل و ماشینری هم فعال است و زن آنجاها کنترول می شود، و دو روز پیش مااعلان ۲۰ ترازوی دیگر را هم به داوطلبی سپردیم که در این بخش امارت اسلامی و وزارت فوائد عامه بهگونه کامل متوجه اند و به هیچ صورت اجازه اضافه وزن را نمی دهیم".
با این هم محمد که راننده موتر باربری در شاهراه کابل- کندهار است در مورد دلایل اضافه بار در موترهایشان چنین میگوید:
:"ما مجبور هستیم بخاطری کسانی دیگر که مثلا در نرخ پایین تر یک بار را انتقال می دهند از هرات به کابل ما هم مجبور هستیم، اگر کم بار کنیم باز به ما نمی صرفد بخاطری که تیل قیمت است و هزینه انتقال بالا می رود".
این رانندهگان درحالی از انتقال موترهای با تناژ بلند از شاهراهها و تخریب جادهها سخن میگویند که پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان میزان ناداری بیشتر از پیش شده و بحران اقتصادی و افزایش بیکاری از دغدغههای اصلی مردم است.