مردی که به جرم پیوستن با گروه دولت اسلامی معروف به داعش، اکنون در قزاقستان در زندان بسر می برد، از چگونگی پیوستنش با این گروه قصه میکند.
این مرد دانیار نام دارد که همراه با حدود ۱۵۰ قزاق دیگر در سال ۲۰۱۳ میلادی با انتشار یک ویدیوی تبلیغاتی در مورد پیوستن نیروهای خارجی با گروه دولت اسلامی معروف به داعش خودستایی میکرد. او اکنون در زادگاهش، قزاقستان، در زندان به سر میبرد.
تصور میشود که بسیاری از مردان، زنان و کودکان قزاقی که در این ویدئو دیده میشدند در جریان جنگ و یا در نتیجۀ حملات هوایی بر مناطق سابق تحت کنترل داعش در سوریه و عراق، کشته شده باشند.
اما دانیار که نام کامل او به دلیل حفاظت از حریم شخصی افشا نشده، از آن جنگ جان به سلامت برد و به قزاقستان برگشت تا با اتهامات مشارکت در یک سازمان تروریستی و تبلیغات برای آن، روبرو شود.
دانیار در یک زندان در منطقۀ قره غندی پایتخت قزاقستان محکومیت ده سالهاش را سپری میکند.
او به رادیو آزادی گفته که میخواهد داستان "اشتباهات" فاحش و سرخوردگیاش را از داعش با دیگران شریک سازد، تا بتواند از قربانیهای دیگر و جذب نیروهای جهادی برای گروههای تندرو جلوگیری کند.
دانیار ۲۹ ساله اعتراف کرده که در سال ۲۰۱۳ زمانی که همسرش را با خود به سوریه میبرد به او دروغ گفته بود.
دانیار ادعا کرده که صرف یک ماه توسط داعش آموزش نظامی دیده و "فقط یک بار"در عملیات نظامی با جنگجویان این گروه شرکت کرده است.
دانیار در یک شهر کوچک و فقیرنشین قره غندی بزرگ شده. او به اسلام علاقه مند شده بود، به مسجد میرفت و زبان عربی می آموخت.
او میگوید که همراه با دوستانش به تماشای ویدیوهای جهادی آنلاین آغاز کرد.
به گفتۀ دانیار، در این ویدئوها مسلمانان سوریه نشان داده میشدند که به خاطر مسلمان بودن تحت ظلم، ستم و خطر کشته شدن قرار داشتند و دیدن این ویدیوها احساسات شدید و اشک او و دوستانش را به همراه داشت.
دانیار میگوید حالا میداند که این مواد تبلیغاتی برای جلب و جذب افراد طراحی شده بود تا مردم را به نام اسلام و پیوستن به داعش در سوریه، فریب دهند.
اما در آن زمان که دانیار فقط ۲۰ سال داشت، گرفتار این تبلیغات داعش شد و همراه با همسر جدیدش به سوریه رفت تا به گفتۀ او به"وظیفه دینیاش" عمل کند.
در خزان سال ۲۰۱۳ میلادی داعش ویدئویی را منتشر کرد که بسیاری از مردم قزاقستان را تکان داد.
در این ویدئوی ۲۰ دقیقهای که تحت نام "خانوادههای مسلمان ۱۰۵ نفری که به سوریه نقل مکان کردند" کودکان و بزرگسالانی نشان داده میشد که تیراندازی میکنند و میگویند که "برای جهاد به دعوت خداوند" به سوریه، آمدهاند.
در ویدئو، بیشتر این افراد به زبان قزاقی صحبت میکردند و در یک ویدئوی دیگر ظاهراً یک کودک قزاق در حال اعدام دو مرد نشان داده میشود که یک قزاق و دیگر روسی اند و توسط داعش به جاسوسی متهم شده اند.
اکثر کسانی که در این ویدئوها ظاهر شده بودند، ماسک صورت یا کلاه نداشتند که شناساییشان را برای مقامات قزاقستان و اقاربشان آسانتر میکرد.
دانیار هم که در اولین ویدیو ظاهر شده بود، میگوید، مادرش در این ویدیو او را دیده و شناخته بود.
دانیار با یادآوری شرایط ضبط این ویدئوها به رادیو آزادی گفته که در ابتدا نمیدانست که این ویدئوها در سطح بینالمللی توزیع و منتشر خواهد شد.
دانیار و همسر دومش در سوریه، صاحب یک کودک شدند. او از همسر اولش چهار فرزند و از همسر دوم دو فرزند دارد.
دانیار که به گفته او صرف یک بار در جنگ شرکت کرده بود، زخمی شد و به دلیل جراحاتش دیگر نمیتوانست بجنگد و به او وظیفه داده شد تا با بیوههای داعش کمک و آنها را تا بازار و شفاخانه همراهی کند.
این ادعای دانیار را نمیتوان توسط منابع مستقل، تایید کرد.
در روزهای پایانی خلافت خودخواندۀ گروه دولت اسلامی در اوایل سال ۲۰۱۹ میلادی دانیار موفق شد که با مخفی شدن در بین زنان و کودکانی که توسط نیروهای کرد، برای شان دهلیز امن فراهم شده بود، از آخرین پایگاه داعش در باغوز فرار کند.
دانیار میگوید از اینکه زنده است و خانوادهاش در امنیت به سر میبرند، خوشحال است.
دانیار که به نیروهای کرد تسلیم شده بود، همراه با خانوادهاش توسط حکومت قزاقستان در جریان عملیات ویژه به نام ژوسان که در سال ۲۰۱۸ آغاز شده بود، به قزاقستان منتقل شد.
اکثر عودت کنندگان از سوریه و عراق به قزاقستان، پس از انجام معاینات صحی، تحقیقات و سپری کردن مدتی در مراکز توانبخشی، به زندگی "عادی"شان برگشتند.
اما دانیار همراه با ۵۳ تن دیگر این عودت کنندگان، به دلیل ارتکاب جرایم مرتبط با تروریزم زندانی شدند.
دانیار سه سال از دور محکومیت ۱۰ سالهاش را سپری کرده. او میگوید از اینکه زنده است و خانوادهاش در امنیت به سر میبرند، خوشحال است.
دانیار در زندان به حیث سلمانی کار میکند و معاش خود را برای خانوادهاش میفرستد.
او میخواهد که پس از رهایی از زندان، در بخش معادن یا تجارت کاری کند، تا بتواند زندگی عادیاش را از سر بگیرد.