واکنش کاربران توییتر و شماری از افغان‌ها به هشتگ (فدایان) از سوی افراد طالبان

آرشیف - ویرانی های که پس از یک حمله انتحاری توسط یک انتحار کننده طالبان در گوشۀ از شهر کابل بجا مانده است. November 29, 2018

"پدرم را در سال ۲۰۱۷ پیش پوهنتون مارشال فهیم در یکی از حملات انتحاری از دست دادم."

این را دختری که با مادر بیمار و دو برادر معیوب روزگارش را در گوشۀ از کابل می‌گذراند به رادیو آزادی گفت.

او که نمی‌خواهد نظر به آنچه مشکلات امنیتی عنوان می‌کند، نامش در این گزارش گرفته شود می‌گوید، پدرش تنها نان‌آور خانوادۀ آنان بود.

این دختر می‌گوید، با گذشت ۵ سال از کشته شدن پدرش هنوز هم داغ دل‌شان تازه است.

این دختر به هشتگ (فدایان) طالبان که به تازگی از سوی افراد طالبان راه‌ اندازی شده، واکنش تند نشان داد.

یک باشنده کابل: کسانی‌که قربانی شدند را بگویند بروید از حکومتی که شما کار کرده بودید از همان‌ نفقه‌تان را بگیرید

او از اداره کنند‌گان شبکه‌های اجتماعی می‌خواهد که حساب‌های کاربری طالبان را بسته کنند: "حالا که آمدند چطور می‌توانند انتحاری‌های که کردند را به افتخار یاد کنند، هشتگ برایشان جور کنند، کسانی‌که قربانی شدند را بگویند بروید از حکومتی که شما کار کرده بودید از همان‌ نفقه‌تان را بگیرید و بگویند شهدایتان به ما قربانی نداده و حتی به طفل‌هایی که مثلاً شهید شده در انتحاری‌ها، آنان را هم بگویند که حق‌شان بود که می‌مردند."

بربنیاد گزارش رسانه‌ها، در حمله انتحاری که سال ۲۰۱۷ در پوهنتون نظامی مارشال فهیم صورت گرفت، ۱۵ تن کشته شدند، اما در آن زمان فرد و یا گروهی مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته بود. اما در دو دهۀ گذشته طالبان مسئولیت شماری از حمله‌های انتحاری را برعهده گرفته اند. بربنیاد گزارش‌های یوناما بیشترین قربانیان حمله‌ها انتحاری غیرنظامیان بوده اند.

این در حالیست که افراد طالبان از یک روز به این سو هشتگ "فدایان" را در توییتر راه اندازی کرده اند.

آنان در این هشتگ ویدیو‌ها و عکس‌های افرادی را نشر می‌کنند که حمله‌های انتحاری را انجام داده اند.

در برخی ویدیو‌ها دیده می‌شود که انتحاری کنند‌گان چگونه به طرف هدف‌شان حرکت کرده و مواد همراه‌شان را منفجر می‌کنند.

انعام الله سمنگانی، سرپرست مرکز اطلاعات و رسانه‌های حکومت طالبان نیز از جمله کسانی است که به هشتگ "فدایان" پیوسته است. او مورد انتقاد شدید کاربران شبکه اجتماعی از جمله توییتر قرار گرفته است.

آرشیف - حمله انتحاری در ساحه دسپیچری شهر کابل، دراین حمله که مسئولیت آنرا طالبان به عهده گرفته بودند سه تن کشته و دو تن زخمی شده بودند

رادیو آزادی خواست دیدگاه آقای سمنگانی را در این مورد داشته بگیرد، اما تا زمان نشر این گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد.

شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی به ویژه توییتر اما در مقابل هشتگ BanTheTaliban یا "طالبان را ممنوع کنید" را راه اندازی کردند.

این کاربران نیز از این‌که طالبان می‌توانند توانایی‌های انتحاری کننده‌هایشان را نشر و پخش کنند، انتقاد کرده اند.

حبیب خان، یک تن از کاربران توییتر نوشته است: "طالبان همین اکنون هشتگ"فدایان" به معنی بمب‌گذاران انتحاری را به کار می‌گیرند. این گروه از توییتر برای تبلیغ بمب گذاری‌های انتحاری استفاده می‌کند که نقض آشکار خط مشی توییتر است."

ماهر مومند: در دنیای امروز به چنین گروه نه تنها این‌که نمی‌توان دولت خطاب کرد بلکه نمی‌توان تصور کرد که دنیا ایشان را به رسمیت بشناسد.

ماهر مومند، عضو کمیتۀ دیدبان حقوق بشر نیز می‌گوید، با این رویکرد، به‌دست آوردن مشروعیت حکومت طالبان از سوی جهان دور از تصور است.

او به رادیو آزادی گفت: "طالبان با این هشتگ نشان می‌دهند که هنوز هم به انتحار و انفجار باورمند هستند، در دنیای امروز به چنین گروه نه تنها این‌که نمی‌توان دولت خطاب کرد بلکه نمی‌توان تصور کرد که دنیا ایشان را به رسمیت بشناسد."

مسئولان حکومت طالبان پس از حاکمیت دوباره در افغانستان در همایشی با خانواده‌های حمله‌کنندگان انتحاری دیدار کردند.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در ۱۳ ماه جدی ۱۴۰۰ به رادیو آزادی گفته بود که کندک استشهادی آنان در چهارچوب وزارت دفاع حکومت‌شان شامل نیروهای ویژۀ اردوی طالبان خواهد بود.

این موضوع در آن زمان نیز واکنش‌های گسترده‌ای را به همراه داشت.

نثار احمد احمدی معاون والی طالبان در بدخشان هم در ۱۰ میزان ۱۴۰۰ به رادیو آزادی گفته بود، کندک استشهادی همان قطعۀ انتحاری است که افرادش در گذشته در ساحات مهم حکومتی حمله‌های انتحاری می‌کردند.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان و بلال کریمی معاون او، عبدالنافع تکور سخنگوی وزارت داخلۀ حکومت طالبان و عنایت الله خوارزمی سخنگوی وزارت دفاع حکومت طالبان اما به تاز‌گی به پرسش‌های رادیو آزادی در مورد هشتگ "فدایان" و اتهاماتی که از سوی مردم و خانواده‌های شماری از قربانیان حمله‌های انتحاری به طالبان نسبت داده شده، پاسخ ندادند.