اقدام حکومت ایران مبنی بر اعدام محسن شکاری یکی از معترضان در آن کشور انتقاد های ملی و بینالمللی را به دنبال داشته است.
شکاری که در جریان اعتراضهای جاری در ایران دستگیر شده بود دیروز پنجشنبه به دار آویخته شد.
جنازۀ او امروز در تهران به خاک سپرده شد.
اعتراضها در ایران در اواسط ماه سپتمبر یعنی حدود سه ماه پیش به دنبال درگذشت مهسا امینی آغاز شد و گسترش یافت.
مهسا که به اتهام عدم رعایت حجاب در تهران توسط پولیس "گشت ارشاد" دستگیر شده بود، در جریان توقیف در حالت کما به شفاخانه منتقل شد و سپس درگذشت.
جک سولیوان مشاور امنیت ملی قصر سفید در تویتی اعدام محسن شکاری را "غیر عادلانه و ظالمانه" خوانده و گفته است که این اقدام تلاش منفی برای ارعاب مردم شجاع ایران است.
او در ادامه ضمن ابراز همدردی با خانواده این معترض اعدام شده افزوده که ایالات متحده رژیم ایران را به دلیل خشونت ظالمانه در برابر مردم آن کشور پاسخگو قرار خواهد داد.
نِد پرایس سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا اعدام شکاری را نشانۀ «تشدید بیرحمانۀ» تلاش حکومت ایران برای سرکوب مخالفان دانسته است.
جاوید رحمان گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور ایران خبر اعدام محسن شکاری را تکان دهنده خوانده و این اقدام را نمایانگر عزم مقامهای جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد ترس و وحشت در میان مردم عنوان کردهاست.
آقای رحمان در پیام ویدیویی، اعدام شکاری را کار سپاه پاسداران دانسته و گفته که سپاه همواره از روند درست و عادلانۀ محاکمه تخطی میکند.
۱۲ کارشناس مستقل حقوق بشر سازمان ملل متحد در بیانیهای مشترک اعدام این معترض ایرانی را محکوم کرده و در مورد اتهامهایی که برای معترضان در ایران حکم اعدام در پی دارد ابراز نگرانی کردهاند.
از سوی دیگر پکا هاویستو، وزیر خارجۀ فنلند در گفتوگوی تیلیفونی با حسین امیر عبداللهیان وزیر خارجۀ ایران، رفتار حکومت این کشور با معترضان و اعدام محسن شکاری را محکوم کردهاست.
این دیپلومات بلندپایۀ فنلند خواستار آزادی تمام کسانی شده که در جریان اعتراضهای جاری در ایران بهگفتۀ او "به طور ناعادلانه" بازداشت و زندانی شدهاند.
خبرگزاری هرانا مربوط به فعالان حقوق بشر ایران میگوید که تا پنجشنبه هفتۀ گذشته ۲۹ نومبر، دست کم ۴۵۹ معترض به شمول ۶۴ خردسال در آن کشور کشته شده بودند.
در این حال سازمان عفو بینالملل میگوید که حداقل ۲۸ تن از جمله ۳ کودک ممکن است که در پیوند با اعتراضهای سراسری در ایران با مجازات اعدام روبهرو شوند.
زیرا بهگفتۀ این سازمان، مقامهای ایرانی از مجازات اعدام بهعنوان ابزار سرکوب سیاسی برای ایجاد ترس در میان مردم و پایان دادن به اعتراضها در آن کشور استفاده میکنند.
شکاری متهم شده بود که به قصد کشتار و ایجاد وحشت و مختل کردن آزادی و امنیت مردم اسلحه برداشته بود.
بر او همچنان اتهام وارد شده بود که یک تن از نیروهای امنیتی را با اسلحه عمداً زخمی کرده بود و یک جاده را بسته بود.
شماری از مردم طی تظاهراتی شام دیروز در محلۀ ستارخان در تهران به اعدام شکاری اعتراض کردند.
محسن شکاری در این منطقه در ۲۵ ماه سپتمبر پس از اشتراک در تظاهرات بازداشت شده بود.