قیامالدین، باشندهٔ ولایت سمنگان میگوید، به علت مشکلات امنیتی و بیکاری از راه غیرقانونی به ترکیه رفته بود.
قیامالدین به رادیو آزادی میگوید، سه ماه پیش از سوی پولیس ترکیه بازداشت شد و تازه دوباره به افغانستان برگشت داده شد:
"حدود دو سال قبل از راه قاچاق رفتم ترکیه به خاطر مشکلات بیکاری و ناامنی، حدود دو سال آنجا ماندیم، اما زمانی که میخواستم از یک ولایت به ولایت دیگر ترکیه بروم، از سوی پولیس ترکیه بازداشت شدم و بعد از سپری کردن سه ماه در حبس به افغانستان دیپورت شدم."
اجمل احمدزی هم که اکنون در کشور ایران زندگی میکند، میگوید، نزدیک به یک ماه پیش از کشور ترکیه به خاطر نداشتن اسناد قانونی اخراج شد.
او به رادیو آزادی گفت:
"ما پس نمیآمدیم، به خاطری رفتیم ترکیه که کار و بار ما در افغانستان از ما گرفته شد و زمانی که قاچاقی به ترکیه رفتیم، چند مدتی که بودیم آنجا طبق معلوماتی که داریم از خاطر انتخابات ترکیه مهاجران را دیپورت کردند و ما هم با جمع از افغانها دیپورت شدیم، اما در افغانستان باز هم کار نداشتیم، از همین خاطر پس قاچی آمدیم ایران و حال ایران زندگی میکنیم."
اجمل احمدزی میگوید، هرچند تجربهٔ تلخی از راههای مهاجرت غیرقانونی دارد، اما تصمیم گرفته است دوباره به گونهٔ قاچاقی به ترکیه برود، اما نمیداند که با چه سرنوشتی روبهرو خواهد شد.
امید، یکی از باشندگان کابل که از راههای قاچاقی نخست به ایران و پس از آن به ترکیه رفته، ادعا میکند که پولیس ترکیه در جریان بازداشت او و برخی دیگر افغانان، با آنان بدرفتاری کردند:
"سر ما محیط و منطقه را پاککاری کردند، به وزن شاید هفت سیر میآمد در پشت ما دادن و به مشت و لگد ما را راهی کوه کردند، پول ما و حتی یک ساعت دستم را که دوستم برایم داده بود گرفتند، زیاد دلم درد کرد، وقتی از شان آب خواستیم گفتن از روی برف بخورین، ما خاکهایش را پس کردیم و آب برف را خوردیم."
ادارهٔ مهاجرت ترکیه روز جمعه اعلام کرد که پولیس این کشور از ۱۷ الی ۲۳ ماه مارچ سال روان میلادی بیش از ۲۵۰۰ مهاجر غیرقانونی را بازداشت و اخراج کرده که از این میان ۵۹۸ تن آنان افغانان بودند.
از حکومت طالبان در مورد اخراج این شمار مهاجران و کمک به آنها پرسیدیم، اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان و عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند.
حکومت طالبان در ماه دلو سال گذشته گفته بود، در یک سال گذشته حدود ۸۰۰ هزار افغان از ایران، پاکستان و ترکیه به گونۀ اجباری و تعدادی نیز داوطلبانه به افغانستان برگشت داده شده اند.
مهاجرت غیرقانونی افغانان در کنار دیگر مشکلات جان آنان را با خطر نیز مواجه کرده است که در آخرین مورد در ماه حوت سال گذشته در نتیجۀ غرق شدن یک کشتی حامل مهاجرین غیرقانونی در آبهای ایتالیا ۹۱ افغان نیز جان باختند.
پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان در افغانستان، مهاجرت افغانان به کشورهای ایران، پاکستان، ترکیه و کشورهای اروپایی بنابر مشکلات مختلف از جمله مشکلات امنیتی و اقتصادی و بیکاری بیشتر شده است.