رحمت الله حماد سرپرست ریاست اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در ولایت زابل میگوید که ۱۸ محل در ولسوالیهای نوبهار، شملزو، شاجوی و خاک افغان به حیث آبدات تاریخی ثبت شده اند. اما آقای حماد دقیق در باره این محلات نو ثبت شده جزئیات نداده است.
به گفته او مناطق تازه ثبت شده با تاریخ افغانستان مستقیماً ارتباط میگیرند که محافظت از آنها برای دادن ذهنیت به نسل جوان افغانستان، برای جلب سیاحان خارجی و داخلی هم مفید خواهد بود.
او افزود:
"اعضای هیئت باستانشناسی که اینجا می آیند، ما هر گاه آنها را به مناطق مختلف میفرستیم. ما در اینجا زیر چتر ریاست فرهنگ و گرزندوی مدیریت آبدات تاریخی را داریم. ما این افراد مسلکی را به ساحات میفرستیم تا در مورد آبدات تاریخی در مناطق مختلف تحقیق کنند و آنها را ثبت نمایند. تا حال ما موفق شده ایم که ۱۸ آبده تاریخی نو را ثبت کنیم."
مقامات فرهنگی زابل میگویند که با ثبت آبدات نو شمار محلات ثبت شده آبدات تاریخی در این ولایت به ۲۸ میرسد.
مردم ولایت زابل هم خواهان تدابیر بیشتر برای حفظ آبدات تاریخی این ولایت میباشند و تقاضا دارند که اقدامات در این بخش بیشتر شود.
دو باشنده ولایت زابل احمد الله و جمعه به خبرنگار رادیو آزادی در منطقه گفته اند.
"باید بسیار کوشش شود که آثار و آبدات تاریخی محافظت شوند. زیرا این برای کشور، برای نسل های ما و مراجعین دیگر ، برای سیاحان خارجی بسیار ارزشمند ثابت خواهد شد."
"آنها باید این محلات را محافظت کنند. اگر ما ببینیم در اینجا خارجی ها هم می آیند. یک مملکت که آباد میشود با سیاحت آباد میشود. با آمدن سیاحان خارجی و مردم از ولایات دیگر ارزش این ولایت بلند میرود."
زابل یکی از ولایات تاریخی و باستانی افغانستان است که آثار آن در تاریخهای قدیمی و فعلی درج است، از جمله کوه تاریخی غوندانو که نامش در شجره های کتبی و کتب دیگر به چشم میخورد همچنان غوره مرغه و بالاحصار قلات که به نظر بعضی از فرهنگیان ولایت زابل ۲۵۰۰ سال تاریخ دارد.
وقتی که شما از کابل بسمت کندهار میرويد با رسیدن به قلات اگر به سمت چپ نگاه کنید بالاحصار قلات را میبینید.
از جمله آبدات و آثار تاریخی دیگر ولایت زابل میتوان از غوندی صاحب خان، غشی منار، قلعه شاه عالم خان پدر میرویس خان هوتکی و همچنان قلعه سلطان ملخی نام برد.
بعضی از این بنا ها به خطر فرو ریختن رو به رو هستند و مردم محل خواهان توجه مقامات برای محافظت آنها میباشند.