کمک‌های کمیتهٔ صلیب سرخ برای معلولین افغانستان؛ آیا همه به کمک ها دسترسی دارند؟

مرکز تداوی و کمک به معلولین که از سوی کمیته بین المللی صلیب سرخ در کابل اداره میشود

کمیته بین المللی صلیب سرخ می گوید که هر ماه به هزاران افغان دارای معلولیت، خدمات ارائه می کند٬ اما بسیاری از معلولین در افغانستان میگویند که هنوز هم دسترسی اندک به کمک ها دارند.

پرویز احمد فیضی سخنگوی کمیته بین المللی صلیب سرخ در افغانستان میگوید:

"کمیته بین المللی صلیب سرخ در سرتاسر افغانستان ۷ مرکز توانمندسازی معلولین دارد. که ماهانه به طور متوسط به ۱۳ هزار افراد دارای معلولیت خدمات توانمندسازی ارائه می شود. در این هفت مرکز، در سال گذشته بیش از ۲۰۰ هزار تن از این خدمات بهرمند شده اند. همچنان برای بیش از ۳۲ هزار تن اعضای مصنوعی تولید و در اختیار آنها قرار داده است."

نبی الله باشند ولایت کنر که در نتیجۀ انفجار ماین خانواده هشت نفری و چشمانش را از داده می گوید، کسی ندارد و از حاکمان فعلی افغانستان می خواهد که با او مساعدت کنند:

"ما با مشکلات زیاد روبرو هستیم، کودکانم خردسال هستند و من توان کار را ندارم. از رئیس الوزرا و همه وزارت ها به ویژه وزارت شهدا و معلولین خواهش دارم که معاشات ما را بدهند."

تعدادی از معلولین در ولایت کندهار

صفر محمد صابر هم می گوید که در حال حاضر هیچ فرصت شغلی برای معلولین در افغانستان وجود ندارد:

"من از پای راست معلول هستم. مشکل اینست که هیچ فرصت کاری برای معلولین وجود ندارد. باید کارهای مناسب و آسانی مانند خیاطی، گلدوزی و ترمیم موبایل برای آنها فراهم شود، تا معلولین بتوانند هم کار بیاموزند و هم برای فرزندان شان روزی پیدا کنند. موسسات هم باید کمک به معلولین را در اولویت قرار دهند".

اعضای خانواده های شهدا و معلولین هم می گویند که ماه هاست معاشات ثابت شان را دریافت نکرده اند.


اعضای خانواده های شهدا و معلولین هم می گویند که ماه هاست معاشات ثابت شان را دریافت نکرده اند.

وزارت شهدا و معلولین طالبان به سوالات رادیو آزادی در مورد مشکلات معلولین و خانواده های شهدا و دلایل تاخیر در پرداخت معاشات آنها تا هنوز پاسخ نداده است.

تصویر آرشیف: تعدادی از معلولین که در برابر مرکز ارتوپیدیک هرات در انتظار دریافت کمک صف کشیده اند

اما این وزارت اخیراً اعلام کرده پس از چهار سال تاخیر، ثبت نام معلولین، فامیل های شهدا و خانم های بیوه را آغاز کرده و تا اکنون، ۱۹۰ هزار معلول، ۸۰ هزار بیوه و ۳۵۰ هزار یتیم را ثبت نام کرده و برای حل مشکلات آنها یک طرح به رهبری طالبان ارائه شده است.

در چند دهه گذشته صدها هزار تن در افغانستان به دلیل جنگ و سایر مصیبت ها، توانایی کار را از دست داده اند که به شماری از آنها در حکومت های قبلی، حقوق مشخص داده می شد.

ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد(OCHA) در ماه دسمبر گذشته گفت که ۱۵ درصد مردم افغانستان معلول هستند، قبلاً این رقم ۱۳ درصد اعلام شده بود.

در یک ارزیابی"بنیاد آسیا" نیز گفته شد که تعداد معلولین در افغانستان به چهار و نیم میلیون تن می رسد.

آرش همایون