اس جی شنکر وزیر خارجه هند میگوید٬ در موقعیتی نیست که بتواند نسبت به رویدادهای اخیر در افغانستان غیر واقعبینانه و پیش از وقت قضاوت کند.
او در یک نشست خبری اخیرأ در «مرکز بینالمللی هند» در دهلی جدید در پاسخ به سؤالی گفت هند مصمم است تا سفارتاش در افغانستان را حفظ کند، اما به افغانستان سفیر نمیفرستد.
آقای جی شنکر اضافه کرد که لازم نمیداند بگوید فقط با رژیمی که دوست دارد کار خواهد کرد:
"ما تصمیم گرفتیم که سفارت خود را اما نه در سطح سفیر [در افغانستان] حفظ کنیم، بسیاری از کشورهای دیگر این کار را انجام داده اند، آنها سفیران خود را بازگردانده اند، اما ما این کار را نکرده ایم، ما بر بخشهای تمرکز داریم که باورمندیم بر مردم افغانستان تأثیرگذار است، اینکه چگونه پیش خواهیم رفت، من فکر میکنم باید منتظر بمانیم و ببینیم."
این درحالیست که آقای شنکر سه هفته قبل گفته بود که هند به هدف جستجوی راهها برای فراهم ساختن کمک و حمایت مردم افغانستان در شرایط فعلی و به دور از مسایل سیاسی، یک تیم تخنیکی را به سفارت هند در کابل فرستاده است.
بیشتر در این باره: جی شنکر: هند یک تیم تخنیکی را به هدف کمک به افغانها٬ به کابل فرستاده استبه گفته وزیر خارجه هند این تیم به هدف نظارت بر اوضاع و پیشتیبانی از مردم افغانستان در آنجا حضور دارد.
اما احمد سعیدی آگاه مسایل سیاسی میگوید که هند تلاش میکند تا با فرستادن کارمنداناش از حالات و اتفاقات در افغانستان آگاه باشد:
"هند چون طالبان را به رسمیت نمیشناسد دیپلوماتهای را که میفرستد دیپلومات نیستند، کارمندان استخبارات هستند که بخاطر جمعآوری معلومات، برای دانستن اینکه طالبان چه میکنند، در افغانستان چه میگذرد، حوادث چه است، تروریزم در کجا هست، ما چه باید کنیم، پاکستان چه باید کند این اعمال به زیر پوشش دیپلوماتیک حرکتهای استخباراتی و معلوماتی است."
احمد سعیدی: افرادی که به نام دیپلومات از هند به افغانستان فرستاده شده اند٬ اعضای استخبارات اند
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان و بلال کریمی معاون او به سؤالات رادیو آزادی در مورد اظهارات اخیرا وزیر خارجه هند، پاسخ ندادند.
در این حال، خان زمان امرخیل یک آگاه دیگر مسایل سیاسی میگوید حکومت طالبان میتواند از بهتر ساختن روابط با هند برای به رسمیت شناختناش به جهان به نفع خود استفاده کند.
آقای امرخیل به رادیو آزادی گفت همچنان بهتر شدن روابط در حل مشکلات محصلین افغان در هند و بیماران که میخواهند برای تداوی به آن کشور بروند سودمند است:
"نمایندههای نظام یا حکومت هند اگر در کابل باشند طالبان به شکل آسانتر با آنها مفاهمه کرده میتوانند تا آنها را قناعت بدهند که در سازمان ملل متحد به شکل لابیگر برای بر رسمیت شناختن حکومت آنان عمل کنند و به جهان بگویند که نظام طالبان را به رسمیت بشناسند این روابط همچنان به مردم و نظام فعلی مهم است."
اما وزارت خارجه هند در ماه مارچ گفته که در موضع این کشور در بارۀ به رسمیت شناختن حکومت طالبان تغییری وارد نشده است.
پیش از این وزیر خارجۀ هند روی ایجاد حکومتی در افغانستان نیز تأکید کرده که از همۀ مردم این کشور نمایندگی کند و حقوق زنان و دختران افغان را رعایت نماید.
پس از بازگشت طالبان به قدرت، هند دیپلوماتها و کارمندان سفارت خود را به دلیل نگرانیهای امنیتی از افغانستان بیرون کرد.
این درحالیست که امور سفارت افغانستان در هند هنوز هم از سوی کارمندان جمهوری مخلوع اداره میشود.
هند در زمان جمهوری مخلوع افغانستان از جملۀ کشورهای بزرگ کمک کننده بود که در ۲۰ سال گذشته حدود چهار میلیارد دالر در بخشهای مختلف انکشافی در افغانستان کمک کرده است.